≫ 

Počeo proces promene Statuta Grada Beograda: Ove novine očekuju građane

Izmenom Statuta se ispravljaju greške iz 2007. i 2011. godine kada je Beograd potpuno nepotrebno centralizovan - izjavio je Goran Vesić

  • 1

Komisija za izmenu Statuta Grada Beograda usvojila je odluku o promeni tog akta, izjavio je predsednik te komisije, zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Ta odluka upućena je Gradskom veću, koje će zasedati danas, a nakon toga o promeni Statuta izjasniće se gradske opštine. Očekuje se da gradski parlament sredinom jula usvoji novi Statut Grada Beograda.

Vesić je za Tanjug rekao da se izmenom Statuta ispravljaju greške iz 2007. i 2011. godine kada je, kako kaže, Beograd potpuno nepotrebno centralizovan.

- Ðilasova vlast je 2007. godine donela Zakon o glavnom gradu a 2011. godine Statut, kojim je grad potpuno centralizovan. To je praktično značilo da su ljudi morali da putuju i po 60 kilometara kako bi dobili jedan papir ili završili neki posao. Ali Ðilas vlast razume kao i medije - dobro je ako je sve pod njegovom kontrolom, a loše ako nije - rekao je Vesić.

BEOGRAD SKUPSTINA GRADA

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Zato se sada, kaže, menija “poslednji ostatak Ðillasove politike u Beogradu” i vraćaju se nadležnosti opštinama. Promena Statuta grada znači da će građani moći da završavaju posao tamo gde žive i da će direktnije da odlučuju u razvoju svog grada, podvukao je Vesić.

On je dodao da je novi Statut posledica novog Zakona o glavnom gradu, a koji je, osim što je Beograd dobio nove nadležnosti, omogućio upravo decentralizaciju grada, te da su Zakon o glavnom gradu i Statut grada, iako dva različita dokumenta, jedna celina koja omogućava promene.

Vesić je ponovio da je Statutom iz 2011. godine, grad centralizovan, pa su opštine, prigradske i gradske, svedene na nivo mesnih zajednica.

- Mladenovac, Lazarevac, Vračar ili Stari grad imaju manje ovlašćenja nego bilo koja mala opština u Srbiji, što nije normalno i otežavalo je funkcionisanje grada, ali to je bila politika naših prethodnika. Politika sadašnje vlasti je da se izvrši decentralizacija grada, ali ne na uštrb efikasnosti - izjavio je on.

Lepo vreme je izmamilo beograđane na ulice grada

Foto: Tanjug

Ponovio je i da će novim Statutom grad biti podeljen na dve zone - gradsku i prigradsku. Sedam prigradskih opština će biti u prigradskoj zoni, a 10 gradskih u gradskoj, a sve će imati veća ovlašćenja.

- Jedna od najvažnijih promena je to što će ovih 10 gradskih opština ubuduće vršiti legalizaciju do 400 kvadrata i izdavati građevinske dozvole do 1.500 kvadrata. Prigradske opštine će vršiti legalizaciju do 3.000 kvadrata i izdavati građevinske dozvole do 5.000 kvadrata - pojasnio je zamenik gradonačelnika.

Naveo je da će prigradske opštine dobiti pravo da van plana generalne regulacije donose urbanističke planove uz saglasnost Grada Beograda što će tim opštinama omogućiti da se brže razvijaju i bolje privlače investitore.

Osim toga, dodao je, Statut će omogućiti da prigradske opštine, uz saglasnost grada, imaju svoja javna preduzeća, kao i da grad svoje izvorne nadležnosti može da prenese na prigradske opštine, što do sada nije bio slučaj.

Opštine će, moći da ulažu u javne objekte kao i javne površine, što do sada nije bio slučaj pa će opština, recimo, moći da uredi park, dečije igralište, ali i vrtić ili školu. Takođe, moći će da ulažu u nekategorisane puteve u skladu sa Zakonom o putevima, ali i da, uz saglasnost grada, gradi ili obavlja deo komunalne delatnosti kao što su recimo pijace ili groblja. Prema njegovim rečima, novim Statutom rešen je problem unutarblokovskih kompleksa u koje do sada niko nije mogao da ulaže novac, ni Grad, ni opština, što je dovodilo do situacije da te površine budu neuređene.

BEOGRAD SKUPSTINA GRADA

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Tako će sada opštine sa građanima moći da ulažu novac u rekonstrukciju fasada, stambenih ulaza, ravnih krovova...

Vesić je dodao da je Grad dobio velike nadležnosti u poljoprivredi Zakonom o glavnom gradu, ali da će sada deo svojih nadležnosti prebaciti na opštine koje će moći da osnuju poljočuvarske službe. Istakao je da se decentralizacija neće završiti time što će prigradske i gradske opštine dobiti veća ovlašćenja, već onda kada kada opštine, pogotovo prigradske, budu krenule da prave uslužne centre, kako bi najveći deo posla koji građani treba da obave u opštini, mogli da obavljaju u naseljima koji su deo te opštine.

Statutom je predviđena obaveza opština da nastave svoju decentralizaciju i da prenose deo nadležnosti na uslužne centre, koji će se osnivati u svi većim naseljenim mestima i u kojima će građani na jednom mestu imati sve opštinske i gradske šaltere, ali i mnoge koji pripadaju Republici kao što su katastar, PIO, saobraćajna policija...

Po završetku ovog procesa o izmeni Statuta izjašnjava se Skupštine grada Beograda, a Vesić kaže da očekuje da novi Statut bude usvojen sredinom jula, uz poziv svim odbornicima da glasaju za njegovo usvajanje.

- Danas su na Komisiji za promenu Statuta glasali i vlast i opozicija. To je lepa poruka da dobre stvari za građane treba da svi da podržimo. Mi razumemo da je prethodna vlast razumela da je Ðilas pogrešio što je grad potpuno centralizovao - rekao je Vesić i dodao kako se nada da će ta skupština biti prilika da se deo opozicije, koji bojkotuje zasedanja gradske skupštine vrati, u klupe.

- Mogu da razumem da su opozicija vlasti, ali ako ne budu glasali za novi Statut pokazaće da su opozicija građanima - rekao je Vesić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PETAR 1

    27. jun 2019 | 12:01

    Boze koliko ovaj covek lupa, cuj Dzilas je sve "hteo" da drzi pod svojom kontrolom, za razliku od zamenika koji nista ne kontrolise i prosto je neprimetan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA