≫ 

Vučić na svečanoj akademiji povodom Dana MUP-a: Biti policajac, znači dati život društvu (FOTO)

Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Zlatibor Lončar, direktor BIA Bratislav Gašić, predstavnici SPC i drugi gosti

  • 70

U Sava centru je održana svečana akedemija povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana Policije kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Zlatibor Lončar, direktor BIA Bratislav Gašić, predstavnici SPC i drugi gosti.

PREDSEDNIK VUČIĆ: RADITE JEDAN OD NAJTEŽIH POSLOVA

- Policija je potrebna celoj državi i društvu i nikada policija neće da služi bilo kojoj vlasti, već je njen posao da služi građanima Srbije, da radi sve što može da zaštiti, sačuva i obezbedi im sva prava - poručio je večeras predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić je istakao da pripadnici MUP-a rade jedan od najtežih poslova, koje god zanimanje u Ministarstvu da imaju. To je, kako je rekao, težak i opasan posao, za ljude koji nemaju radno vreme, odmor, često ni penziju i koji rizikuju sve, jer kada izađu iz kuće ni sami ne znaju hoće li se vratiti.

AKADEMIJA POLICIJA DAN Policija je potrebna celoj državi i društvu i nikada policija neće da služi bilo kojoj vlasti, već je njen posao da služi građanima Srbije-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Biti policajac i pripadnik MUP-a znači staviti život na raspolaganje društvu i pristati unapred da građani mogu da ga zatraže i zamene za svoju sigurnost i slobodu - podvukao je Vučić.

Jedno od najvažnijih pitanja koje stoji pred društvom je kako platiti i vratiti policajcu za sve što je dao, posebno kada to društvo, kao što je u Srbiji neretko bio slučaj, policiju doživljava kao instrument kojim se čuva nečija, vlast, a ne kao čuvara vrednosti našseg društva, poretka i načina zivota, ukazao je predsednik Srbije.

- Neshvatanje te razlike između poretka i vlasti dugo je bacalo policiju na marginu, ne umanjujući zahteve koje vreme i okolnosti pred nju postavljaju, ali konstantno odbijajući da joj se posveti pažnja i pruži nagrada koju zaslužuje - izjavio je.

Predsednik Srbije je poručio policajcima da ne smetnu sa uma da se to nikada neće do kraja promeniti i da će uvek biti krivi gotovo svima, čak i kada im pomažu - zaustave alkoholisane na ulici, kada spasavaju živote ljudi, brane otadžinu…

AKADEMIJA POLICIJA DAN Biti policajac i pripadnik MUP-a znači staviti život na raspolaganje društvu-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Uvek ćete biti krivi, jer ste sprečili nekog da sprovede u delo određene planove. A da vam budu zahvalni? Što da vam budu zahvalni, kada misle da se to podrazumeva i da je to vaša obaveza, a vaš odgovor uvek mora da bude da ste samo radili svoj posao - primetio je Vučić.

Kako je rekao, posao policije je najteži na svetu, gde se retko čuju "hvala" i aplauzi za sve heroje, koji su položili živote štiteći zemlju. Zato, poručio je, mora da se radi na podizanju životnog standrarda policajaca.

Podsetio je na 2013. i 2014. godinu, kada su policajci radili najteži posao, suočavali se za zemljom u kojoj je vladala mafija i tajkuni, u kojoj nije bilo reda, kao i sa velikim poplavama.

- Svuda su bili da pomognu, oni su bili ti koji su se postavljali između potrebe da stvorimo normalnu džavu i onih koji su to sprečavali godinama - dodao je on.

AKADEMIJA POLICIJA DAN Podsetio je na 2013. i 2014. godinu, kada su, kako je rekao, policajci radili najteži posao - suočavali se za zemljom u kojoj je vladala mafija i tajkuni, u kojoj nije bilo reda, kao i sa velikim poplavama-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Naveo je i da je među pripadnicima MUP-a bilo onih koji su znali da su teške mere fiskalne konsolidacije potrebne, kako bi došli u situaciju da svake godine mogu da očekuju veća primanja i značajnije poboljšanje opremljenosti i obučenosti.

Vučić je istakao i da će pre kraja godine biti povećane plate u policiji, uz dodatna ulaganja u opremljenost pripadnika MUP-a.

- Da bismo rekli i mlađim generacijama da je biti policajac najlepše zanimanje, da štitiš zemlju, spasavaš živote ljudi, pomažeš nedužnima i nemoćnima - rekao je Vučić.

To, kako je istakao, garantuje bolju budućnost policajcima, svim budućim pripadnicima MUP-a, ali i njihovoj deci, jer sve što radimo ne vredi, ako ostanemo bez dece.

- Bez dece, nećemo imati ni Srbiju - naglasio je.

Predsednik Srbije je istakao da danas govorimo i o programima izgradnje jeftinih stanova za policiju, vojsku i pripadnike BIA u više mesta u Srbiji. Ukazao je da će biti izgrađeno 8.000 takvih stanova, kao i da je to samo početak. Rekao je da zna da postoje policajci koji svoj posao obavljaju, kako deca kažu, na tajnom zadatku, ali je zamolio da čuvari reda sa ponosom nose svoje uniforme.

- Šta god govorili uvek će se građani osećati bezbednije i sigurnije kada vide policajca. Kada vidite policajca u uniformi znate da imate nekog ko vas štiti, koji je posvećen Ustavu i bezbednosti - naglasio je predsednik Vučić.

Rekao da, kada država bude uradila sve što planira i dalje unapredila položaj policije, ni tada čuvari reda neće imati dovoljno priznanja od društva, ali će biti dovoljno ljudi koji će umeti u dubini duše da priznaju šta rade za njih. Zahvalio policiji što rizikuju svoje živote, na hrabrosti koju poseduju, kao i na žrtvovanju i posvećenosti zaštiti građana.

- Zato vam kažem, srećan vam Dan policije i MUP-a. Mi svi smo srećni što vas imamo - poručio je Vučić.

NAJHRABRIJIM POLICAJCIMA URUČENE MEDALJE

Na svečanoj akademiji su uručene zlatne, srebrne i bronzane medalje pripadnicima MUP-a koji su se istakli u proteklih godinu dana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je u Sava centru zlatnu medelju za hrabrost Saši Barbuloviću, zlatnu medalju za posvećenost službi Goranu Jošiću i zlatnu medalju za zasluge Želimiru Mrdalju.

AKADEMIJA POLICIJA DAN Na svečanoj akademiji uručene su medalje najhrabrijim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Potredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uručio je srebranu medalju za hrabrost Dejanu Paunoviću, srebrnu medalju za posvećenost službi Veri Berić i srebrnu medalju za zasluge Slađani Petrović.

Direktor policije Vladimir Rebić uručio je bronzanu medalju za hrabrost Saši Vučkoviću, bronzanu medalju za posvećenost službi Goranu Sekuliću i bronzanu medalju za zaslugu Ivanu Barašu.

MINISTAR STEFANOVIĆ: NE POSTOJI IZAZOV NA KOJI NAŠA POLICIJA NE MOŽE DA ODGOVORI

Okupljenima se na akademiji prvi obratio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i podsetio na hrabre pripadnike MUP-a koji su "pokazali pravo lice srpske policije" koji su učestvovali u akcijama spasavanja tokom majskih poplava 2014. godine, kao i na one koji su nastradali tom prilikom.

- Svi rezultati Ministarstva unutrašnjih poslova jasno pokazuju da je zakon nađačao kriminal, da je red pobedio bezvlašće, sigurnost preuzela primat nad strahom i da je poštenje savladalo korupciju - izjavio je ministar.

- Hrabro, posvećeno i požrtvovano, ne pitajući ni koliko sati ni dana će biti u uniformi, pokazali ste pravo lice srpske policije kojoj bezbednost građana na prvom mestu - rekao je Stefanović.

On je podsetio da je još tada obećao da će menjati MUP i da će njegovi pripadnici dobiti bolju opremu, nove uniforme i vozila, kao i veće plate.

AKADEMIJA POLICIJA DAN Ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, je podsetio na hrabre pripadnike MUP-a koji su učestvovali u akcijama spasavanja tokom majskih poplava 2014. godine-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Garantovao sam bespoštednu borbu i obračun sa kriminalom i korupcijom, rekao sam da ćemo kriminal saseći u sopstvenim redovima i da niko neće moći da se sakrije iza znacke i uniforme niti će biti zaštićenih - poručio je Stefanović.

Rekao je da, kao neko ko ima čast da radi sa pripadnicima MUP-a, siguran je da ne postoji izazov na koji ne mogu da odgovore.

- Budite uvek uz svoj narod. Živela Srbija - poručio je ministar Stefanović.

Video: Defile u okviru obeležavanja Dana MUP-a izazvao veliku pažnju sugrađana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA