"Maksimalna koordinacija SAD i EU može dovesti do sporazuma": Tači o dijalogu Beograda i Prištine

Tači je prilikom dodele odlikovanja zaslužnim građanima Albanije rekao da je istorija Kosova "priča o potpunom lokalnom i međunarodnom uspehu"

  • 8

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači izjavio je danas u Tirani da bi "maksimalna koordinacija" Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država mogla rezultirati postizanjem konačnog sporazuma o uzajamnom priznavanju Kosova i Srbije.

Tači je prilikom dodele odlikovanja zaslužnim građanima Albanije koji su doprineli nezavisnosti Kosova, rekao da je istorija Kosova "priča o potpunom lokalnom i međunarodnom uspehu" jer je, kako je naveo, priznato "od 116 zemalja i primljeno u oko 200 međunarodnih organizacija".

- Država Kosovo ima svoje partnere i pristalice, ima svoje prijatelje, ali postoje i protivnici na evroatlantskom putu. Jedna stvar je sigurna, Kosovo ima svoju budućnost u NATO-u i Evropskoj uniji, kreće se sporo ali odlučno i sigurno - rekao je Tači.

Po njegovim rečima, dijalog sa Srbijom treba da se odvija bezuslovno, "u ravnopravnim uslovima između dve nezavisne i suverene zemlje".

- Cenim francusko-nemačku inicijativu u isto vreme, i izuzetno sam ohrabren zbog pune podrške Sjedinjenih Američkih Država, tako da bi maksimalna koordinacija Evropske unije i SAD mogla uspeti u postizanju konačnog sporazuma o međusobnom priznavanju - rekao je on.

Tokom posete Albaniji, Tači nije želeo da komentariše političku krizu u toj zemlji.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E ovako

    14. jun 2019 | 15:17

    Po kojoj logici se pitaju samo amerika i eu, a mi nismo deo nje? Biće kako Srbija, Kina i Rusija odluče! Kosovo je Srbija!

  • u vezi sa cim?

    14. jun 2019 | 15:09

    Kojeg sporazuma?

  • RICINUS

    14. jun 2019 | 15:09

    Prekinuti bilo kakav dijalog

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA