Amerika se preko "Dejtona 2" vraća na Balkan: Rešenje za Kosovo na skupu najvećih svetskih igrača?

Može li novi Dejton uspeti u onome što nije sporazum iz 1995. godine i da li bi "novi Ričard Holbruk" pomogao da se ovim putem dođe trajnog mira i konačnog rešenja svih sporova na Balkanu?

Amerika, SAD, Srbija, Kosovo
Foto-ilustracija: Shutterstock, Wikimedia

Sve su glasnije najave da bi posetizanje kompromisa između Beograda i Prištine i dogovora o Kosovu moglo da bude ozvaničeno na nekoj međunarodnoj konferenciji organizovanoj po ugledu na Dejtonski sporazum. Tezu da bi tzv. Dejton 2 mogao raspetrljati kosovski čvor, u fokus je vratio bivši komandant Kopnene vojske SAD za Evropu Ben Hodžis, koji je predložio "novi pristup" rešavanju kosovskog pitanja, što podrazumeva glavnu ulogu SAD u pregovorima, pa i uključenje novog glavnog pregovarača, poput Ričarda Holbruka.

Može li novi Dejton uspeti u onome što nije sporazum iz 1995. godine i da li bi "novi Ričard Holbruk" pomogao da se ovim putem dođe trajnog mira i konačnog rešenja svih sporova na Balkanu?

Ponuda kao model nije nova niti je sasvim "za odbacivanje", tvrde stručnjaci međutim, u datim okolnostima, kada je reč o Kosovu i Metohiji, bilo bi teško realizovati je.

U ranijim izjavama, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, tvrdio je da bi do rešenja "kosovskog problema" zaista moglo da dođe kroz pregovore"najvećih svetskih igrača", ali, kako je naglasio, samo ukoliko se stavovi dve strane približe.

Ivica Dacic

Foto: Dragan Kujunžić

- Trenutno su stavovi dve strane značajno udaljeni - izjavio je ranije ministar spoljnih poslova.

Sa ovom tvrdnjom saglasan je i karijerni diplomata Zoran Milivojević, koji je za Telegraf.rs objasnio da bi nova međunarodna konferencija morala da obuhvati nešto šire na Balkanu.

- Sada smo svedoci multipolarnih globalnih odnosa i ne bi mogla Amerika sama da arbitrira. To bez Rusije ne može da prođe, kao i drugih sila iz prostog razloga što je Kosovo u nadležnosti Ujedinjenih nacija i Saveta bezbednosti - izjavio je on i podsetio da to nije bio slučaj sa Bosnom 1995. godine, te da su se okolnosti promenile.

Zoran Milivojevic

Karijerni diplomata Zoran Milivojević je objasnio da bi nova međunarodna konferencija morala da obuhvati nešto šire na Balkanu, a ne samo pitanje Kosova i Metohije-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Teško je očekivati da bi samo Kosovo moglo da bude predmet jedne šire konferencije, verovatno bi se tu obuhvatila i druga pitanja na Balkanu, priznanje nekih novih granica, verovatno bi tu bio pokušaj da se reše i pitanja vezana za BiH, da se sva otvorena granična pitanja na neki način zatvore.

Ben Hodžis, nekadašnji glavnokomandujući vojske SAD za Evropu, izneo je predlog "novog pristupa" rešavanju kosovskog pitanja u blogu pod naslovom "Novi pristup Srbiji i Kosovu", gde je objasnio da to podrazumeva pokretanje "snažne i koordinisane inicijative, koju bi predvodile SAD, u saradnji sa EU i NATO, a sa ciljem da se osiguraju uslovi da Beograd i Priština dođu do konsenzusa o konačnim odnosima".

Govoreći o ulozi Amerike, on kaže da bi ona mogla da ostvariti odlučan uticaj u regionu, ukoliko se primeni sveobuhvatan strateški pristup, koji otvara politički prostor za dvojicu lidera, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, štiti ih od unutrašnjih i spoljnih pritisaka i nudi nadu u mogućnost postizanja veoma teških, ali neophodnih kompromisa.

- Ali, to će biti moguće jedino ako pokažemo isti stepen posvećenosti kao prilikom vođenja pregovora o Mirovnom sporazumu u Dejtonu, pre angažovanja snaga IFOR-a i SFOR-a, što je konačno dovelo do nesavršenog, ali održivog mira na Zapadnom Balkanu - uveren je on.

Aleksandar Vucic, Frederik Ben Hodžis,

Ben Hodžis sastao se u maju ove godine sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem-Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlada RS

Za uspeh u svemu tome Zapadu je, zaključuje Hodžis, potreban i visoki diplomata koji bi vodio "diplomatiju posredovanja", poput Ričarda Holbruka.

Međutim, teško da bi Amerika politički neutralno mogla da pristupi toj konferenciji, objašnjava Milivojević, jer je još 2008. godine priznala nezavisnost Kosova.

- EU je propustila priliku da reši pitanje Kosova, zato se Hodžis pojavljuje i nudi Ameriku da to reši po modelu Dejtona. Međutim, treba imati u vidu da je problem što Amerika tu ne bi mogla da bude neutralna, jer je priznala nezavisnost Kosova. Šta bi onda to značilo? Da ona organizuje konferenciju na kojoj bi Srbija pod pritiskom morala da prizna ono Amerika hoće. Zato mislim da taj model ne bi mogao da se primeni jer Srbiji ne pada napamet da ide na nešto takvo gde će Amerika da odluči - objasnio je Milivojević.

Da je ideja "zanimljiva, ali teško ostvariva" u ranijoj izjavi za naš portal potvrdio je i predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Ðukanović koji je objasnio da imajući u vidu zaoštrene odnose između SAD i Rusije, bilo kakav kompromis koji bi se postigao na takvoj konferenciji ne bi bio moguć.

Izazovi i perspektive procesa normalizacije odnosa izmedju Beograda i Pristine

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Ðukanović je objasnio da imajući u vidu zaoštrene odnose između SAD i Rusije, bilo kakav kompromis koji bi se postigao na međunarodnoj konferenciji ne bi bio moguć-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dok se u javnosti kalkuliše tezama o tome koliko bi to bilo korisno za Srbiju, Đukanović objašnjava da bi se ipak trebalo vratiti u okvir normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

To je krucijalno pitanje i treba postići taj sporazum, a o nekim drugim većim stvarima, nekakvim promenama granica u ovom trenutku nema svrhe govoriti - zaključio je on tada.

DEJTON IZ 1995. GODINE

Dejtonski mirovni sporazum, kojim je prekinut rat u Bosni i Hercegovini, je dogovor postignut na konferenciji od 1. do 21. novembra 1995. godine.

Dejstonski sporazum

Dejtonski mirovni sporazum, kojim je prekinut rat u Bosni i Hercegovini, je dogovor postignut na konferenciji od 1. do 21. novembra 1995. godine-Foto: Profimedia

Glavni učesnici su bili tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, predsednik Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, a Amerika je imala svoje predstavnike, Ričarda Holbruka i generala Veslija Klarka.

Prema oceni stručnjaka, prisustvo Amerike je bilo od presudnog značaja za postizanje Dejtonskog sporazuma, pošto je devedesetih upravljala gotovo celim međunarodnim poretkom i upravo su zbog toga složni da je ova ideja danas teško ostvarljiva, jer SAD  nema volju za tim, a Vašington više nema ni toliku mogućnost za nametanje rešenja.

(J. Nikolić/j.nikolic@telegraf.rs)

Tagovi: Centar za spoljnu politiku, Dejton 2, Dejtonski sporazum, Dijalog Beograda i Prištine, Dragan Đukanović, KiM, Kosovo, Kosovo i Metohija, kosovski čvor, SAD

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (31)
Poređaj komentare:
 • M
  momci

  Nista Dejton2 🤮🤮🤮🤮🤮🤮

 • 1
  123

  Ja nista ovde ne razumem,hoce sa jednim skupom da rese sva pitanja? Ima ih 200, kako ?

 • T
  Toni

  Najvise ce da dobije onaj ko najbolje nahrani najveceg svetskog parazita,Ameriku.

Približavanje zemalja ZB je investicija u evropsku stabilnost: Mogerini o proširenju EU

Srbija je spremna da se odmah vrati za pregovarački sto: Brnabić o dijalogu Beograda i Prištine

Evropa se zastrašujuće brzo i radikalno balkanizuje: "Lideri nemaju harizmu i pozitivne programe"

Komandant NATO-a pohvalio Vojsku Srbije, Vulin mu otkrio šta je najveća pretnja za mir na Balkanu

Skat podržao novinarku koju je vređao Šešelj i citirao Teslu

Čije du*e vi ovde zastupate? Trifunović u "klinču" sa organizatorima protesta "1 od 5 miliona"

Haradinaj zaratio sa "Gospodarom Kosova": "Takva ideja samo jača Srbiju"

Da li Srbija mora da bira između EU i Rusije? Odgovor stiže od predsedavajućeg Unijom

Gusenice, gaženje, robija za novinare: Ovo nije igra asocijacija, već Šešeljeve gnusne pretnje

Antić: Nastavljamo da gradimo bolju i napredniju Srbiju

"Za ovu objavu gospođa ima tri šamara": Radikalka branila Šešelja, pa zapretila poslanici Dveri

"Gospodar Kosova" razgovarao sa najvećim albanskim lobistom, Endžel kaže: Srbija da prizna Kosovo

Vučić je imao jedan zahtev za komandanta NATO-a i američkih snaga u Evropi: Volters odmah prihvatio

Mi smo najstariji srpski politički brend: Dačićeva čestitka socijalistima

Stefanović: Odlazak Đilasa u policiju je smešan, istragu vodi Tužilaštvo

Čini se da je Francuska spremna za neki dogovor Beograda i Prištine: Jovanović o poseti Makrona

Nije sve gotovo: Ovako Selaković vidi Makronovu poruku o Kosovu

Komandant NATO i američkih snaga u Evropi večerao sa prvim čovekom Vojske Srbije

Veselji: Podržavam suspenziju taksi od 100 odsto, ali to ne može da bude večno

Ambasada Francuske: Makron je sam napisao govor na srpskom, vežbao je izgovor

Dačić na poziv Pompea stiže u Vašington: Predstavljaće Srbiju na konferenciji o verskim slobodama

Komandant NATO i američkih snaga u Evropi sleteo u Beograd: Evo šta je cilj posete

"Veliko hvala Vučiću": Ovo je poslednja Makronova "ćirilična poruka" pred poletanje iz Srbije

Makronovom posetom su zadovoljni svi građani Srbije: Đurić o dolasku francuskog predsednika

"Ja bi ovakve poslao na 20 godina robije": Šešelj izvređao novinarku, UNS traži javno izvinjenje

Bastać kaže da ne da SC Milan Gale Muškatirović, iz SNS poručuju: Pokazaćemo mu kako se uspešno radi

Makron veći Putin od Putina: Da li je Francuz pokazao više poštovanja prema Srbima nego Rus?

Vučić pozvan da prisustvuje svečanoj ceremoniji krunisanja novog japanskog cara (FOTO)

Pet stvari koje smo saznali o ulasku Srbije u EU i kosovskom čvoru posle posete Emanuela Makrona

EU nastavlja da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine: Vučić se sastao sa Fabricijem (FOTO)

"Srbija ne priznaje Kosovo, to je poruka da se naoružamo": Haradinaj ponovo preti

Srpski migovi ispratili Makronov avion iz Srbije: Završena poseta predsednika Francuske (FOTO)

Ovako se Makron pohvalio celom svetu kako se proveo u Srbiji (FOTO)

"Učimo iz prošlosti da bismo imali bolju budućnost": Makronove poruke studentima

Disciplinovanje Prištine na delu: Haradinaj priznao da ga pritiskaju Makron i Merkel

Koga bi trebalo u zatvor na 20 godina, da li je u Srebrenici bilo genocida: Burno u Skupštini Srbije

Sastanak sa predstavnicima Prištine i Merkel na jesen, Vučić poručio: Boriću se za kompromis (VIDEO)

Dobra saradnja Srbije sa Hagom: Kuburović se sastala sa Bramercom uoči sednice Saveta bezbednosti UN

Ðilas: Na vreme smo pisali Ambasadi Francuske

U fokusu obećanje za pokretanje dijaloga Beograda i Prištine: Juronjuz o Makronovim porukama Srbiji

Biću na svim događajima na kojima se podržava evropski put Srbije: Čanak prisustvovao dočeku Makrona

Velika promena u politici Francuske prema Srbiji: Dačić o "novoj stranici istorije" koju piše Makron

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima