Dačić na prijemu povodom Dana Afrike poručio: Gradimo odnose strateškog partnerstva

Srbija je ponosna na saradnju sa afričkim zemljama koja datira od početaka formiranja Pokreta nesvrstanih - rekao je Ivica Dačić

  • 3

U Beogradu je danas održan prijem povodom Dana Afrike i Dana prijateljstva sa narodima Afrike na kojem je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao da odnosi Srbije i afričkih zemalja imaju budućnost koja obećava, jer je naša zemlja snažno opredeljana za razvoj svestrane saradnje i jačanje veza sa afričkim zemljama.

- Na osnovu brojnih istorijskih veza između naših zemalja i naroda, možemo graditi odnose ne samo bliže saradnje i još većeg razumevanja, već i odnose strateškog partnerstva u čijoj osnovi je miroljubiva i odmerena spoljna politika, bazirana na poštovanju međunarodnog prava i osnovnih načela povelje UN-a - rekao je on na prijemu u Palati Srbija.

Kako je dodao, Srbija je ponosna na saradnju sa afričkim zemljama koja datira od početaka formiranja Pokreta nesvrstanih, jer su naši odnosi uvek bili zasnovani na čvrstim temeljima zajedništva, uzajamnog razumevanja i podrške, saradnje i solidarnosti.

Srbija, dodao je, sa pažnjom prati i rad Afričke unije, gde Srbija ima status posmatrača i podržava napore organizacije radi ostvarenja strateških ciljeva, uključujući obezbeđivanje mirne i sigurne budućnosti, iskorenjivanje siromaštva i bolesti, očuvanje i jačanje kulturnog identiteta, kao i političko, ekonomsko i kulturno ujedinjavanje kontinenta.

Printscreen/Tanjug

Prema njegovim rečima, kada je u pitanju afrički kontinent, raduje nas svaki uspeh i napredak u tom regionu, a stvaranje ujedinjenog i snažnog kontinenta, kao globalnog faktora i partnera je nešto što Afrika i njeni narodi, sasvim sigurno zaslužuju.

- Bliska saradnja država članica Afričke unije pokazuje politiku koju Republika Srbija podržava, a to je da se svi problemi afričkog kontinenta moraju rešavati u Africi - naglasio je Dačić.

Brinu nas, s druge strane, međusobno nerazumevanje i nesuglasice naših prijatelja, a u Africi samo prijatelje imamo, i u tom smislu podržavamo pokrenute inicijative Ujedinjenih nacija, Afričke unije i regionalnih zajednica radi postizanja mira na kontinentu.

- U tom smislu, Srbija želi da pruži svoj doprinos u rešavanju problema. Sa željom da ih u budućnosti bude što manje, ovom prilikom najavljujem da ćemo nastaviti da učestvujemo u mirovnim misijama na kontinentu, kao i u humanitarnim i razvojnim aktivnostima ali i sa stipendiranjem afričkih studenata na univerzitetima u Republici Srbiji - rekao je Dačić.

Ambasador Alžira i doajen Afričke grupe Abdelhamid Šebšub koji se obratio u ime ambasadora i diplomatskih predstavnika Angole, Konga, Egipata, Gvineje, Libije, Maroka i Tunisa, akreditivanih u Srbiji, poručio je da je prijateljstvo sa Srbijom dobro utemeljeno.

Printscreen/Tanjug

- Bliske veze prijateljstva i saradnje između afričkog kontinenta i bivše Jugoslavije i Srbije, izgrađene su na raznovrsnoj pomoći koju su one pružale borbi afričkih naroda za slobodu, ali na osnovu zajedničke vizije sveta kroz principe Pokreta nesvrstanih kao i posvećenosti multipolarnom svetu - rekao je ambasador.

On je najavio da će proslava Dana Afrike po prvi put biti propraćena nizom aktivnosti u oblasti ekonomije, od kojih je prva održavanje okruglog stola sa Beogradskim Univerzitetom, 25. juna ove godine.

Potom će, kako je najavio, biti održan seminar na temu "Kontinentalne trgovinske mogućnosti i investiciona saradnja između Afrike i zemalja Balkana: Srbija kao studija slučaja", koji će biti organizovan u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, 30. septembra.

On je dodao da je tema ovogodišnje proslave "Godina izbeglica, povratnika i interno raseljenih lica: ka trajnom rešenju za prisilno raseljavanje u Africi" koja, kako je naveo, ukazuje na ozbiljnost afričkih izazova kao i na hitnu neodložnu potrebu da se zajednički radi na tome da se svim građanima Afrike osigura njihovo neotuđivo pravo na život u slobodi, dostojanstvo i rad. Ambasador je podsetio da su 25. maja 1963. godine osnivači Organizacije afričkog jedinstva, danas Afričke unije, usadili seme ideje o panafričkom jedinstvu i saradnji i postavili temelje za integraciju unutar kontinenta.

Prijemu su prisustvovali ministar rada Zoran Ðorđević, kao i predstavnici diplomatskog kora.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    14. jun 2019 | 15:56

    Ponosni smo na saradnju sa zemljama Afričke unije. Čestitke povodom Dana Afrike.

  • S . M .

    14. jun 2019 | 19:14

    Naš ministar inostranih poslova gospodin Ivica Dačic je bio u poseti jednom broju zemalja Afričkog kontinenta. Prilikom tih poseta nasoj Srbiji je ukazano veliko postovanje. Neke države su potvrdile postovanje teritorijalnog integritete a jedan broj su povukle priznanje Kosova. Hvala Dačicu i tim drzavama.

  • Mmmm

    15. jun 2019 | 02:05

    Dacicu umesto sto samo praviš avanture po Africi odi do Jerusalima. Jevreji nas vole, još su Šiptari muslimani, pola njih otišlo zna se već gde. Nije Putin glup sto mu je najbolji prijatelj Jevrejin. A i Tramp bogami je okružen Jevrejima. Samo oni mogu da nam pomognu oko Kosova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA