Dan koji Albanci slave kao "oslobođenje od srpske vlasti": Pre tačno 20 godina NATO trupe su ušle na Kosovo (VIDEO)

Albanci na Kosovu će danas od 11 časova, na glavnom trgu u Prištini obeležiti 20. godina od raspoređivanja NATO trupa, kao dogašaj kojim je "Kosovo oslobođeno od srpske vlasti"

  • 11

Na današnji dan pre 20 godina, međunarodne trupe ušle su na teritoriju Kosova i Metohije, pošto je, dva dana ranije na vojnom aerodromu u blizini Kumanova potpisan "Kumanovski sporazum", kojim je okončana NATO agresija na tadašnju SR Jugoslaviju. Ovaj dan, koji Albanci slave kao "oslobađanje Kosova od srpske vlasti" danas će na glavnom trgu u Prištini obeležiti održavanjem manifestacije pod nazivom „Za našu slobodu“, kojoj će prisustvovati i nekadašnji američki predsednik Bil Klinton.

NATO agresija na SR Jugoslaviju, koja je trajala 78 dana, okončana je potpisivanjem Kumanovskog sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji, 9. juna, što je uključivalo povlačenje pripadnika policije i vojske tadašnje SR Jugoslavije i ulazak međunarodnih trupa u pokrajinu.

Stalni savet NATO-a na sednici u Briselu odobrio je sporazum koji su u Kumanovu potpisali predstavnici jugoslovenske vojske i međunarodnih snaga bezbednosti.

Savet je od komandanta NATO snaga za Evropu Veslija Klarka zatražio da "verifikuje početak povlačenja jugoslovenskih snaga sa Kosmeta", što je ubrzo i učinjeno, a zatim je u Savetu bezbednosti UN doneta Rezolucija 1244.

Vojska kosova, Kosovo Foto: Tanjug/AP

Do prekida vazdušne intervencije došlo je posle uspešno okončane diplomatske misije predsednika Finske Martija Ahtisarija i bivšeg premijera Rusije Viktora Černomirdina. Tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević, početkom juna prihvatio je njihov plan za razmeštanje međunarodnih trupa na Kosovu, a potom su taj dogovor prihvatili poslanici Skupštine Srbije.

Vojska i policija povukle su se sa Kosova i Metohije posle donošenja rezolucije UN, a prvi pripadnici međunarodnih snaga ušli su na teritoriju pokrajine 12. juna 1999. godine.

Na Kosovo i Metohiju je prvi stigao ruski konvoj iz sastava mirovnih snaga UN, koji je ušao 12. juna u 1 i 30 časova u centar Prištine, a potom nastavio prema Kosovu Polju i aerodromu Slatina. Istog jutra, nešto posle pet časova, sa teritorije Makedonije na Kosmet su, u okviru mirovne misije UN, ušli prvi britanski vojnici.

Granicu kod mesta Blace prvo su, u šest transportnih helikoptera, prešli britanski padobranci i pripadnici jedinice Gurka, a neposredno zatim, na teritoriju južne srpske pokrajine ušle su kolone britanskih i francuskih vojnih vozila.

Vojska kosova, Kosovo Foto: Tanjug/AP

Prvi kontingent od oko 800 nemačkih vojnika u sastavu Kfor-a ušao je oko podne istoga dana na Kosmet sa makedonske teritorije kod Blaca, zajedno sa britanskim trupama.

U sastavu Kfora na Kosovo i Metohiju razmešteno je 37.200 vojnika iz 36 država, a u proteklom periodu taj broj je znatno smanjen.

ŠTA JE PRETHODILO ULASKU MEĐUNARODNIH TRUPA NA KIM

Podsetimo, NATO napadi na SRJ počeli su 24. marta 1999. godine oko 20 sati na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane.

Do napada je došlo posle niza neuspešnih pregovora o rešavanju krize na Kosovu i Metohiji, održanih u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

U napadima koji su trajali 11 nedelja poginulo je između 1.200 i 2.500 osoba, a pričinjena materijalna šteta, u zavisnosti od procena, kretala se oko sto milijardi dolara. U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

VIDEO: Evo kako je propao plan NATO-a da preko Paštrika uđe na Kosovo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    12. jun 2019 | 09:20

    NA DANASNJI DAN SU USLE ZLIKOVACKE NATO TRUPE I POCEO JE PROGON SRBA I MASOVNA UBISTVA SRBA A POSEBAN ZLOCIN JE BIO VADJENJE ORGANA SRBIMA KOJI SU ODVODJENI U ZUTU KUCU GDE SU KLANI!!! I POSLE 2 DECENIJA NATO NASTAVLJA GENOCID NAD SRBIMA I OKUPATOR NI NEMISLI DA NAPUSTI BAZU BONDSTIL!!!!

  • Rastko

    12. jun 2019 | 09:50

    Nazalost zivimo u vremenu kada se ceo jaci svet sprda sa Srbijom i pokazuje joj snagu tako sto pusta izopacene nacije da joj lupaju samare umesto njih samih ali i tom kao i svakom drugom ZLU cemo da vidimo ledja ma koliko ono trajalo.

  • Rastko

    12. jun 2019 | 09:55

    Ne treba se obazirati na ugursuze ma koje da su vere ili nacije jer sve se vraca i sve se placa samo je pitanje vremena kad ce kome !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA