Odloženo suđenje Jeremić protiv Vučića, čeka se Skupština

Jeremić je predsednika Srbije i SNS tužio zbog izjave da je Jeremić šef međunarodne kriminalne grupe, a povodom istraživanja pojedinih medija o uplatama organizacije bivšeg ministra unutrašnjih poslova Hongkonga Patrika Hoa na račun Jeremićevog Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj

  • 38

Početak suđenja po tužbi predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića protiv predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu do odluke Narodne skupštine o imunitetu predsednika Srbije, na koji se on, inače, nije pozvao.

Jeremić je predsednika Srbije i SNS tužio zbog izjave da je Jeremić šef međunarodne kriminalne grupe, a povodom istraživanja pojedinih medija o uplatama organizacije bivšeg ministra unutrašnjih poslova Hongkonga Patrika Hoa na račun Jeremićevog Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj.

Hou se u SAD sudi u korupcionaškom slučaju vrednom skoro tri miliona dolara, a Jeremić, koji je na suđenje došao u pratnji trojice advokata, smatra da je predsednik Vučić pomenutom izjavom povredio njegovu čast i ugled, a da za to, kako je rekao novinarima, nema dokaze.

Pravni zastupnik Aleksandra Vučića, Dragan Palibrk, u izjavi novinarima je ukazao da je Jeremić tužbom tražio odštetu od 50 miliona dinara odštete, što je, ističe, nezapamćeno u domaćoj sudskoj praksi.

VUCIC  KOSOVO OBRACANJE Početak suđenja po tužbi predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića protiv predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu-FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Sudovi u našoj zemlji, kaže Palibrk, za smrt ili teške telesne povrede određuju naknadu od nekoliko stotina hiljada dinara.

- Veoma dobro pamtim kad je Jeremić bio na vlasti i kada je prosečna plata bila 250 evra. Ne znam šta to kod Jeremića vredi 500 puta više nego kod običnih građana, pa da traži toliki iznos - rekao je Palibrk.

On se osvrnuo i na moralne aspekte Jeremićeve tužbe i primetio da se na povredu ugleda i časti poziva onaj ko za predsednika Srbije govori da je izdajnik, kukavica i kriminalna bitanga.

Upitan šta predsednik Srbije odgovara na to, Palibrk, koji je Vučićev advokat skoro deset godina, kaže:

OPOZICIJA Vuk Jeremic Jeremić je novinarima rekao da smatra da je današnje odlaganje dokaz da je izvršna vlast u dominantnoj poziciji u odnosu na sudsku-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Vučić nikada nije tužio političke protivnike, pa ni kada je bio opozicija. On političku arenu smatra mestom za sučeljavanje sa svojim političkim protivnicima, a ne sud. Razume da politika nije prilika da se uzme, iskoristi, da se plaća luksuzan život u Njujorku, već da je politika velika odgovornost i obaveza, koja podrazumeva da nešto mora da se otrpi i proguta, i kad dolazi iz protivničkog političkog tabora - kazao je Palibrk i dodao da to veoma ceni kod svog klijenta.

Kad je reč o odlaganju današnjeg ročišta, Palibrk je istakao da je Viši sud u ovom slučaju postupio u skladu sa zakonom i po nalogu Apelacionog suda i da sada Narodna skupština, u skladu sa zakonom, treba da odluči da li će predsedniku Srbije biti uspostavljen imunitet u ovom slučaju.

- U zavisnosti od toga kakvu odluku donese Skupština, sud će odlučiti da li će zakazivati ročišta i suđenja - rekao je Palibrk, koji nije mogao da precizirao koliko će se čekati se na odluku Narodne skupštine.

Jeremić je novinarima rekao da smatra da je današnje odlaganje dokaz da je izvršna vlast u dominantnoj poziciji u odnosu na sudsku.

Dodao je da je predsednika Srbije tužio jer ga je, kako tvrdi, nazvao šefom međunarodne bande za šta, kaže Jeremić, nema nijedan dokaz.

- Vučić je rekao da je to čitao u novinama - rekao je Jeremić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA