≫ 

Nastavljena oštra polemika Vulina i Crnogoraca: Ko ne poznaje istoriju, a ko otima svetinje?

Služba za odnose sa javnšću crnogorskog ministarstva odgovorila je tako na upit podgoričke televizije "Antena M" za komentar jučerašnje Vulinove izjave

  • 2

Iz crnogorskog Ministarstva odbrane poručili su danas, povodom izjave ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da "Vladi Crne Gore niko ne brani da izmisli svoju crkvu, ali da ne očekuje da će Srbija da ćuti dok joj budu otimane svetinje Srba", da bi "ministar Vulin morao da zna da i nepoznavanje istorije, kao i nepoznavanje prava, škodi".

Služba za odnose sa javnšću crnogorskog ministarstva odgovorila je tako na upit podgoričke televizije "Antena M" za komentar jučerašnje Vulinove izjave.

- Da zna istoriju Crne Gore, znao bi da je Crnogorska autokefalna crkva istorijska činjenica. U Sintagmi iz 1855. pod rednim brojem 9 na popisu autokefalnih crkava. U Ustavu knjaževine Crne Gore, takođe, definisana kao autokefalna. Za ovu priliku dovoljno, jer bi navođenje još hiljada dokumenata koji to potvrđuju, kolegu Vulina moglo odvojiti od redovnih aktivnosti - poručuju iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Manastir Ostrog, Sveti Vasilije Ostroški Foto: A. Nalbantjan

Vulin je juče, u reagovanju na napad crnogorske vlade na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ih je pozvao da ne usvajaju predlog zakona o slobodi veroispovesti, kazao da "Vladi Crne Gore niko ne brani da izmislii svoju crkvu, kao što je izmislila i okupaciju od strane Srbije".

- Ali, nemojte očekivati da Srbija ćuti dok otimate svetinje Srba - naveo je Vulin.

VULIN EKSPRESNO ODROGOVRIO: CRKVU OSNIVAJU VERNICI, A NE VLADE

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je danas crnogorskom kolegi Predragu Boškoviću da zna istoriju, znao bi da crkvu osnivaju vernici, a ne vlade.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, KZŠ, Palata Srbije, štrajk Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je danas crnogorskom kolegi Predragu Boškoviću da zna istoriju, znao bi da crkvu osnivaju vernici, a ne vlade-Foto: Milena Đorđević

- Znao bi i da je u Crnoj Gori rođen otac osnivača SPC Svetog Save, Stefan Nemanja, Simeon Mirotočivi. Da zna istoriju ili da je čitao ''Gorski vjenac'', znao bi da nije novina da Srbi promene veru i sa njom naciju, ali jeste novina da onima koji su ostali u veri i naciji pokušate oteti svetinje i proglasiti ih svojima - izjavio je Vulin na odgovor crnogorskog ministra odbrane da je autokefalna SPC istorijska činjenica kao i da nepoznavanje istorije i prava "škodi".

- Možete da izmislite crkvu, niko to ne brani, možete izgraditi nove bogomolje, možete i tu crkvu registrovati u policijskoj stanici na Cetinju, možete i Miraša zaključkom Vlade proizvesti u patrijarha, ali nemojte za taj poduhvat koristiti svetinje srpskog naroda. Da znate istoriju svoje zemlje i mog naroda, znali bi da Srbi ne napuštaju svoje svetinje", naveo je Vulin u izjavi za javnost.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imenjak

    14. jun 2019 | 14:21

    Crna Gora druga drzava druga drzava druga drzava gledajmo sebe gledajmo sebe gledajmo sebe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA