≫ 

1 Litvanac, 2 Crnogorca, 35 Hrvata i 659 Amerikanaca: Ovo je deo snaga KFOR-a, koji čini 28 država

Prema podacima iz NATO-a za jun 2019. godine, KFOR u svom sastavu imao 3.555 vojnika iz 28 zemalja

  • 15
Vojska, vojnici, KFOR, Kosovo, infografika Ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Pripadnici KFOR-a predstavljaju međunarodne mirovne snage pod vođstvom NATO-a čiji je zadatak čuvanje reda i mira, odnosno stvaranja i održavanje sigurnosti na Kosovu i Metohiji. KFOR je na prostor Kosova i Metohije stigao 12. juna 1999. godine, dva dana nakon što je usvojena Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i tri dana posle potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu.

Prema podacima NATO-a za jun 2019. godine, KFOR u svom sastavu imao 3.555 vojnika iz 28 zemalja i to: Albanije Jermenije, Austrije, Austrije, Bugarske, Kanade, Hrvatske, Češke, Danske, Finske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Irske, Italije, Litvanije, Moldavije, Crne Gore, Norveške, Poljske, Portugala, Rumunije, Slovenije, Švedske, Švajcarske, Turske, Ukrajine, Velike Britanije i SAD.

Vojska, vojnici, KFOR, Kosovo, infografika Ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Kontigenti KFOR-a su prvobitno bili grupisani u 4 regionalno zasnovane multinacionalne brigade. Brigade su bile odgovorne za određeno područje operacije, ali pod jedinstvenim lancem komande pod nadležnošću komandanta KFOR-a.

U avgustu 2005. godine, Severnoatlantski savet je odlučio da izvrši rekontrukciju KFOR-a, zamenjujući četiri postojeće brigade sa pet operativnih grupa, kako bi se omogućila veća fleksibilnost, npr. uklanjanjem ograničenja za prekogranična kretanja jedinica sa sedištem u različitim sektorima Kosmeta.

Zatim u februaru 2010. godine, multinacionalne operativne grupe su postale multinacionalne borbene grupe i u martu 2011. godine, KFOR je ponovo rekonstruisan, tako da su sada u samo dve multinacionalne borbene grupe, jedna sa sedištem u kampu Bondstil kod Uroševca, druga sa sedištem u kampu Vilađo Italija kod Peći.

VIDEO: Telegraf u bazi Vilađo Italija kod Peći

Trenutni komandant KFOR-a je italijanski general Lorenco D'Adario.

VIDEO: Telegraf u helikopteru Kfora iznad Kosova i Metohije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kursumlija

    26. jun 2019 | 12:17

    Prokleti bili svi koliko vas tamo ima sa sve Siptarskim teroristima!Bog je velik!!!

  • ГЦГ

    26. jun 2019 | 12:36

    Окупациона војска. Највише је оних који су највећи српски непријатељи...

  • Okupacija

    26. jun 2019 | 12:16

    Mirovne snage, eufemizam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA