Politički kompromisi na Zapadnom Balkanu moraju biti nagrađeni: Han uoči sednice Saveta EU

Pronalaženja političkog kompromisa između Beograda i Prištine mora biti nagrađeno

  • 3

Politički kompromis na Zapadnom Balkanu mora biti nagrađen, poručuje uoči sutrašnje sednice Saveta EU komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han.

U okolnostima u kojima bi Savet EU mogao sutra ponovo da odloži odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Severanom Makedonijom i Albanijom, Han je danas pozvao ministre EU da što pre omoguće pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i ocenio da bi to bio važan signal za ceo region.

- Ako dođe do ponovnog pokretanja dijaloga između Srbije i Kosova, oni moraju da vide da će investicija u pronalaženje političkog kompromisa biti nagrađena. U suprotnom nemaju podsticaj. Svi treba da shvate koliko je u interesu celog regiona važno dati signal jednoj zemlji - poručio je Han.

Johans Han je pred sutrašnji sastanak Saveta EU, koji će razmatrati politiku proširenja i napredak zemalja u procesu evrointegracija, ponovio da je Severna Makedonija uradila sve što je od nje traženo i upozorio da bi svako odlaganje adekvatnog EU odgovora na to predstavljalo rizik.

On je ponovio da, ako jedna zemlja koja je investirala mnogo u evropsku perspktivu, a njeni lideri pokazali hrabrost u postizanju kompromisa ne bude nagrađena za to to, onda EU gubi kredibilitet, ali i moć delovanja u celom regionu Zapadnog Balkana.

BRNABIC HAN IZJAVE

Johanes Han - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministri spoljnih i evropskih poslova EU na sastanku Saveta u Luksemburgu sutra bi trebalo da donesu zaključke i preporuke o daljim koracima zemlja koje se nalaze u procesu pristupanja EU.

Očekuje se i da se definiše i odgovor Saveta na preporuku Evropske komisije o poretanju pristupnih pregovora sa Severanom Makedonijom i Albanijom.

Prema poslednim informacijima, ta odluka mogla bi da bude ponovo odložena. 

Dok se grupa zemlja na čelu sa zemljama Baltika i Centralne Evrope zalaže za otvaranje pristupnih pregovora već u junu, Nemačka traži odlaganje do septrembra zbog rasprave na Bunsetagu

Istovremeno, Francuska i Holandija smatraju da bi ta odluka za Severnu Makedoniju Mogla biti doneta i kasnije, a protive se i početku pristupnih pregovora sa Albanijom zbog, kako ocenjuju, neudedljivih dokaza o napretku u oblasti vladavine prava prvenstveno u borbi portiv organizovanog kriminala.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA