≫ 

To bi bila sutra mogli da predložimo Trampu, Putinu, Kini i EU: Marinković o rešenju za Kosovo

Takav predlog bi, prema njegovim rečima, podrazumevao eksteritorijalnost crkava i manastira

  • 12

Potpredsednik Narodne skupštine i funkcioner SDPS-a Vladimir Marinković pozitivno gleda na predlog Jelene Milić, da se promeni preambula Ustava Srbije i da se definiše da su četiri opštine u sastavu Srbije, jer, kako kaže, opcija razgraničenja predstavlja realno stanje na terenu.

Takav predlog bi, prema njegovim rečima, podrazumevao eksteritorijalnost crkava i manastira i garancije Prištine da će Srbima biti garantovana bezbednost i jednaka prava kao i svima.

- Mislim da bi to bila polazna osnova koju bismo sutra mogli da predamo američkoj administraciji, predsedniku (Donaldu) Trampu, predsedniku Rusije (Vladimiru) Putinu, partnerima iz Kine, Evropske unije - kaže Marinković za Tanjug.

Takav predlog bi, kaže Marinković, mogao da bude deo kompromisa i rešenja koji bi omogućio da Srbija ide napred i koji bi podrazumevao diplomatsku ofanizu Srbije i inicijativu za konačno i dugoročno rešenje koji bi obezbdilo trajni mir i prosperitet za ceo region.

Teško je da se takva ideja u skladu sa Ustavom i zakonima realizuje na terenu, ali predstavlja dobar materijal, kaže Marinković i dodaje da bi trebalo ohrabiti predsednika Aleksandra Vučića da vrati u život ideju razgraničenja, jer bi ona na duži rok mogla da obezbedi trajan mir i razvoj regiona.

Marinković je ubeđen da bi ta ideja imala podršku predsednika Trampa, ali i Vladimira Putina, jer, kako kaže, ono što je sigurno je da nema rešenja bez podrške Vašingtona i Moskve.

- Neće to biti rešenje koje će biti brzo i gotovo za mesec, dva, ali moramo prvi put u modernoj istoriji da pragmatično i praktično sagledamo realnost - ocenjuje Marinković.

On podseća da je za promenu Ustava neophodna dvotrećinska većina u parlamentu, navodeći da bi sledeći korak bio referendum, ali uz konstataciju da smo sada daleko od toga.

- Moramo jednom da izađemo sa minimumom konsenzusa o potencijalnom rešenju, a ne da se bavimo demagogijom i ''nebeskom Srbijom'', nego realnošću i budućnošću našeg naroda - smatra Marinković.

Ocenjuje da je reč o politički rizičnom potezu, ali podseća da je Vučić mnogo puta dokazao da nije kalkulisao sa izbornim rezultatima i trenutnim raspoloženjem, već je, kaže, vodio računa o interesima Srbije i srpskog naroda.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔴🔵⚪

    24. jun 2019 | 19:56

    Draga gospodo, nije KOSOVO vaše nasleđe pa da radite sa njim šta vam je volja! Okupacija je bila i pod Turcima, okupacija je i sada ali će na kraju opet biti NAŠE!! 🔴🔵⚪

  • Драган

    24. jun 2019 | 21:38

    Устав Србије и РЕЗОЛУЦИЈА1244 су оквир решења .

  • Mrgud

    24. jun 2019 | 20:06

    Majstoreee KOSOVO JE VEC I UVEK BILO U SRBIJI... ako se bilo sta promeni u Ustavu sto se tiče Kosova Ono nikad više neće biti SRBSKO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA