Načelnik Generalštaba Vojske Hrvatske došao na Kosovo, pa odao počast najvećem teroristi Jašariju (FOTO) (VIDEO)

Načelnik Generalštaba oružanih snaga Hrvatske je pozvao pripadnike KBS-a da u svojim misijama koriste hrvatsku vojnu opremu

  • 23

Načelnik Generalštaba Vojske Hrvatske general Mirko Šundov boravi danas na Kosovu. On se najpre sastao sa komandantom tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga Rahmanom Ramom, ministrom odbrane tzv. Kosova Rustemom Berišom, a nakon toga i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Ramušem Haradinajem. Posle sastranka u Prištini, Šundov je otišao u Prekaze, gde je odao poštu najvećom teroristi iz tzv. OVK Ademu Jašariju.

Mirko Šundov, načelnik Generalštaba Vojske Hrvatske je rekao da je njegova poseta Kosovu potvrda dosadašnje uspešne saradnje.

- Naša bilateralna saradnja sa Kosovom prevashodno je usmerana na prenos iskustava Hrvatske vojske iz različitih funkcionalnih područja. U cilju pružanja potpore pristupanju Kosova evroatlanskim organizacijama i inicijativama, poput članstva u NATO u EU, kao i regionalnoj inicijativi A5 - rekao je Šundov.

Mirko Šundov, Kosovo Šundov i Rama - Foto: mod.rks-gov.net

Komandant tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga Rahman Rama zahvalio se hrvatskoj državi i rekao da će i ubuduće biti razvijana strateška saradnja.

- Hrvatska je strateško mesto gde imamo saradnju i poverenje. Naš cilj je da budemo deo svih regionalnih inicijativa i da budemo deo evroatlantskih struktura kako bismo preuzeli iskustva hrvatske vojske, jer su oni deo NATO snaga - rekao je general Rama.

Načelnik Generalštaba oružanih snaga Hrvatske je pozvao pripadnike KBS-a da u svojim misijama koriste hrvatsku vojnu opremu.

- To su kvalitetni proizvodi, najbolja referenca, zato hrvatska vojska koristi sve te proizvode u misijama, operacijama, kao što su puške, pištolji, borbene odore, delovi odora, kacige koje su suverena platfoma za buduće zadatke pojedinaca i sva druga važna područja - kazao je Šundov.

Mirko Šundov, Kosovo Šundov i Beriša - Foto: mod.rks-gov.net

Načelnik Generalštaba Vojske Hrvatske Mirko Šundov se sastao i sa premijerom tzv. Kosova Ramušem Haradinajem.

Kako je saopšteno iz Haradinajevog kabineta, bilateralni odnosi između tzv. Kosova i Hrvatske su aktivni i prijateljski.

Trenutno se kadeti tzv.Kosovskih bezbednosnih snaga obrazuju u HVO i još jedan broj na kursevima obuke za odbranu.

Ramus Haradinaj, Mirko Šundov Šundov i Haradinaj - Foto: kryeministri-ks.net

Cilj ove saradnje je, kako je saopšteno, nastavak zajedničkih vežbi, poseta i dijaloga između institucija dve strane, kao i razmena informacija o regionalnim sigurnosnim pitanjima.

Haradinaj se zahvalio na posvećenosti Hrvatske da podrži i doprinese institucionalnoj izgradnji vojnih i sigurnosnih struktura na Kosovu i obećao je posvećenost još većoj opredijeljenosti Vlade tzv. Kosova za unapređenje saradnje između dve strane.

Šundov se zahvalio Haradinaju na spremnosti da unapredi sveobuhvatnu saradnju između dve strane.

Hrvatska je deo NATO-a i trenutno doprinosi snagama KFOR-a na Kosovu, kao i misiji podrške za transformaciju tzv. Kosovskih sigurnosnih snaga.

Posle sastanaka u Prištini, Šundov je otišao u Prekaze, gde je izgrađen "Memorijalni centar Adem Jašari".

On je tamo odao počast ovom krvniku i najvećem teroristi, pripadniku tzv. OVK.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strucnjqkowsky

    11. jun 2019 | 16:36

    Setalu su Srbijom Turci mnogo leta,pa su odleteli odakle su dosli.Tako ce biti i sa ovima

  • Mile

    11. jun 2019 | 16:19

    Neka sve ce to doci na svoje i prva NDH nije dugo trjala o

  • Salamander

    11. jun 2019 | 16:46

    Braca teroristi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA