Od situacije u BNV, preko tendera za "Lastu" do uslova za izbore: Poslanici propitivali Vladu

Po Poslovniku Narodne skupštine, članovi vlade odgovaraju na pitanja poslanika svakog poslednjeg četvrtka u mesecu od 16 do 19 časova, kada je sednica u toku

  • 0

Premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade Srbije danas u Skupštini Srbije odgovarali su na pitanja poslanika. Po Poslovniku Narodne skupštine, članovi vlade odgovaraju na pitanja poslanika svakog poslednjeg četvrtka u mesecu od 16 do 19 časova, kada je sednica u toku.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će u ponedeljak 1. jula održati konferenciju za novinare, na kojoj će predstaviti rezultate rada Vlade Srbije u protekle dve godine, a odgovarajući na pitanje o Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV) dodala da će vlada reagovati samo ako bude apsolutno neophodno.

Brnabić je, odgovarajući na pitanje poslanika Muamera Zukorlića o potezima Vlade Srbije, odnosno Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, kako bi se uveo u red Bošnjačko nacionalno veće (BNV), rekla da je to kompleksno i osetljivo pitanje, a da se Srbija ponosi što poštuje svetske standarde prava manjina.

- Pažljivo analiziramo šta se dešava zbog nesrećenih izjava Sulejmana Ugljanina, koji Srbiju naziva najpogrdnijim imenima, od fašističke tvorevine pa nadalje. Nismo reagovali na to jer ne smatramo ozbiljnim izjavama čoveka koji je do 2014. godine bio ministar i tada mu Srbija nije bila fašistička tvorevina - istakla je Brnabić.

- Nećemo reagovati na provokacije, jer je to jedino što bi Ugljanin želeo, rekla je Brnabić koja je podsetila da je 24. juna u Novom Pazaru održana sednica BNV i izabrana nova predsednica Jasmina Curić. Molim Vas za razumevanje, jer se trudimo da se ne mešamo u rad Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, dok to nije apsolutno neophodno - rekla je Brnabić.

Zukorlić je pitao i zašto se kasni sa izgradnjom puta Tutin - Novi Pazar, jer su radovi bili najavljeni za jun.

Brnabić je rekla da se radi o minimalnom kašnjenju i da se posle otvaranja puta Kuzmin - Sremska Rača, uz posetu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana očekuje početak izgradnje puta, jul ili avgust.

Odgovaranje na poslanička pitanja, Narodna skupština Vlada u Skupštini - Foto: Slobodan Miljevic

OKO MILION TOMA PŠENICE ZA IZVOZ

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je danas da očekuje da Srbija ove godine ima prinos pšenice od oko 2,7 miliona tona, a da će oko milion tona pšenice ići u izvoz.

Nedimović je odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije rekao da očekuje da prinos pšenice po jednom hektaru bude oko 4,7 - 4,8 tona po hektara.

Vlada Srbije će zajedno sa Robnim rezervama naredne nedelje otkupiti određenu količinu pšenice na agrarnoj berzi, rekao je Nedimović govoreći o ceni pšenice u ovom trenutku u Sbiji.

Ministar je rekao da očekuje da cena pšenice po kilogramu bude 21 dinar i naveo da je njena trenutna cena na jednom od rekordnih nivoa i iznosi oko 24 dinara po kilogramu na berzi.

I to je, kaže, "dobra stvar" i posledica brojnih stvari koje su se desile na tržištu u okruženju.

Resorni ministar je objasnio da su prilikom setve pšenice prošle godine bile nepovoljne vremenske okolnosti, ali da ipak, situacija po pitanju prinosa nije toliko loša, koliko, kako kaže, neki pokusavaju da je predstave.

U nekim krajevima Srbije je pšenica lošijeg, a u nekim predelima zemlje je dobrog kvaliteta, rekao je ministar.

Kada je reč o izvozu srpske pšenice u Afriku, podsetio je da tokom tri, četiri decenije u tu zemlju nije bilo izvoza, a da je martu ove godine dobijen sertifikat za izvoz u Egipat.

Istakao je da su srpske kompanije učestvovale na tenderima za izvoz pšenice u Egipat i da se uskoro očekuju rezultati o učešću na tom tenderu.

Odgovaranje na poslanička pitanja, Narodna skupština Poslanici u Skupštini Srbije - Foto: Slobodan Miljevic

"TAKSE NECIVILIZACIJSKI ČIN"

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da takse Prištine na robu iz Srbije predstavljaju necivilizacijski čin i najbrutalnihi akt protiv ljudskih prava i sloboda srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Brnabić je odgovarajući na pitanje poslanika i predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića o humanitarnoj katastrofi na Kosovu, rekla da će Vlada Srbije nastaviti da se bori za Srbe koji tamo žive.

- Nadam se da će svi u celom regionu makar da poštuju osnove civilizacijske standarde koje Priština apsolutno ne poštuje u ovom trenutku - rekla je Brnabić.

Marković je od ministra finansija Siniše Malog tražio odgovor dokle će poslanici opozicije da primaju platu, a da ne dolaze na posao.

Ministre finansija, pošto sada ide novi poslovnik o radu, da ubacimo stavku da ne može da se prima preko 100.000 dinara, da se doručkuje i ruča za 180 dinara, a da se ne dolazi na posao, rekao je Marković.

Mali je odgovorio da poslanici kontrolišu vladu, a ne obratno.

PRODAJA DRŽAVNOG UDELA U BANCI

Predsednica Vlade Srbije smatra da je dobra stvar odluka vlasti da se proda Komercijalna banka, dok je ministar finansija Siniša Mali objasnio da se prodaje manjinski udeo države u toj banci i da je to obaveza po ranijem ugovoru o privatizaciji te banke.

Samostalni poslanik Đorđe Vukadinović je pitao zašto se prodaje državni udeo u Komercijalnoj banci, zašto je ministar Zoran Đorđević putovao ne Maldive i da li je to mogao učiniti šef diplomatije.

Brnabić je rekla da se može raspravljati da li je privatizacija Komercijalne banke dobra ili ne, a da je njen stav da je to dobro.

- Mislim da država nije najbolji mogući menadžer banaka, uvek se plašim, kada razmišljam o državi, da će neko drugi preuzeti funkcionisanje vlade i koristiti banku za izvlačenje novca, partijsko finansiranje i to smo videli toliko puta u proteklim decenijama - naglasila je Brnabić.

Mali je rekao da će od banaka sa državnim udelom samo Banka Poštanska štedionica i dalje ostati 100 odsto u vlasništvu države.

Brnabić je rekla da Ivica Dačić nije mogao da putuje na Maldive, koji su Srbiji značajan potencijalni partner pre svega zbog Kosova i Metohije, pa je "uskočio" Đorđević.

- Tamo se nije provodio kao neki poslanici opozicije, već je za boravak od jednog dana putovao 15 sati, imao šest sastanaka i vratio se, jer je to neophodno - naglasila je ona.

Vukadinović je rekao da je želeo Dačiću da postavi pitanje šta znači njegova izjava "da Srbija ne može da prizna nezavisnost Kosova na celoj njegovoj teritoriji", ali da pošto on nije tu, to pitanje upućuje premijerki.

- To je neprihvatljivo, i ustavno-pravno, i politički, tako se ne pregovara ni na pijaci - konstatovao je Vukadinović i ocenio da se radi o zagovaranju razgraničenja.

Brnabić je, kada je reč o pitanju Kosova, podsetila na sednicu parlamenta na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić govorio o tamošnjoj situaciji.

- Ako vi želite da razgovaramo o nerealnim stvarima, statusu kvo, da rizikujemo sve što smo postigli za pet godina, da rizikujemo živote Srba na Kosovu, to nećete gledati od ove Vlade Srbije i zajedničkog tima sa Aleksandrom Vučićem - rekla je Brnabić.

RTB POVEĆAO PROIZVODNJU

RTB Bor povećao je proizvodnju katodnog bakra u maju mesecu za 40,7 procenata više u odnosu na isti mesec prošle godine, što je, kaže predsednica Vlade Srbije, posledica dobre i uspešne privatizacije.

Premijerka je rekla da je država ponosna na privatizaciju RTB Bor, odgovarajući na primedbe narodnog poslanika Ðorđa Vukadinovića vezano za prodaju 63 posto državnog učešća u tom kombinatu, kineskoj kompaniji "Zijin Mining Group" prošle godine.

Brnabić kaže da je država uspela da napravi uspešno preduzeće, za razliku od onih, kako je navela, koji su pre sadašnje vlasti pokušali četiri puta da privatizuju taj rudarsko topioničarski kombinat.

"NAMEŠTANJE TENDERA ZA LASTU JE DEZINFORMACIJA"

Premijerka Srbije Ana Brnabić demanovala je medijske špekulacije da država namešta tender za prodaju Saobraćajnog preduzeća "Lasta" i rekla da tender za to preduzeće nije ni objavljen.

Odgovarajući na pitanja poslanika u Narodnoj skupštini, Brnabić je rekla da je to dezinformacija koja je namerno plasirana u javnost.

- Niti je objavljen tender za Lastu, niti je urađena procena finalne vrednosti Laste, niti je u ovom trenutku tender u bilo kojoj fazi blizu objave. Nemaštanje tendera za Lastu je dezinformacija koja je valjda plasirana da bi sutra građani rekli kako nameštamo za mog brata, ili brata predsednika, ili brata ministra finansija - poručila je Brnabić u Skupštini Srbije.

Skupština Srbije, poslanici Skupština Srbije - FOTO: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/

"PITANJA O SBB ZBOG VLADAVINE PRAVA"

Premijerka Srbije izjavila je da će nastaviti da postavlja pitanje kako je moguće da SBB, koji drži 51 odsto tržišta distribucije medijskog sadržaja plaća tri puta manju naknadu od Telekoma Srbije i zašto krše Zakon o elektronskim komunikacijama kada je reč o numeraciji kanala.

Brnabić je, na pitanje poslanika Marjana Rističevića o prekograničnim kanalima SBB, rekla da je, kada je govorila o tome, ispalo da napada nezavisnost medija u inostranstvu.

- Nisam govorila o medijskom sadržaju, slobodi medija, ali sam ih napala. Neko o tome mora da priča, ako je ovo demokratska država i država institicija i borimo se za vladavinu prava - rekla je Brnabić u Skupštini Srbije.

- Moramo da imamo hrabrosti da o tome pričamo, iako će nas napasti da smo protivnici slobode medija - rekla je Brnabić i naglasila da, prema podacima koje ima, SBB "u zemlji u kojoj postoji cenzura i monopol" drži 51 odsto tržišta distribucije medijskog sadržaja.

U mom stanu, ilustrovala je ona, ne mogu da imam Telekom, već samo SBB i nemam mogućnost izbora, kao i mnogi u Srbiji, zahvaljujući tome kako je SBB ulazio u tržište.

- Radila je siva ekonomija, podržana od tadašnje političke elite i legalizovano je preko noći bez ijednog dinara - rekla je Brnabić i navela da Telekom drži oko 36 odsto tržišta i Pošta Srbije oko četiri 4 odsto.

- Telekom Srbija plaća u budžet Srbije tri puta veću naknadu od SBB, a RATEL ne može da proveri zašto, jer oni to tretiraju kao poslovnu tajnu - rekla je Brnabić.

- Ako pipnete u to, bićete najveći protivnik slobode medije, oni koji uvode cenzuru, gušite slobodu medija, videćete to još večeras - predočila je ona.

- Svaki dan slušam o poštovanju vladavine prava od ljudi koji na najgrublji način krše zakon o elektronskim komunikacijama i baš ih briga za prekršajne prijave koje REM podnosi - rekla je Brnabić aludirajući na numeraciju koju određuje REM da bi na prvom kanalu trebalo da bude program javnog servisa.

Na kanalima SBB, objasnila je ona, nalazi se N1, Nova S, pa tek onda RTS, a nepoštovanje logičke numeracije nikad se ne čuje kao kritika u izveštaju Evropske komisije.

- Zato što je to tabu tema, mi o tome ne smemo da pričamo, jer gušimo slobodu medija i nezavisne medije - ponovila je Brnabić.

- To je problem o kojem želim da pričam - rekla je Brnabić i upitala kako je moguće da Telekom plaća tri puta veću naknadu građanima Srbije i kako, suprotno članu 100 Zakona o elektronskim komunikacijama, operator koji drži 51 odsto distribucije medijskog sadržaja ne poštuje taj zakon.

GDE SU TI KOJI TRAŽE DIJALOG?

- Ovo je mesto za dijalog vlasti i opozicije, ali gde su ti koji traže dijalog, gde su proteklih nedelja i meseci - izjavila je Brnabić.

- Kada ih je predsednica Skupštine Srbije pozvala na dijalog, jesu li se odazvali? Ne - rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje poslanika opozicione Stranke moderne Srbije Vladimira Đurića o dijalogu vlasti i opozicije.

- Ne znam gde će onda razgovarti o izbornim uslovima - rekla je Brnabić i naglasila da su neki "probali u šatoru, ali očigledno niko u modernom, demokratskom društvu kakvo je Srbija ne želi da razgovara u šatoru".

- Ako su fer izbori ako na njima ne učestvuje Aleksandar Vučić i ne vodi Srpsku naprednu stranku - rekla je Brnabić, onda mislim da o tome nije ozbiljno pričati.

- Niko nikada nije rekao Bori Tadiću da ne sme da učestvuje na izborima, to ne postoji ni u jednom demokratskom društvu - rekla je Brnabić.

- Treba da kažete iskreno, odgovorno i hrabro - mi ne možemo da pobedimo listu koju vodi Aleksandar Vučić i nećemo ni učestvovati. To je fer reći - rekla je Brnabić.

Brnabić je zahvalila Đuriću što je kao poslanik opozicije u parlamentu, ukazujući da zbog toga trpe napade od drugih opozicionih stranaka.

"TRAŽIMO NAČIN DA REŠIMO PROBLEM UGOVORA SA PORODILJAMA"

Ministar za rad Zoran Ðorđević izjavio je da su nadležni upoznati da i dalje postoji problem da se porodiljama nakon isteka bolovanja ugovor o zaposlenju ne produžava i izrazio očekivanje da će uskoro biti predstavljeno rešenje kako se to više ne bi dešavalo.

- Znamo za problem, i razmišljamo kako da se spreče takve pojave - rekao je Ðorđević odgovarajući na pitanje poslanika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme kako može da se spreče slučajevi da žene zaposlene na određeno vreme kada rode dete ostanu bez ugovora.

Ðorđević je rekao da veruje da će nadležni uskoro izaći pred javnost i reći šta je predviđeno kako bi se problem rešio.

Vlada je, kako je podsetio, na predlog premijerke Ane Brnabić inicirala izmene i dopunu Zakona o finansijskog podršci porodici s decom.

- I u toj izmeni razmišljamo o merama kako da sprečimo da se takve stvari dešavaju. Ima dosta predloga, ne samo za taj već i druge probleme i vrlo brzo ćemo izaći u javnost i reći šta smo predvideli - rekao je Ðorđević u Skupštini Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA