EU je za nas pre svega mirovni projekat: Brnabić u Londonu govorila o evropskom putu Srbije

Premijerka je imala izlaganje u Londonskoj školi biznisa

  • 2

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je večeras u Londonu da na EU gleda pre svega kao na uspešan mirovni projekat, kao i na projekat koji donosi veće tržište i saradnju i istakla da je Srbija nesumljivo na evropskom putu.

Brnabić je, nakon izlaganja u Londonskoj školi biznisa na temu „Pobeđivanje u četvrtoj industrijskoj revoluciji“, upitana koji je stav Srbije po pitanju EU, jer Velika Britanija istupa iz nje, konstatovala da idemo u suprotnim smerovima. Ona je istakla da je njoj kao nekome ko dolazi sa Balkana, koji je prošao kroz veoma teška vremena, EU pre svega mirovni projekat, i to veoma uspešan.

- Najduže vreme nije bilo ratova u Evropi i to zahvaljujući EU - ocenila je Brnabić.

Ona je ukazala i da je Unija mnogo konkurentnija, nego zemlje pojedinačno i podvukla da je Srbija nesumnjivo na evropskom putu.

- EU nudi veće trzište, saradnju. Saradnja bi možda mogla biti bolja, jer Unija pada iza Kine i SAD u ekonomiji. Problem je u tome što se na probleme gleda kao na evropske, a na uspehe kao na nešto lokalno - objasnila je ona.

Podsetila je da EU nudi zajedničke vizije, razmenu ljudi i ideja, zajedničke istraživačke fondove, koji mogu biti mnogo veći nego u jednoj samoj državi. EU će, prema njenom uverenju, iz aktuelne krize izaći sigurno snažnija. Upitana o kineskim investicijama u Srbiji Brnabić je istakla da je Kina snažan partner, koji ne dovodi u pitanje evropski put naše zemlje.

- Često smo kritikovani zbog kineskih investicija, ali kada se pogleda gde Kina sve investira, 90 odsto kineskih investicija je otišlo u zapadne evropske zemlje. Sve u šta je investirano kod nas postaće jednog dana svakako evropsko - podvukla je ona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    17. jun 2019 | 23:57

    MIR JE VLADAO ZBOG BLOKOVSKE PODELE SVETA -KOLIKO GOD TO PARADOKSALNO ZVUCALO ALI BILO JE TAKO!!! POSLE JE VLADALA AMERIKA I NATO I VIDELI SMO KOLIKO JE RATOVA BILO I KOLIKO JE SVETA POBIJENO!!! SAMO RAVNOTEZA SILA GARANTUJE MIR -SADA RUSIJA,KINA I DRUGE NEPOROBLJENE ZEMLJE USPOSTAVLJAJU RAVNOTEZU!!!

  • WILSON

    17. jun 2019 | 22:26

    Čuj mirovni projekat EU a bombardovali nas,ubijali nam decu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA