SAD nisu spremne da zapečate bilo kakav sporazum Beograda i Prištine: Trampov specijalac za trajan, fer i sprovodiv dogovor

U najboljem slučaju to bi značilo obostrano priznanje i otvaranje puta za evropske integracija i Kosova i Srbije - rekao je Palmer

  • 4

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer tokom posete Prištini pozvao je Beograd i Prištinu da se vrate za pregovarački sto, navodeći da je najbolje rešenje obostrano priznanje. U intervjuu za kosovski servis Radija slobodna Evropa (RSE) Palmer je ponovio da Priština mora da ukine takse na robu iz Srbije da bi se dijalog sa Beogradom nastavio. On je rekao da je određivanje granica suvereno pravo tzv. Kosova i da inicijativa nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona nema za cilj da zameni Briselski dijalog.

- Mi nastavljamo da podržavamo dijalog koji vodi EU. Mislimo da je za budućnost Kosova i Srbije fundamentalno da pronađu način da normalizuju odnose. U najboljem slučaju to bi značilo obostrano priznanje i otvaranje puta za evropske integracija i Kosova i Srbije - rekao je Palmer.

On je ocenio da "takse suštinski štete strateškim interesima Kosova na putu normalizacije i evropske budućnosti" i da SAD ohrabruju vlasti u Prištini da ih suspenduju i omoguće dijalogu da ponovo počne.

- Bile one fer ili ne, ispravne ili ne, takse su prepreka napretku. A napredak je od suštinskog značaja za interese Kosova, takse sprečavaju da se to desi. Kada se takse suspenduju ili uklone, još uvek postoji otvoreno polje problema oko kojih Beograd i Priština treba da pregovaraju. Tako da to ne rešava sve probleme, ali će omogućiti stranama da se vrate za sto, da ponovo rade na problemima zajedno, uz posredstvo i podršku EU, i uz snažnu podršku i angažman SAD - rekao je.

Aleksandar Vucic, Metju Palmer Palmer sa Vučićem - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Na pitanje da li Priština traži od SAD da se više uključe Palmer je rekao da su SAD "posvećene tome da podrže taj proces".

- Bili smo uključeni od samog početka i spremni smo da učinimo više da ga podržimo. Ali, moramo da pronađemo način da dve strane vratimo za sto i da razgovaraju o suštinskim pitanjima - dodao je.

Američki zvaničnik je izrazio uverenje da je dogovor Beograda i Prištine moguć "ukoliko dve strane sednu za sto i uz dobru volju pregovaraju o načinu za postizanje sporazuma koji će biti u korist obe strane".

On je dodao da ne može da kaže kakav je to dogovor, ali da bi za SAD bilo idealno da je "obostrano priznanje osnova za sporazum, što će obema država čvrsto omogućiti evropski put".

Na pitanje da li postoje li crvene linije za SAD kada se radi o konačnom sporazumu Beograda i Prištine Palmer je rekao da "SAD nisu spremne da zapečate bilo kakav sporazum Kosova i Srbije".

- Ono o čemu smo govorili jeste da želimo da vidimo sporazum koji je trajan, u lokalnom vlasništvu, fer, pravedan i sprovodljiv. Sporazum kojeg će javnost na obe strane da shvati i prihvati - dodao je.

Metju Palmer, Priština slavlje NATO Palmer u Prištini - Foto: Printskrin/KosovaPress

Upitan da li bi SAD podržale sporazum koji bu se odnosio na promenu granica, podelu ili razgraničenje, Palmer je rekao da je određvanje granica suvereno pravo Kosova.

- Ukoliko Kosovo izabere, u sklopu suverenog prava, da sa Srbijom diskutuje o granicama, to je izbor Kosova. Mi podržavamo pregovarački proces Beograda i Prištine koji će doprineti potpunoj normalizaciji odnosa. To znači da će bilo kakav sporazum biti multidimenzionalni – imaće političku i bezbednosnu komponentu, ali i kulturološku, ekonomsku, trgovinsku... Dakle ne radi se o nekom prostom pitanju. Da li će takođe uključiti pitanje demarkacije granice Kosova i Srbije, to je na stranama da odluče i slože se. SAD žele proces koji će imati podršku na obe strane - rekao je Palmer.

O Merkel-Makron inicijativi u vezi s Kosovom Palmer je rekao da SAD podržavaju svaki napor koji njihovi evropski partneri poduzimaju kako bi se krenulo napred sa procesom.

- Kako razumemo, sastanci u Berlinu i Parizu organizovani su da podrže dijalog u kom posreduje EU i normalizaciju odnosa, da pokušavaju da stvore uslove kako bi se proces nastavio. Ukoliko je to mehanizam koji može pomoći stranama da dodju do dogovora, onda je to nešto što SAD podržavaju. Mi dobro i usko saraeđujemo sa našim partnerima, ne samo sa EU kao institucijom, već i sa zemljama pojedinačno, uključujući Nemačku i Francusku. Nadamo se da ovaj proces može zaista doprineti i kao takvog ćemo ga podržati - rekao je i dodao da ne misli da je namera da se zameni Briselski dijalog.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petronije

    13. jun 2019 | 15:40

    Najkomunistickija zemlja na svetu je postala Amerika. Nema slobode misljenja nema slobode govora traze se imejl adrese u zadnjih 5 godina raskidaju se potpisani sporazumi plasiraju se lazne vesti. To ni komunisti u svoje vreme nisu radili , toliko o njihovoj nazovi demokratiji.

  • Milorad Vujicic

    13. jun 2019 | 16:28

    Ovaj debil nikako da shvati da priznanje kosova od zapada je okupacioni akt drzava koje su napravile presedan u politici izvan zakona UN-a.Nema kosovo sta nas da priznaje jer mi smo priznata drzavai registrovana u UN.Kosovo je dioSrbije sa privilegijam a danim albanskom stanovnistvu na kosovu,inace manjina u Srbiji.Sa ovog stanovista mogu poceti razgovori sa Kosovom.Vojska Natoa je trebala smiriti siptare na kosovu a ne Srbe.Srbi su samo odgovorili na provokacije albanaca.

  • ЋупричанинSWE

    13. jun 2019 | 16:13

    "У најбољем случају... " oни добијају све, а ми ништа, у ствари - губимо све. А шта би било "у најгорем случају"? Најбољи ми се уопште не допада.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA