Savet EU još bez dogovora o proširenju: Zaključci spremni, evo šta je problem

Ni posle višesatne debate Savet EU još nije postigao konsenzus oko zaključaka o Paketu proširenja

  • 5

Ministri evropskih i spoljnih poslova EU na sastanku danas u Luksemburgu još nisu postigli dogovor o zaključcima koji se odnose na proširenje i zemlje Zapadnog Balkana i Tursku.

Ministri će tokom poslepodneva pokušati da postignu konsenzus oko otvaranja pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, a dogovora još nema ni oko formulacije zaključka za Tursku zbog primedibi Kipra, saznaje Tanjug u Luksemburgu.

Ni posle višesatne debate Savet EU još nije postigao konsenzus oko zaključaka o Paketu proširenja.

Zaključci se odnose na napredak šest partnera sa Zapadnog Balkana i Tursku.

Prema najnovijim informacijama, zaključci za Srbiju, Crnu Goru, BiH i Kosovu su spremni, a problem je definisanje odluke o mogućem ponovnom odlaganju pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.

Godinu dana nakon prvobitnog odlaganja odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Albaijom i Severnom Makedonijom, ministri EU ponovo ne mogu da se dogovor oko novog koraka dve balkanske zemlje na putu ka ćlanstvu u EU.

I pored preporuke Evropske komisije i otvorenog zalaganja dela zemlja članica za neometani nastavka politike proširenja i davanje "zelenog svetla" za pregovore o članstvu sa Albanijom i Severnom Makedonijom zemlje članice i dalje ne mogu da dođu do konsenzusa kada bi Skoplje i Tirana mogli da počnu novu fazu prstupanja Uniji.

Berlin napominje da ima "tehničke probleme" zbog nezasedanja Bundestaga koji mora da odobri odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa novim kandidatima.

Evropska Unija, Srbija, EU, zastave Evropske Unije i Srbije Foto: Marko Jovanović

Ministar za evropske poslove Nemačke Mihael Rot kaže da Bundestagu "treba dati vremena", ali i da se nada "pozitivnoj odluci što je pre moguće, odnosno do oktobra".

Sa druge strane, Francuska se protiv daljim koracima u pravcu proširenja insistirajući prvestveno na unutrašnjoj reformi i jačanju Unije.

Holandski parliament se protiv početku pristupnih pregovora sa Tiranom zbog problema sa organizovanim kriminalom koji se iz Albanije proširio na zemlje EU.

Istovremno, ne vezanao za proširenje, Kipar preti da će staviti veto na savaki sporazum ukoliko se EU ne suprotstavi Turskoj zbog bušotina u kipraskim vodama Mediterana.

Predsedavajući Savetom EU rumunski ministar Georg Kamba dolazeći na sastanak u Luksemburg izrazio je očekivanje da će se naći "konstruktivan i izbalansiran" tekst za zemlje u procesu propirenja EU.

- Moramo iskoristiti momentum. Stabilnost regiona je od strteškog interesa za EU - poručio je Kamba.

Izlazeći sa prvog dela diskusije o Paketu proširenja mnogi šefovi EU diplomatija izrazili su svoje nezadovoljstvo odlaganjem i usporavanjem politike proširenja EU.

Ministra spoljnih poslova Mađarske Piter Sijarto je u izjavi za Tanjug upozorio je se takva politika može doraziti na stabilnost regiona, kredibilitet EU, ali i kredibilitet celokupnog procedsa proširenja.

Prethodnih dana najviši zvaničnici Evropske komiisje upozoravali su da ukoliko EU ne odgovori pozitivno na napore koje su Albanija i Severna Makedonija uložile u ispunjavanje zadatih uslova to mkože imati negativan efekat kako na motivaciju zemlja regiona u procesu evrointeracija, lai i na mor i stablinost u regionu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siniša

    18. jun 2019 | 21:31

    Džaba je majstor Lale obećao narodu još 2016. kako će Srbija do kraja 2018./2019. sve svoje da okreči (odradi) pa će EU biti dovedena pred svršen čin i htela-nehtela moraće da je primi 2020. u punopravno članstvo. Džaba ubrzano i izforsirano krečimo. Prvo ide Crna Gora sama, a tek posle toga idu u paketu zajedno: Srbija, Severna Makedonija, Albanija i Kosovo. Ako ne bude moglo Kosovo, neće ni Srbija. Napravit će paket bez Srbije i Kosova.

  • Jeretik

    18. jun 2019 | 17:01

    EU je dostigla granicu širenja, pa Srbiju prvo moraju suziti , da bi stala u EU.

  • NoName

    18. jun 2019 | 18:50

    Turska nije uopće u razmatranju. Spominjanje Turske odnosi se samo na pritužbe Cipra koji zahtjeva od EU da reagira na bespravno bušenje podmorja, od strane Turaka, u ciparskom gospodarskom pojasu. Inače, Cipar je čak zaprijetio vetom na proširenje ukoliko se EU ogluši na njene proteste. Na dnevnom redu su Makedonija i Albanija, svi ostali su trenutno u drugom planu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA