Pet imena u igri za naslednika Mogerini: Dva su nam jako poznata

Kako saznajemo u diplomatskih krugovima u Briselu u igri da sednu u pomenutu fotelje su Andrej Plenković, Mišel Barnije, Frans Timermans, Helga Šmit i Miroslav Lajčak

  • 10
Federika Mogerini, naslednici Foto ilustracija: Telegraf/European Union/Profimedia

Krajem sledeće nedelje na dvodnevnon sastanku Evropskog saveta, koji čine premijeri i predsednici država članica, očekuje se imenovanje naslednika Žan-Kloda Junkera na funkciji predsednika Evropske komisije. Time bi bio započet proces popune pet ključnih pozicija u Evropskoj uniji, odnosno izbor predsednika Evropskog saveta, Centralne banke, Parlamenta i šefa evropske diplomatije.

Poslednju pomenutu funkciju u prethodnih pet godina obavljala je Federika Mogerini, koja je ujedno modelirala dijalog između Beograda i Prištine, a koji je zapao u "ćoroskak" i za koji se očekuje da će biti nastavljen na jesen upravo sa imenovanjem novih ljudi u Briselu.

Aleksandar Vučić, Hašim Tači, Mogerini Vučić, Mogerini i Tači - Foto: Tviter@MajaEUspox

Kako je Mogerini bila zadužena za briselski dijalog, jasno je zašto je Beogradu važno ko će na čelo EEAS, odnosno Spoljnopolitičke službe EU. Kako saznajemo u diplomatskih krugovima u Briselu u igri da sednu u pomenutu fotelje je pet imena: Andrej Plenković, Mišel Barnije, Frans Timermans, Helga Šmit i Miroslav Lajčak.

U oči odmah upadaju prvo i poslednje ime, koji su najpoznatiji našoj javnosti: Andrej Plenković, odnosno Miroslav Lajčak.

Da Evropska narodna partija (EPP), kojoj pripada i HDZ, ozbiljno računa na Plenkovića pokazao je potez čelnika evropskih narodnjaka, koji su hrvatskog premijera zajedno s premijerom Letonije Krisjanisom Karinsom zadužili da u ime njihove grupacije učestvuje u postizbornim pregovorima o raspodeli čelnih mesta ključnih institucija Evropske unije.

Andrej Plenković Plenković - Foto: Tanjug/HINA/Mario Strmotic

U tom smislu dosta zavisi od predstojećih pregovora oko raspodele ključnih funkcija u EU. Naime, od rezultata dogovora nemačke kancelarke i francuskog predsednika zavisi ko će biti predsednik Evropske komisije.

Ako liberali u pregovorima s narodnjacima i socijalistima nametnu svoju kandidatkinju Margrete Vestager za šeficu Komisije, tada bi EPP-u pripala neka druga od čelnih dužnosti o kojima se pregovara u paketu i tek bi tada, ako baš želi i ako proceni da ima podršku koja mu daje realnu šansu, Plenković mogao istaći svoju kandidaturu za mesto visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku EU, odnosno funkciju na kojoj je još uvek Federika Mogerini.

Međutim, visoke ambicije ima i Francuz Mišel Barnije, aktuelni glavni pregovarača za Bregzit. Za njega ozbiljno lobira upravo sam Makron.

tereza mej, velika britanija, eu, bregzit, sporazum Barnije i Tusk - Foto: Tanjug/AP

Kompromisu Berlina i Pariza o šefu evropske diplomatije, nada sei Holanđanin Frans Timermans, koji je svojoj PvdA partiji osigurao pobedu na izborima za Evropski parlament.

Frans Timermans, savet bezbednosti UN Timermans - Foto: AP/Tanjug

Oko raspodele međunarodnih funkcija uvek je u opticaju aktuelni šef slovače diplomatije Miroslav Lajčak, izvrsni poznavalac prilika na Balkanu.

Aleksandar Vucic, Miroslav Lajcak Lajčak - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Međutim, svoju priliku iz senke "vreba" i Helga Šmit, aktuelni generalni sekretar EEAS-a, koja je u briselskoj administraciji od 2006. godine.

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jscs

    14. jun 2019 | 18:47

    Sve moj do moga.!

  • M-78

    14. jun 2019 | 16:25

    Ko god da dodje necemo imati podrsku....tako da...svejedno!

  • C@W

    14. jun 2019 | 16:12

    Ako budemo imali sreće da to bude Plenković,on najbolje poznaje situaciju i pripada našem mentalitetu,nadajmo se najboljem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA