U Beogradu održan protest "1 od 5 miliona"

Prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu

  • 43

U Beogradu je održan 29. po redu građanski protest "Jedan od pet milona", koji je predvođen delom opozicije.

Okupljanje je počelo oko 19 časova ispred Terazijske česme, gde se građanima obratio Savo Manojlović, predstavnik Udruženja za zaštitu Ustava i najavio da od sutra do 29. juna narod može da potpisuje inicijativu za ukidanje lajva rijaliti programa, da se njihovo emitovanje ograniči na 3 sata trajanja i da se uvede pola sata programa za decu.

Govorila je i portparolka Sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Vesna Vojvodić Mitrović, koja je prenela zahtev da ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević snosi odgovornost zbog "ogromnih problema u obrazovanju".

Okupljenima se obratio i Martin Bežinarević iz organizacije protesta, koji je rekao da su oni tu da bi se bori da svako može da kaže svoje mišljenje, da živimo u normalnoj zemlji.

Posle govora, građani su krenuli ka zgradi Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici, a demonstranti su vrata i prostor oko te medijske kuće oblepili nalepnicama "Stop lažima, budi normalan", posle čega je protest završen.

KAKO SU POČELI PROTESTI?

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu. Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA