≫ 

Kako se Milošević upecao u Klintonovu mrežu: Bombardovanje kao izgovor za opstanak NATO-a

Da li smo za bombardovanje 99. godine svakako bili viđeni?

  • 21

“Poštovani građani agresija je završena, mir je nadvladao nasilje. Dragi građani, srećan nam mir.”

Ako se i sami živo ne sećamo ovih reči, njihovo nebrojeno prikazivanje na malim ekranima duboko nam se urezalo u svest. Tadašnji predsednik Slobodan Milošević ovim rečima objavio je okončanje NATO agresije i bombardovanje tadašnje SRJ.

I dan danas se raspreda o teorijama ko je kriv, a ko je prav, da li je katastrofa, čije posledice trpimo i danas, mogla da bude izbegnuta? Zašto vojno-tehnički sporazum nije potpisan ranije i time bombardovanje zaustavljeno i pre nego je počelo? Da li je pregovora u Rambujeu uopšte bilo ili tek ponekog susreta pregovarača jedne i druge strane u hodnicima istoimenog dvorca?

Da li je uopšte bilo izbora ili je tadašnja SRJ u svakom slučaju bila predviđena da se njeni građani 24. marta 1999 godine, tačno u 19:45 uspavaju zvukom vazdužnih sirena? Da li smo za bombardovanje svakako bili viđeni?

Nebojša Vujović diplomata i bivši portparol Ministarstva spoljih poslova SRJ jedan od učesnika pregovora u Kumanovu i Dejtonu, gostujući u emisiji "Upitnik" na RTS-u rekao je da smo na neki način poslužili kao izgovor da NATO opstane i nastavi da postoji.

Nebojša Vujović, diplomata Nebojša Vujović - Foto: Printscreen/Youtube/RTS - Upitnik

- U svetu se pitala samo jedna prestonica - Vašington, a u Evropi se stvarao nukleus zajedničkih francusko-nemačkih snaga kao budućih evropskih snaga. Budući da se Varšavski pakt urušio, u Evropi su krenula govorkanja da NATO više nema svrhu, da ne može da postoji i da će Evropska unija sama, stvaranjem vlastitih snaga, sebe da obezbedi - rekao je Vujović.

U tom periodu NATO-u je pretio prestanak postojanja.

Vujović je rekao da ga je i Henri Kisindžer, nekadašnji državni sekretar SAD, dva puta opominjao da se Miloševiću skrene pažnja da "se ne namesti" i uplete u Klintonovu mrežu.

- Henri Kisindžer mi je rekao da Klinton i njegova administracija traže novog neprijatelja kako bi pokazali da NATO ne treba da se ugasi nego da se obnovi i ojača za borbu protiv humanitarne katastrofe i borbu protiv etničkih sukoba, i da NATO mora da bude ta snaga jer bi, bez Amerike, u Evropi opet moglo da dođe do sukoba - kazao je Nebojša Vujović.

- Iako je Miloševiću, pre bombardovanja, nuđeno da potpiše mirovni sporazum, on je računajući da dve velike sile koje bi SRJ došle u pomoć - tu priliku propustio - rekao je Vujović i dodao da je Milošević bio loš strateg.

Nebojša Vujović, diplomata Nebojša Vujović - Foto: Printscreen/Youtube/RTS - Upitnik

- Kina se kratko oglasila, kada je bombardovana njihova ambasada, a Rusija nije bila igrač uopšte. Milošević jeste bio majstor taktike, ali loš strateg i zbog toga smo dobili batine - rekao je Vujović.

On je, u istoj emisiji rekao, da su jedina šansa za rešavanje kosovskog pitanja - koje i dan danas nije rešeno bio sporazum u Dejtonu.

- Ima još živih svedoka koji će to da potvrde, Milutinović, Milunović, Bulatović. Ja sam od Džona Barlija dobio papir, koji je Milošević trebalo da potpiše "Više od autonomije manje od nezavisnosti", koji je, za razliku od onoga što je traženo u Rambujeu, imao za uslov odlazak vojnih snaga na Kosovo, a ne na teritoriju cele Srbije. On je taj papir zgužvao i rekao da je u Dejtonu zbog mirovne konferencije o Bosni, a ne o Kosovu. Tada sam zna da će nevolja da dođe i da smo tu propustili jedinu šansu - zaključio je Vujović.

(A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grobbelaar

    13. jun 2019 | 16:33

    Nije se Milošević u ničiju mrežu upecao, već je, u to vreme unipolarni svet, rešio da silom sruši jednu veliku državu čije je postojanje postalo bespredmetno i od nje stvori 6 malih kojima će se lako manipulisati. Da ne pominjemo pljačku nevidjenih razmera i privatizaciju (bolje reći otimačinu) onoga što je 22 miliona ljudi 45 godina stvaralo. Razlozi razbijanja SFRJ su dakle jasni, a otimanje Kosmeta od Srbije je presedan kakav se više neće ponoviti, jer da se 19 najmoćnijih država opet svrsta na stranu terorista i bandita iz šume, jednostavno se ne može zamisliti.

  • Nikolas

    13. jun 2019 | 17:02

    NATO FASISTICKE ZVERI SU IMALE JOS 1992GODINE GOTOV PLAN UNISTAVANJA SRBIJE A LAZNI POVOD JE BIO RACAK!!! SMRT FASIZMU!!!

  • Aca

    13. jun 2019 | 16:59

    Želeli su da rasture Jugoslaviju, moćnu državu koja je bila na putu da postane nešto poput današnje Nemačke. Nije im se to dopadalo. Cilj je bio okriviti Srbe za sve, dobro profitirati, sejati mržnju među narodima, i stvoriti šest malih i slabih država, ali i jednu od koje bi imali možda i najveće koristi-Kosovo. Ubediti Albance da su spaseni od zapada, konkretno od Amerike, čime bi zadobili poverenje albanskog naroda, i tako izgradili svoju bazu u Evropi, i koristili bogatstva koja ima Kosovo. Navodni povod bombardovanja, odnosno ubijanje "civila" u Račku i proterivanje Albanaca je dobro iscenirano od strane Vokera. U Račku nisu ubijeni civili, već UČK teroristi, koji su proterivali i ubijali Srbe. Bogaćenje zapada i opstanak NATO-a su jedini razlozi zbog kojih je došlo do bombardovanja. Hrvatska je u Oluji uradila isto ono što je i Srbija navodno radila. Proterivali su i ubijali Srbe, samo u mnogom većem broju. Prema tome, Hrvatsku su takođe trebali da gađaju bombama ako su bili protiv proterivanja stanovništva zbog njihove nacionalnosti. Bombardovanje je bilo u planu možda i mnogo godina ranije, ali svakako nije moglo da se izbegne. Olbrajtova je više puta izjavila da su Srbi odvratan narod, tako da priče o miru mogu da prodaju kome god hoće, ali mi ne nasedamo na njih. Bilo i ne ponovilo se više, a oni koji su zagovarali ovaj NATO zločin, svakako neće još dugo poživeti. Već su svi stari, Olbrajtova izgleda kao da će se raspasti svakog trena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA