SAD i Rusija lome koplja oko Kosova: Ko su Trampove i Putinove diplomate koje stižu u Beograd?

Cilj slanja ovih "diplomatskih specijalaca" u Beograd je, tvrde stručnjaci, preuzimanje primata u regionu i rešavanju kosovskog pitanja

  • 7

Na političkoj sceni Balkana odavno se lome koplja između svetskih sila, što se naročito zaoštrava kada je rasplitanje kosovskog čvora u pitanju. Dok Rusija pokušava da učvrsti svoju poziciju na ovim prostorima, SAD mekšim stavom šalje signal da Kosovo više nije zatvoren slučaj, čime pokušava da se postepeno vrati na Balkan.

Cilj je, tvrde stručnjaci, preuzimanje primata u regionu i rešavanju kosovskog pitanja, a potvrda za to su promene u diplomatskim krugovima SAD i Rusije u Beogradu, gde će uskoro stići novi predstavnici.

Aktuelnog ambasadora Rusije, Aleksandra Čepurina, najverovatnije će zameniti Aleksandar Bocan Harčenko, koji važi za najboljeg poznavaoca balkanskog regiona i eksperta za rešavanje problema, dok će novi američki ambasador u Srbiji, posle okončanja mandata sadašnjeg ambasadora Kajla Skata, biti njegov trenutni zamenik koji je raspoređen u Rusiji Entoni Godfri, potvrdio je predsednik SAD Donald Tramp.

DOLAZAK "RUSKOG DIPLOMATSKOG SPECIJALCA" U BEOGRAD

Odgovarajućom uredbom šefa države, na zvaničnom internet portalu pravnih informacija, objavljena je zvanična odluka Vladimira Putina o postavljanju novog ambasadora Ruske Federacije u Srbiji. O mogućem dolasku "ruskog diplomatskog specijalca" u Srbiju govorio je ranije i predsednik Aleksandar Vučić.

Odgovarajućom uredbom šefa države, na zvaničnom internet portalu pravnih informacija, objavljena je zvanična odluka Vladimira Putina o postavljanju novog ambasadora Ruske Federacije u Srbiji-Printscreen/tass.ru

Ime Aleksandra Bocana Harčenka poznato je na međunarodnoj političkoj sceni, a od početka svoje diplomatske karijere, on je uključen u diplomatske procese koji su pratili raspad bivše Jugoslavije. Ovaj karijerni diplomata bio je ranije na dužnosti specijalnog predstavnika ruskog ministarstva spoljnih poslova za Balkan i učestvovao je u radu Saveta za implementaciju mira koji je pratio ispunjavanje Dejtonskog sporazuma.

Potom je obavljao funkciju šefa Odseka za zemlje bivše Jugoslavije, a potom se našao na poziciji zamenika direktora u odeljenjima za Evropu.

Bocan Harčenko je bio dugogodišnji predstavnik Rusije u Kontakt grupi i, uz diplomate SAD i EU, predstavnik u posredničkoj trojci za rešavanje pitanja statusa Kosova i Metohije.

Bocan Harčenko Ime Aleksandra Bocana Harčenka poznato je na međunarodnoj političkoj sceni, a od početka svoje diplomatske karijere, on je uključen u diplomatske procese koji su pratili raspad bivše Jugoslavije-Printskrin: Youtube/TV1 HD

Uzeo je učešće i tokom Dejtonskih mirovnih pregovoria i mirovne konferencije o BiH u Parizu, a učestvovao je i na brojnim međunarodnim forumima u okviru Kontakt grupe i OEBS.

ZNAČAJNA ULOGA U REFERENDUMU U REPUBLICI SRPSKOJ 2011. GODINE

Kada je visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Incko najavio je da će uraditi sve što je u njegovoj moći da spreči referendum koji je raspisan u Republici Srpskoj 2011. godine, predsednik RS Milorad Dodik pozvao je u pomoć upravo Bocan Harčenka, koji je obećao da neće podržati Inckov izveštaj.

Bocan Harčenko je tada rekao da srpski referendum ne krši mirovni sporazum, a da međunarodni administrator nemaju razloga da ga zabrane.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik Kada je Valentin Incko 2011. godine najavio je da će sprečiti referendum koji je raspisan u RS Milorad Dodik pozvao je u pomoć upravo Bocan Harčenka, koji je obećao da neće podržati Inckov izveštaj-Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ako to urade, neće olakšati trenutne tenzije, već će ih produbiti - rekao je tada on.

Početkom prošle godine Bocan Harčenko rekao je da je Rusija u kontaktu sa Beogradom zbog pogoršanja situacije između Srbije i Kosova. Istakao je da je saradnja sa Beogradom vrlo intenzivna i u onome "što se tiče borbe protiv pokušaja da se Kosovo ugura u međunarodne organizacije.

TRAMP U BEOGRAD ŠALJE SPECIJALCA ZA POSLOVE SA RUSIMA

Predsednik SAD Donald Tramp je, u zvaničnom saopštenju koje je objavljeno na sajtu Bele kuće, objavio da namerava da za novog američkog ambasadora u Srbiji nominuje Entonija Godfrija iz Virdžinije, koji će se u ambasadu u Beogradu useliti posle okončanja mandata Kajla Skata.

Predsednik SAD Donald Tramp je, u zvaničnom saopštenju koje je objavljeno na sajtu Bele kuće, objavio da namerava da za novog američkog ambasadora u Srbiji nominuje Entonija Godfrija iz Virdžinije-Printscreen/www.whitehouse.gov

Trenutno je zamenik američkog ambasadora u Rusiji Entoni Godfri, a iza sebe ima skoro 40 službe u američkoj Mornarici i diplomatiji.

Prethodno je bio direktor Kancelarije za Irak u Birou za bliskoistočna pitanja Stejt departmenta i ministar savetnik za politička pitanja u ambasadi SAD u Bagdadu.

Prema informacijama na zvaničnoj stranici Stejt departmenta, tokom diplomatske karijere bio je zamenik ambasadora u Jermeniji, a služio je i u ambasadama u Zagrebu, Dablinu i Minsku.

Entoni Godfri Foto: U.S. Embassy in Moscow

Kako se navodi na sajtu američke ambasade u Rusiji, njegov poslednji angažman bio je na poslu kontorle sporazuma o naoružanju između SAD i SSSR-a. Privatno, Godfri je radio kao menadžer u distributerskoj firmi, obavljajući poslove sa bivšim Sovjetskim savezom. Godfri je oženjan američkom glumicom Anet Otul, sa kojom ima troje dece.

Promene u diplomatskim krugovima su redovna pojava, izjavio je za Telegraf.rs karijerni diplomata Zoran Milivojević, mešutim, kako je objasnio izbor ličnosti nikako nije slučajan.

- Kada je recimo, u pitanju Rusija, izbor ličnosti pokazuje da je ta država jako zainteresovana za situaciju na ovom prostoru i da na taj način daje do znanja da želi da ima aktivniju ulogu u ovim kretanjima i da hoće da ih prati na način koji podrazumeva i njen poseban interes - napomenuo je Milivojević.

Zoran Milivojevic Promene u diplomatskim krugovima su redovna pojava, međutim izbor ličnosti nikako nije slučajan, objasnio je karijerni diplomata Zoran Milivojević-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako je objasnio, veoma bitna stvar su okolnosti u vezi sa aktuelnom situacijom, a Balkan je postao posebno interesantan svetskim silama.

- Te promene se onda sprovode na način da budu efikasne i u skladu sa interesima tih velikih sila - izjavio je Milivojević.

VIDEO Klinton kao štafeta: Kosovski lideri u razdoru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    19. jun 2019 | 10:19

    Uvek uz ruse protiv agresora i izdajnika!

  • Darinka

    19. jun 2019 | 14:36

    Uvijek uz Ruse, ako ništa drugo pravoslavci smo i jedni i drugi.

  • Balval

    19. jun 2019 | 10:57

    Ni Jedan ni drugi.svako ima svoj interes. Sami odlucujemo nasu sudbinu bog je uz nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA