≫ 

Vučić kod Skata: Ambasador SAD se na Tviteru oglasio o razlozima sastanka (FOTO)

Kajl Skat ugostio je Vučića kako bi odali počast saveznicima u misiji Halijard

  • 63

Ambasador SAD u Srbiji, Kajl Skat ugostio je večeras predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kako je Skat naveo, Vučić je kod njega u poseti kako bi odali počast saveznicima iz Drugog svetskog rata, koji su bili deo Misije Halijard.

- Imam čast da večeras u svom domu ugostim Aleksandra Vučića, koji nam se pridružio kako bi odali počast saveznicima iz Drugog svetskog rata, Srbima i Amerikancima, koji su 1944. godine bili deo Halijard Misije - stoji na zvaničnom Tviter profilu ambasadora SAD.

- Spasivši više od 500 avijatičara iz sedam zemalja, uz veliki rizik po sopstvene živote i živote svojih porodica, srpski i američki heroji uspeli su da izvedu najveću spasilačku operaciju u modernoj istoriji - naveo je Kajl Skat.

- Zajedno se sećamo Operacije Halijard, jednog od simbola srpsko-američkog savezništva - pre 75 godina je hrabri narod male Srbije spasio više od 500 američkih i savezničkih vazduhoplovaca, u najvećoj akciji te vrste u Drugom svetskom ratu - napisao je predsednik na Instagram profilu buducnostsrbijeav.

Misija Halijard predstavlja spasavanje američkih pilota u Drugom svetskom ratu. Halijard je nazvana zato što predstavlja uže za podizanje glavnih jedara na brodu.

Na tviter nalogu Ambasade SAD u Beogradu objavljeno je da su u leto 1944. godine, Srbi i Amerikanci zajedno organizovali najveće spašavanje savezničkih avijatičara u toku Drugog svetskog rata.

- Večeras se prisećamo priče ovih heroja i planiramo obeležavanje uspomene na njih 15. septembra u Pranjanima - stoji u opisu.

Obeležavanju u rezidenciji američkog diplomate su prisustvovale brojne ličnosti među kojima i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija Lazic

    19. jun 2019 | 20:10

    Nadam se da ce SAD da bude na nasoj strani.

  • Алхемичар

    19. jun 2019 | 20:35

    Оно што је било у прошлости Скоте, требали сте да поштујете српско поверење и храброст за то дело.А не да бомбардујете 50 година касније Србе отимајући део територије.

  • Nikola

    19. jun 2019 | 22:11

    Treba da se obelezi ,da se ne zaboravi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA