Oštre reakcije na oslobađajuću presudu pripadnicima JSO: Pobuna bila uvod u atentat na Đinđića

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je juče oslobodio sedmoricu pripadnika nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO) od optužbi za oružanu pobunu jedinice 2001. godine

  • 3

LDP i DS smatraju da je oslobađajuća presuda bivšim pripadnicima JSO neprihvatljiva i ukazuju da je pobuna te jedinice bila uvod u ubistvo premijera Zorana Ðinđića.

- Srbija ne može da postane normalno društvo dok se ne razreši politička pozadina ubistva Zorana Ðinđića, jer se jedino tako mogu videti razmere jedne organizacije koja je preživela sve i danas postoji u svom novom obliku - smatra predsedik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

Prema njegovim rečima, oružana pobuna JSO direktan je uvod u atentat na pokojnog premijera Srbije Zorana Ðinđića i "kako kaže, apsolutno je neprihvatljivo da osuđene ubice, kriminalci i atentatori na kraju ispadnu nevini.

On je ocenio je da je odluka Apelacionog suda "dokaz da je zločinačko udruženje i dalje živo" i da se neće smiriti dok do kraja ne relativizuje sve što je vezano za period između oktobra 2000. i marta 2003. godine.

Jovanović nema razumevanja za one koji danas ćute na presudu:

- Ti koji danas prelaze preko ove presude, kao da se ništa značajno nije dogodilo, isti su oni koji su kroz kriminalizaciju i rušenje Zorana Ðinđića tražili prostor za sebe, a svojim delovanjem pokazuju da su, nažalost, uspeli da od Srbije naprave nesrećnu zemlju, večno zarobljenu u mržnji i zločinu - smatra Jovanović.

Maja Gojković, konsultacije

Jovanović - Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

I Demokratska stranka smatra da je pobuna JSO bila uvod u ubistvo premijera Zorana Ðinđića i da tu činjenicu, kako kaže, nikakva presuda ne može naknadno promeniti.

Presuda, kako ocenjuje DS u saopštenju, ima "političku pozadinu", jer se aboliraju "zločinačke namere".

DS navodi da sudske instance nisu transmisija političkih stranka i ne smeju prenositi političke stavove.

- Žestina našeg sporenja može i mora biti oko morala, ideje, vrednosti, a ne može se voditi oko nepobitnog: kriminalcima je mesto van društva slobodnih - zaključuje DS.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je juče oslobodio sedmoricu pripadnika nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO) od optužbi za oružanu pobunu jedinice 2001. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gera

    25. jun 2019 | 14:34

    Da se čeda i ds pitaju, pola Srbije bi stavili u "kavez" jer im građani nusu po volji.Mali ljudi sa velikim ambicijama, bez pokrića.

  • Acika

    25. jun 2019 | 15:01

    Ponovo formirati jedinicu!!!

  • Imenjak

    25. jun 2019 | 19:58

    A sto robijaju jbg nema veze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA