≫ 

Matura i potop - kako su dva događaja koja nemaju veze sa politikom postala politička tema

Posledice obe bure se još uvek sagledavaju, krenulo se sa saniranjem, i dok se jedni trude da što pre poprave štetu, drugi su iskoristili priliku da čitavu stvar politizuju

  • 27

Još se bura nije stišala zbog odlaganja prijemnog ispita za male maturante, kada je ukradeni test iz matematike procurio u javnost, a nova ona prava, pogodila je Srbiju. I dok smo juče prepodne gledali svršene osnovce kako se ispred Ministarstva prosvete "bore za svoju budućnost", u čemu su im se pridružili i vršnjaci iz drugih gradova Srbije, poslepodne ih je sa ulica rasteralo olujno nevreme praćeno kišom i gradom. Posledice obe bure se još uvek sagledavaju, krenulo se sa saniranjem, i dok se jedni trude da što pre poprave štetu, drugi su iskoristili priliku da čitavu stvar politizuju.

Velika afera oko male mature podigla je Srbiju na noge. Polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita odloženo je zbog moguće manipulacije, jer su se dan pred polaganje u javnosti pojavili "testovi pisani rukom".

Budući srednjoškolci pravdu su odlučili da potraže na ulicama, a u Beogradu je grupa njih, ispred Ministarstva prosvete i predala zahteve - naoružani megafonima, bakljama i jajima, tražili su poništavanje polaganja maturskog ispita i ostavku ministra Mladena Šarčevića. U jednom trenutku, grupa okupljenih spalila je fotografiju ministra prosvete, da bi je potom uz povike "hoćemo ostavku" izgazili.

Protest maturanata Budući srednjoškolci pravdu su odlučili da potraže na ulicama, a u Beogradu je grupa njih, ispred Ministarstva prosvete i predala zahteve-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Ne cure nama samo zadaci za prijemni, curi nam budućnost i nećemo je ni imati, ako na ovaj način budemo vaspitavali decu - bila je jedna od poruka na društvenim mrežama koje su gorele od komentara gde se većina pitala "treba li dete od 15 godina za svoju budućnost da se bori paljenjem nečije fotografije ili pogrdnim skandiranjem političarima i pozivanjem na nasilje?"

Priča o "provaljenim testovima" nije novost i nema generacije u Srbiji u kojoj se uoči polaganja prijemnog nije pričalo o tome. Sličan scenario viđen je i u drugim zemljama - Hrvatskoj, Velikoj Britaniji i mnogim naprednijim zemljama EU. Ipak, "pravdu na ulici" malo ko se odlučivao da potraži.

Da je politika umešala prste u čitavu priču, postalo je jasno kada su se predstavnici opozicionih političkih stranaka pojavili među maturantima. Iako su tvrdili da je u pitanju samo podrška deci koja se bore za svoja prava, ubrzo je počelo prepucavanje putem društvenih mreža.

Protest maturanata Mali maturanti su protestovali na ulicama Beograda, a podržali su ih drugovi i izdrugih gradova-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Protest ispred Ministarstva prosvete, juče je prekinulo nezapamćeno nevreme koje je pogodilo Srbiju u poslepodnevnim satima i za svega nekoliko minuta izazvalo pravi kolaps na ulicama. Da je moguće gradsku upravu i olujni vetar praćen kišom i gradom dovesti u neku vezu, postalo je jasno na društvenim mrežama, gde su pojedinci munjevitom brzinom pokušali da odgovornost prebace na predstavnike Grada.

- Dok je grad u potpunom kolapsu, automobili plivaju ulicama od zamenika gradonačelnika Gorana Vesića nema ni traga ni glasa - obratio se jedan od tviteraša zameniku gradonačelnika, koji je juče boravio u zvaničnoj poseti Briselu.

Nevreme, kisa, Beograd Foto: Telegraf

Izjave poput onih da će "građani za mokre i uništene ulice morati sami da se snađu" ubrzo je demantovao i sam Goran Vesić. Zamenik gradonačelnika se javnosti obratio posle sastanka održanog odmah po njegovom povratku u zemlju, kako bi se proverilo šta je noćas urađano na saniranju posledica jakog nevremena i podelili zadaci za današnji dan.

- Nevreme koje je juče zahvatilo Beograd bilo je najveće od katastrofalnih poplava 2014. godine. Nikada, u tako kratkom intervalu, u novijoj istoriji nije za 35 minuta palo toliko mnogo kiše u prestonici Srbije što je napravilo dosta problema u funkcionisanju grada - rekao je on.

Dodao je da je do jutros na terenu bilo oko 700 radnika različitih preduzeća koji su otklanjali posledice nevremena - od Gradske čistoće, do Beogradskog vodovoda i kanalizacije, Zelenila Beograd, Parking servisa, Beograd voda...

Goran Vesić, Mladenovac Nevreme koje je juče zahvatilo Beograd bilo je najveće od katastrofalnih poplava 2014. godine, rekao je Goran Vesić-Foto: Skupština grada

Zamenik gradonačelnika je naveo i da je dobijeno devet prijava za oštećenje automobila, koje će grad nadoknaditi, tamo gde je reč o javnim površinima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaca

    20. jun 2019 | 15:12

    Sve je već rečeno u naslovu teksta! Protivnici Vučića i ove vlasti izgleda priželjkuju situaciju "što gore- to bolje", ne bi li se oni okoristili od toga. Krajnje bedno!

  • OAC

    20. jun 2019 | 15:14

    Apropos forografije sa transparentom, očigledno je da vam NE IDE skola. Strasno je koliko se danas ocene dobijaju olako, podmicivanjima, pretnjama, nasiljem, ili opštem nezaineresovanoscu stručnih kadrova. I kako je lako ukrasti test za prijemni, i ko sve prodje te prijemne i upisuje fakultete, ma uzas jedan.

  • Tes

    20. jun 2019 | 16:22

    Samo neka mi neko objasni gde je gradonacelnik,zasto je Vesic I gradonacelnik I zamenika????????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA