KFOR slavi 20 godina od dolaska na Kosovo: Na proslavi u glavnoj bazi Tači i Haradinaj (FOTO) (VIDEO)

On je ocenio da je KFOR obezbedio sigurnost i slobodu kretanja za sve

  • 10

Komandant KOFR-a Lorenco D`Adario, ocenio je danas, na 20. godišnjicu ulaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo, da je osećaj očaja i straha koji je tada vladao zamenjen sa 20 godina mira i razvoja.

- Kada pomislim na Prištinu 1999. godine sećam se osećaja očaja i straha, ali i najgoreg osećanja koje se završilo posle ratnih meseci građanskog rata. Mnogi ljudi su bili raseljeni, postojao je nedostatak bezbednosti i osnovnih usluga - rekao je on na manifestaciji obeležavanja 20 godina od ulaska KFOR-a na Kosovo.

Dadairo, KFOR

Lorenco Dadairo - Foto: Pritscreen/Youtube/KosovaPress

On je ocenio da je KFOR obezbedio sigurnost i slobodu kretanja za sve i tako stvorio uslove za nastavak usluga, političkog i građanskog života, radeći zajedno sa drugim međunarodnim organizacijama i misijama.

- Kao rezultat toga, Kosovo je zemlja daleko drugačija nego pre 20 godina. Kosovo je prošlo 20 godina mira i razvoja. Ovaj napredak nije došao besplatno. Tokom tih 20 godina, više od 200 vojnika izgubilo je živote tokom službe. Kosovo je svedok razvoja energetskog društva. Putovanje je puno izazova i još postoje mnoge poteškoće koje treba da se prevaziđu - rekao je on.

D`Adario, je rekao da još mnogo toga treba da se postigne i da pomirenje s prošlošću zahteva hrabrost za kompromis. Komandant združenih snaga NATO, američki admiral Džejms Fogo rekao je da je KFOR najveća operacija NATO u Evropi i da ostaje garant mirnog okruženja.

Fogo, KFOR

Džejms Fogo - Foto: Pritscreen/Youtube/KosovaPress

- Sa zadovoljstvom se možemo osvrnuti na to što je KFOR učinio. KFOR je najveća NATO operacija u Evropi. Ona danas ostaje na Kosovu kao snaga koja garantuje mirno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice - rekao je Fogo.

Na proslavi dvadesetogodišnjice prisustvovali su i predsednik i premijer privremenih prištinskih institucija Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Tači i Haradinaj na proslavi, KFOR

Hašim Tači i Ramuš Haradinaj - Foto: Pritscreen/Youtube/KosovaPress

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    11. jun 2019 | 14:41

    TAKO PROLAZE ZEMLJE KOJE NEMAJU NUKLEARNO ORUZJE -NEPRIJATELJ SLAVI GENOCID NA NJIHOVOJ ZEMLJI!!!!

  • Mare1

    11. jun 2019 | 15:15

    Cela istina je da je to narko baza,deo Srbije otet izmedju ostalog radi transporta narkotika po celom svetu.To je takvo krivicno delo a zasticeno da je to nenormalna situacija.I hteli u Interpol.

  • Dexter

    11. jun 2019 | 14:37

    Znamo sta ste uradili i to cemo vam vratiti sa kamatom Ako ne ja mozda moje unuce jednog dana... A imam 40 g

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA