• 17

Poslanik Bundestaga "udario" na albanske lidere: Mnogi zločinci OVK danas sede u Vladi u Prištini

Mnogi od njih koji su bili u OVK počinili su ratne zločine i danas sede u vladi, a da nisu odgovarali za to - rekao je poslanik

  • 17

Beogradu je teško da pregovara sa Prištinom, jer se sa druge strane stola nalaze ratni zločinci i kriminalci, ocenjuje Jens Kestner, poslanik nemačkog Bundestaga iz redova opozicione Alternatve za Nemačku (AfD). Ipak, Kestner, kao i njegov stranački kolega Armin-Paul Hampel, smatra da odlaganje samita u Parizu predstavlja lošu vest, jer je, kaže, kosovsko pitanje "top-tema" koja mora da se reši.

- Odlaganje pariskog samita znači da se spor samo prolognira - kaže Kestner za Tanjug, podsećajući da ni samit u Berlinu nije doneo rezultate.

Armin-Paul Hampel dodaje da Beograd razmišlja pragmatično i da je usmeren ka pronalaženju rešenja, dok Priština, kako navodi, sve to bojkotuje politikom odbijanja.

Poslanik Bundestaga i Hampel, predsednik stranačkog spoljnopolitičkog odbora, dolaze iz opozicione nemačke AfD, desničarske, populističke i evroskeptične stranke, koja je osnovana 2013. godine, a već 2017. sa 12,6 odsto osvojenih mandata u Bundestagu bila najveće iznenađenje izbora i pojedinačno treća najjača parlamentarna stranka.

Jens Kestner

Beogradu je teško da pregovara sa Prištinom, jer se sa druge strane stola nalaze ratni zločinci i kriminalci, ocenjuje Jens Kestner, poslanik nemačkog Bundestaga iz redova AfD-Foto: Profimedia

Poznati po zalaganju za zabranu nošenja burki, u javnosti istupaju i kao zagovornici stava da je Kosovo i dalje deo Srbije. Na pitanje da li EU kao posrednik u dijalogu ima dovoljno snage da doprinese rešenju kosovskog pitanja ili je potrebno učešće drugih aktera, Hampel kaže da su i Ujedinjene nacije izgubile uticaj, ali da to važi i za evropske zemlje.

- Odgovor na kosovsku problematiku se može naći u Vašingtonu, a ne u Parizu, Berlinu, Londonu i jednim delom u Moskvi - kaže Hampel za Tanjug, ali ističe da je to loše za Evropu, ali i za Srbiju.

Amerikanci slede svoje interese, koji se ne poklapaju sa interesima Srbije, Nemačke pa ni Evrope, dodao je.

- Probleme koje imamo u Evropi mogli bi bolje da rešimo zajedno na našem kontinentu, nego što bi to uradili iz Amerike ili Rusije - ocenjuje on.

Kosovo, desetogodišnjica od proglašenja nezavisnosti, Priština

Odgovor na kosovsku problematiku se može naći u Vašingtonu, a ne u Parizu, Berlinu, Londonu i jednim delom u Moskvi , rekao je poslanik-Foto: Tanjug/AP

Kestner i Hampel ovih dana su posetili Beograd, a Kestner kaže da je "u Srbiji", odnosno na Kosovu i Metohiji već bio, kao vojnik Bundesvera u nemačkom kontingentu Kfora.

On smatra da je rat na Kosovu 1999. bio protivan međunarodnom pravu i da je sve počelo sa "jednom laži o masakru", koje on tada, kaže, nije bio svestan.

- Tadašnja ratna propaganda Šredera, Fišera i Šarpinga ubedila je nemačku javnost i nemački vojnici su, prvi put posle Drugog svetskog rata, učestvovali u jednom ratu u Evropi - rekao je Kestner, inače član Odbora Bundestaga za odbranu.

Podsetio je da je nedavno u Bundestagu, u raspravi o produženju mandata Bundesvera na KiM, rekao da AfD to više ne podržava, jer smatra da tamošnji akteri treba da pokažu da mogu da rešavaju probleme.

- Po mom ličnom mišljenju, Kosovo još pripada Srbiji i deo je Srbije - rekao je poslanik Alternative.

Bezbednosne snage Kosova, Hasim Taci

Kestner je naveo da je kao vojnik Kfora upoznao Hašima Tačija, tada u uniformi OVK-Printskrin: Facebook/Hashim Thaçi

Kestner je naveo da je kao vojnik Kfora upoznao Hašima Tačija, tada u uniformi OVK.

- Mnogi od njih koji su bili u OVK počinili su ratne zločine i danas sede u vladi, a da nisu odgovarali za to - rekao je on.

To, kako je naveo, znači, da Beograd ali i drugi, imaju posla sa "ratnim zločincima, kriminalcima i krijumčarima oružja i droge".

- Teško je pregovarati sa tim ljudima. Njih treba da zamene, ali to očigledno kosovski Albanci još ne žele. Verujem da je veoma teško za srpsku vladu da vodi razumne pregovore, jer srpska vlada i narod znaju o kakvim osobama se radi - rekao je on.

On je ocenio da vlada u Beogradu stalno čini ustupke za razliku od druge strane.

- Teško je kad jedna strana stalno daje ili je primorana da daje, da bi se postigao izvesni status kvo, dok druga čeka poželjan rezultat - rekao je Kestner.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Samo uporno i svakodnevno traziti od evrope da se vrati istini i prizna gresku prema Srbiji i Srbima.Sanjace oni nas i pored tableta za spavanje.

  • Odin

    Istina je spora, ali i dostižna.Dolazi vreme istine o šiptarima.

  • KiM

    Opa, kolo sreće se okreće, istina polako izlazi na videlo ko su i šta su šiptari. Gotovi su, svi im okreću ledja i progovaraju istinu

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima