Ministri EU za što brži nastavak dijaloga: Sporazum neophodan da bi Srbija napredovala

Veliki deo ministrskih zaključaka o Srbiji odnosi se upravo na dijalog Beograda i Prištine

  • 7

Ministri Evropske unije će 18. juna u Luksemburgu razgovarati o napretku zemalja u procesu proširenja, gde se očekuje da se Srbija pohvali i ohrabri za dalje evrointegracione korake, ekonomske rereforme i saradnju u regionu.

Jačanje vladavine prava, primena osnovna prava i nastavak dijaloga sa Prištinom biće deo ministraskih preporuka za Srbiju, sazanje Tanjug u Briselu.

U nacrtu zaključaka Saveta, u koji je Tanjug imao uvidi, EU ministri pozdravljaju ukupan napredak koji je Srbija ostvarila na svom putu pristupanja EU.

- Srbija je nastavila da radi na usklađivanju svog zakonodavstva sa standardima (EU) u mnogim oblastima. Napredak u oblasti vladavine prava, osnovnih prava kao i noramlizacija ondosa Srbije sa Kosovom ostaju osnova i odrediće tempo pritupnih pregovora - navodi se u nacrtu teksta.

Veliki deo ministrskih zaključaka o Srbiji odnosi se upravo na dijalog Beograda i Prištine.

KOSOVO NEZAVISNOST DEFILE Veliki deo ministrskih zaključaka o Srbiji odnosi se upravo na dijalog Beograda i Prištine-FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

- Savet naglašava da trenuti status kvo nije održiv. Neophodno je da se dijalog nastavi što pre - navodi se u nacrtu zaključaka.

Od Beograda se očekuje da napravi dalje napore i doprinese uspostavljanju ”pogodnog okruženja za vođenje dijaloga” što, prema tekstu dokumenta, uključuje ”međunarodno i regionalno angažovanje” i ”uzdržavanje od poteza koji mogu biti protimačeni kao provokacija.”

Ministri EU naglašavaju da sveobuhvatni pravnoobavezujući sporazum mora da reši ”sva otvorna pitanja u skladu sa menjunarodnim pravom, EU standardima i da doprinese regionalnoj stabilnosti”.

- Zaključivanje takvog sporazuma, bez odlaganja, pod pokroviteljstvom Visokog prdstavnika, neophodno je da bi Srbija i Kosovo napredovali na EU putu - navodi se u zaključicma EU ministara.

Savet izražava žaljenje što nije bilo napretka na prvom mestu u izradi statuta Zajednice srpskih opština, ali ni i u punoj primeni zajedničkog upravljanja prelazima, energetskom sporazumu, a konstatuje se da nije došlo ni do otvaranja za saobraćaj mosta u Kosovskoj Mitrovici. Ministri podsećaju da svi dogovori koji su postignuti tokom dijaloga moraju biti potpuno primenjeni uključujući sporazme o pravosuđu i telekomunikacijama.

Kosovska Mitrovica Savet izražava žaljenje što nije bilo napretka na prvom mestu u izradi statuta Zajednice srpskih opština, ali ni i u punoj primeni zajedničkog upravljanja prelazima, ni do otvaranja za saobraćaj mosta u Kosovskoj Mitrovici-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

U nacrtu mnistarskih zaključaka o Srbiji ocejnjuje se da EU integracije ostaju strateški cilj Srbije. Savet ohrabrujue srpske vlasti da se snažno posvete promovisanju evropskih vrednosti posebno u komunikaciji sa građanima.

Srbija se poziva da se fokusira na ubrzanje reforme u oblasti vladavine prava sa posebnim fokusom na nezavisnost i efikanost sudstva.

- Opipljivi rezultati očekuju se u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca - stoji u tekstu nacrta zaključaka Saveta EU.

Savet izražava zabrinutost zbog nedostaka napretka u oblasti slobode izražavanja je i poziva Srbiju da garantuje bezbednu klimu kako za slobododno izražavanje tako i za nezavisnt medija. U oblasti medija podvlači se da je primetan progres u pripremi medijske strategije pri čemu se Srbija poziva da usvoji i primeni Stretegiju na transparentan i inkluzivan način.

Srbija se kroz ministarske zaključke poziva i na puno poštovanje prava fundamentalnih prava, uklučujući prava najranjivijih grupacija kao i nacionalnih manjina. U slučaju nacionalnih manjina to podrazumeva upotrebu manjinskih jezika u obrazivanju i medijima i operativnost saveta nacionalnih manjina, navode u Savetu.

Savet EU podseća i na važnost jačanja ”istinske međustranačke debate”, rada sa organizacijma civilnog društva i obezbeđivanje funkcionisanja nezavisnih tela i demokratskih institucija uključujući i parlament Srbije. Srbija se kroz ministarske zaključke podseća i na važnost rešavanja slučajeva ratnih zločina pred domaćim sudovima i punu saradnju sa Tribunalom u Hagu. Beograd je i ovom prilikom pohvaljen zbog nastavka svog angažovanja u mnogim regionalnim inicijativama i pozvan da nastavi dosadašnje napore na jačanju dobrosusedskih odnosa.

Kada su u pitanju ekonomski kriterijumi, Savet bi, prma tekstu nacrta zaključaka, trebalo da pozitivno oceni dalji napredak Srbije u oblasti ekonomskih reformi. Srbija se podstiče da kroz strukturne reforme nastavi jačanje kompetitivnosti i dugoročnog i inkluzivnog ekonomskog rasta posebno u oblasti tržišta rada i energetskom sektoru.

Ministri EU pozvaju Srbiju da uskladi svoju trgovisnku i energetsku politiku sa EU standardima sa posebnim fokusmo na tržište gasa.

I ove godne Saveta EU ponavlja potrebu da Srbija tokom svog procesa pristupnja EU nastavi usklađivanje svoje spoljne i bezbednosne politike, ali i vizne politike sa EU. Istovremneo, nacrt zaključaka Saveta EU posebno pozdravlja aktivno učešeće Srbije u operacijama i misijama u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

Rasprava ministra spoljnih i evropskih poslova zemlja članica EU o ”Paketu proširenja” koji uključuje šest pretnera sa Zapadnog Balkna i Tursku redovan je proces koji sledi nakon objavljivanja izveštaja Evropske komisije o napretku tih zemlja na putu evrointegracija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Narod

    14. jun 2019 | 15:20

    Ali mi ne želimo u eu

  • Peca

    14. jun 2019 | 15:41

    Izgleda da se vise njima zuri nego nama. Dignimo rucnu.

  • Qwerty

    14. jun 2019 | 13:08

    U evropskoj uniji nije dozvoljeno ismevanje osoba sa invaliditetom. Ako želite da uđemo u EU kaznite Lunu i Marka zbog ismevanja osoba sa invaliditetom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA