≫ 

Takse moraju biti ukinute, dijalog nema alternativu: Brnabić posle Londona odlazi u Pariz

Žao mi je što je u ovom trenutku Pariz upitan, jer mislim da dijalog nema alternativu

  • 3

Predsednica Vlade Ana Brnabić najavila je da će tokom posete Parizu razgovarati i o taksama Prištine, ali pre svega o prijateljskom odnosu Francuske i Srbije.

Brnabić je u Londonu, odakle putuje za Pariz, rekla da će takse svakako biti tema razgovora koje će imati u glavnom gradu Francuske, koji bi trebalo za manje od dve nedelje da bude domaćin samita o Zapadnom Balkanu, jer je, kako naglašava, potpuno jasno da takse moraju biti ukinute.

To, kako ističe, jasno je i nakon samita u Berlinu.

- Žao mi je što je u ovom trenutku Pariz upitan, jer mislim da dijalog nema alternativu. Nažalost, čini mi se da Priština u ovom trenutku ne razume to, ali uz podršku svih međunarodnih partnera nadam se da ćemo doći do toga - rekla je Brnabić.

Navela je da je dobro što Srbija ima sve bliže odnose sa Francuskom, odakle dolazi i sve veći broj investitora, najavivši da će se sa nekima od njih i videti.

Brnabić će u Parizu imati razgovore sa predsednikom Vlade Francuske, predsednikom Senata, i posetiti "Pariz er šou".

Rekla je da se nada da će njena poseta, a i poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona Beogradu sredinom jula, najava mnogo bližih odnosa Srbije i Francuskekoje su tradicionalno bili jako bliski.

- Mi smo imali bratske odnose koji su se poslednjih decenija poremetili. Jako smo se udaljili, ali čini mi se da smo sada na pravom putu da uspostavimo ponovo tu bliskost. Nama je to u interesu i trudićemo se da to postignemo - naglasila je Brnabić.

Ana Brnabic, Chatham hous Ana Brnabić- Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

TAKSE NA KOSOVU I METOHIJI PREKINULE KANALE KOMUNIKACIJE

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas, na kraju dvodnevne posete Londonu, da se malo po malo menja slika Srbije, koja je mnogo pozitivnija i slika jedne stabilne i ekonomski sve jače države, koja ulaže mnogo političkog kapitala, vremena i energije u regionalnu stabilnost.

Brnabić je istakla da su i u Londonu bila mnoga pitanja u vezi sa pitanjem KiM, ali i odnosa u regionu, širem nego samo na relaciji Beograd-Priština.

- Meni je, takođe, bilo izuzetno značajno da sam imala vremena da predstavim ljudima koji ovde uglavnom ne razumeju šta znače te takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, da ne znači samo da je to dirketno kršenje CEFTA sporazuma - rekla je premijerka.

Podsetila je da je taj sporazuma potpisan 2006.

- To ne znači samo da kršite sporazum koji niko od tada nije kršio pa čak ni Srbija, kada je 2008. jednostrano proglašena nezavisnost Kosova od strane privremenih insititucija u Prištini. Nismo ni potezali tako nešto ni kada je naš glavni pregovarač Marko Ðurić bio praktično kidnapovan, mučen i ponižavan u Prištini - ukazala je Brnabić.

Ana Brnabic, Chatham hous Ana Brnabić- Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ona je podsetila da je dan posle toga u Prištini bio veliki sajam i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da naše kompanije moraju biti tamo jer, u najtežim vremenima mora da bude racionalnosti da se održi nivo komunikacije.

A, trgovinski odnosi su bili nešto što nikada nije prestajalo, dodala je.

- Takse treba da se gledaju kroz jednu drugu perspektivu - ne samo da branite trzište na Kosovu i Metohiji, već vi praktično ukidate poslednji kanal komunikacije, koji je uvek bio otvoren i u najtežim vremenima. Mislim da su ljudi sada to razumeli i da ćemo imati, nadam se, još veću podršku da se te takse ukinu i da se dijalog nastavi - naglasila je Brnabić.

Što se tiče regionalne saradnje, podvlači da nema stabilne Srbije bez stabilnog regiona, te istakla da Srbija mora i da će nastaviti da ulaže u regionalnu stabilnost.

Edi Rama, premijer, Albanija Edi Rama - Foto: Tanjug/AP

- Pričala sam sa premijerom Albanije Edijom Ramom oko nekih izjava koje su bile u poslednje vreme i zamolila da sednemo ponovo zajedno da vidimo gde smo, da podvučemo crtu i kazemo da ne vodi ničemu da imamo sve nestabilniji regiona. To će se obiti svima o glavu. Ajde da vidimo kako možemo da se vratimo unazad i vidimo kako možemo  da jačamo regionalnu stabilnost i povezanost, da nastavimo da radimo zajedno. Na kraju to je i moja obaveza - objasnila je ona.

Brnabić je ukazala da je predsednik Vučić kada je bio premijer ostavio mnogo bolje regionalne odnose nego što imamo danas kada je ona predsednik vlade.

- Moram da vidim kako svi zajedno možemo ponovo da razgovaramo o tome da se vratimo tamo gde smo bili, a pre svega zbog poteza Prištine mi smo u goroj situaciji nego što smo bili - podvukla je ona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    18. jun 2019 | 17:35

    Kakav dijalog ne razumem i kad je on pa imao alternativu i bez taksi i sa njima ? Ustav Srbije jasno definise pitanje Kosova i to nikakvi dijalozi nisu potrebni a pogotovu oni koji se vode sa ratnim zlocincima koji se terete za najmonstruoznije zlocine koje istorija nije zabelezila vadjenje i prodaja organa. U rezoluciji 1244 takodje sve lepo pise sto se bilo kakvog dijaloga tice i pitanja Kosova pa postujmo istu i pocnimo je sprovoditi vracanjem nasih bezbednosnih snaga u taj deo nase Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA