Pristupanje Srbije EU 2025. ambiciozno ili realno? Evo šta kaže nemački diplomata

Činjenica da će Srbija ovog leta otvoriti jedno pregovaračko poglavlje znači da su vrata EU otvorena i da je evropska perspektiva jasna - rekao je nemački ambasador

  • 21

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je danas da ne bi isključio 2025. kao godinu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, ali je naveo da je to veoma ambiciozan plan i da pristup EU zavisi od ispunjenja uslova i da nije reč o fiksiranju rokova.

- Nisam isključio 2025. godinu kao godinu pristupanja Srbije u EU, ali od početka je bilo jasno da datum nije precizan. I Komisija je okvirno pomenula tu godinu u strategiji za Zapadni Balkan - istakao je nemački ambasador za vojvođanski javni servis.

Činjenica da će Srbija, prema rečima Šiba, ovog leta otvoriti jedno pregovaračko poglavlje znači da su vrata EU otvorena i da je evropska perspektiva jasna.

On kaže kako unutrašnja reorganizacija EU i proces proširenja iz nemačke perspektive mogu neometano da teku.

Gradimo mostove - pricamo o Evropi Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je danas da ne bi isključio 2025. kao godinu pristupanja Srbije Evropskoj uniji-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Nemačka ne vidi suprotnosti između neophodnih reformi i uspešnog nastavka procesa proširenja. Činjenica da Srbija otvara još jedno poglavlje pokazuje da se proces nastavlja. I na tome čestitam Srbiji jer je proces težak - rekao je nemački ambasador.

Komentarišući najnoviji izveštaj Evropske komisije (EK), Šib napominje da se u njemu nalaze pozitivni i kritički elementi, i da je oblast vladavine prava "ona u kojoj ima najviše izazova sa kojima se treba suočiti".

- U poslednjem izveštaju se nalaze pozitivni, manje pozitivni ali i kritički elementi. On je sveobuhvatan, izjednačen i izbalansiran. Nemačka se slaže sa izveštajem EK - naglasio je ambasador.

Na mišljenje da postoji nesporazum između evropskih ambasadora i srpske vlade oko procena EK da parlament Srbije ne funkcioniše dobro, Šib je ponovio da uloga parlamenta treba da bude poboljšana i ojačana.

- Skupština je ključna za funkcionisanje jedne stabilne demokratije. Izbor većine u opoziciji je da ne učestvuje u radu. Ovo nije idealna situacija, opozicija ima svoje razloge svakako. Mislim, a to je i reakcija iz izveštaja o napretku što je (predsednica Maja) Gojković i najavila, da neke stvari treba da se promene. Mi ćemo to pozdraviti, ali to je i priznanje da rad parlamenta nije idealan - zaključio je Šib.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    26. jun 2019 | 20:33

    Prvo da se resi u UN povratak Srbije na Nato-EU vojno okupiranoj juznoj Srbiji Kosovo i Metohiji pa tek referendumom da se glasa da li vecinska Srbija zeli u danasnji EU ! STRATESKI CILJ SRBIJE BROJ 1 JE POVRATAK SRBIJE NA CELO KOSOVO I METOHIJU I PROTERIVANJE NATO EU OKUPATORA I ALBANSKE OVK IZ JUZNE SRBIJE KOSOVO I METOHIJE !

  • W

    26. jun 2019 | 20:23

    Kao prvo.Ukoliko SRB uđe u EU, neće! Blok-ustaše,nazi slovenia,osvetoljubivi bugari,fašisoidni rumuni i genocidni mađari NEĆE DATI!ENDE! Ne treba nam UNIJA!!!

  • Nikolas

    26. jun 2019 | 20:24

    EU JE PROSLOST A SRBIJA CEKA DA UDJE U EU RAJ !!!! STRASNO GUBLJENJE VREMENA I KARDINALNA GRESKA NASIH EU FANATIKA -POLITICARA!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA