Očekujem da će još 10 država povući priznanje Kosova: Dačić kaže da više i ne mora da utiče na njih

- Ja više i ne moram da utičem na te zemlje, one same hoće da povuku priznanje - rekao je ministar spoljnih poslova

  • 22

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da postoji određena volja Nemačke i Francuske da se održi sastanak u Parizu, ali da postoje i velike rezerve u vezi sa ishodom tog sastanka.

- Ako unapred ne bude poznato da će ishod tog sastanka biti pozitivan, mislim da sastanka neće ni biti. Time bi pokazali da je Haradinaj jači od svih njih - rekao je Dačić za "Kurir".

Prošli put su nemačka kancelarka Angela Merkel i Makron ubeđivali Haradinaja, koji ih je, kako kaže, uvredio pitavši ih: "Ko će nama da garantuje to što mi vi pričate?"

Zatim je, dodaje, Haradinaj bio pozvan kod Merekelove da bi se napravila određena priprema pred sastanak u Parizu.

Kosovo, desetogodišnjica od proglašenja nezavisnosti, Priština

Dačić kaže i da očekuje da će u narednih godinu dana desetak zemalja, a možda i više, povući priznanje Kosova-Foto: Tanjug/AP

- Mišljenja sam da predsednik Francuske Emanuel Makron vise sebi ne može da dozvoli takav luksuz da mu Haradinaj po drugi put lupi šamar - rekao je Dačić.

Prema njegovom mišljenju, zapadni političari koriste Haradinaja za svoje međusobne sukobe. Prvo, objašnjava, hoće da pokažu da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini "nema pojma, da ništa nije uradila". Drugo, SAD nisu oduševljene što su Pariz i Berlin zakazali sastanke i ne navijaju da se tu nešto pozitivno desi. I treće, Pariz i Berlin misle da oni treba da preuzmu rukovođenje pregovorima, a Brisel je protiv toga.

- A svi zajedno smatraju da treba da se uključi Amerika u pregovore, ali bez Rusije nekako. To su sukobi unutar tog zapadnog tabora - rekao je on.

Dačić kaže i da očekuje da će u narednih godinu dana desetak zemalja, a možda i više, povući priznanje Kosova.

- Ja više i ne moram da utičem na te zemlje, one same hoće da povuku priznanje - rekao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S . M .

    16. jun 2019 | 17:29

    Dačic koju god zemlju poseti vrlo jasno govori koju politiku vodi Srbija. A posebno kada je u pitanju Kosovo i Metohija. Vidni su i rezultati,jedan broj zemalja je povukao priznanje Kosova a neke ce ga povuci. Uspeli smo da taj točak priznanja i pritisaka ne samo zaustavimo nego polako vracamo i unazad.

  • Истина

    16. jun 2019 | 16:38

    Космет је Србија!

  • 🇷🇸

    16. jun 2019 | 16:28

    Bravo Dacicu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA