≫ 

Poslanici prvo postavili pitanja, pa Ružić predstavio Predlog zakona o komunalnoj miliciji

Popodne će u Skupštini doći i ostali članovi Vlade, predvođeni premijerkom Anom Brnabić, kako bi odgovarali na pitanja poslanika

  • 1

Poslanici Skupštine Srbije pitali su danas kada će "Fijat" u Kragujevcu početi proizvodnju novog modela automobila, da li svi registrovani lekovi za multiplusklerozu mogu da budu dostupni pacijentima, da li je tužilaštvo reagovalo na nasilje, a interesovalo ih je i šta podrazumevaju izjave zvaničnika o rešavanju kosovskog pitanja.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Milan Ljubić pitao je javno tužilaštvo da li postoje elementi za krivičnu odgovornost zbog blokade zgrade predsednika Republike i sprečavanja slobode kretanja, imajući u vidu nedavni pokušaj da se poslanici i predsednik Aleksandar Vučić spreče da uđu u parlament.

- Da li je u nekom prethodnom periodu bivših vlasti nekom prededniku Srbije bilo onemogućeno ili da li je bilo pokušaja da se spreči njegov ulazak u Narodnu skupštinu, kao sto je to slučaj sa sadačnjim predsednikom - pitao je Ljubić.

Navodeći da su predstavnici opozicije u prethodnom periodu čupali znakove i upadali u institucije, Ljubić je pitao da li je tužilaštvo reagovalo na nasilje.

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Nataša Jovanović pitala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić i ministra finansija Sinišu Malog kada će početi proizvodnja novog modela automobila u kragujevačkom “Fijatu”.

Jovanović je rekla da je tadašnja vlast, 2012. godine to najavila kao “investiciju veka”, da je u ugovoru sa “Fijatom” bilo skrivenih klauzula u kojima se navodi da država daje 11.000 evra po radnom mestu, a ostala je bez poreza na zarade…

- Kada smo već uložili više od milijardu evra u stranu kompaniju gde je država vlasnik 33 odsto akcija, kakva je sudbina fabrike? Sam menadžment fabrike je rekao da bez novog modela ne mogu da očekuju proboj ni na jedno tržište, a direktor firme u Srbiji konstatovao da će novi model da košta više stotina miliona evra - rekla je Jovanović.

Skupština Srbije Skupština Srbije - Foto: Tanjug/Tanja Valic

Ona je pitala ko će to da plati i zbog čega bi država plaćala stranu kompaniju koja, kako tvrdi, umesto da proizvodi 300.000 modela 500L, kako je bilo najavljeno 2012. godine, sada proizvodi svega 80.000 sa neizvesnim mogućnostima za izvoz.

Poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura imala je pitanje za ministra zdravlja Zlatibora Lončara o lekovima za multiplesklerozu od koje u Srbiji boluje oko 8.000 građana.

- Lečenje se promenilo u poslednjih 20 godina, od bolesti za koju nije postojao nijedan lek danas postoji 14 registrovanih. U Srbiji je terapija dostupna za oko 10 odsto obolelih, i to samo četiri leka koja su namenjena početnim formama bolesti - rekla je ona.

Prema njenim rečima, na sajtu RFZO nisu istaknuti kriterijumi za uvođenje terapije, a ne postoji ni lista čekanja.

- Ovih dana je predsednik govorio o proneverenim novcima u oblasti zdravstva i sada je trenutak da pitamo ministra da li postoje izgledi da svih 14 lekova koji jesu registrovani i mogu da spreče progresiju bolesti budu dostupni svim pacijentima u Srbiji - pitala je Macura.

Poslanik “Pokreta za spas Srbije-Nova Srbija” Ðorđe Vukadinović imao je pitanje za predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića o izjavama zvaničnika u vezi sa KIM u kojima se, kako kaže, pominje da Srbija ne može da prizna KiM, a da zauzvrat ne dobije ništa.

On je upitao šta je ta "kompenzacija" u ime koje su spremni da priznaju nezavisnost Kosova i ocenio da bi takav način "nuđenja" mogao da degradira političku poziciju države.

Skupština Srbije Skupština Srbije - Foto: Tanjug/Tanja Valic

RUŽIĆ O UVOĐENJU KOMUNALNE MILICIJE

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da je cilj Predloga zakona o komunalnoj miliciji njeno obrazovanje i u opštinama, kao i dalje unapređenje rada u korist građana.

Drugi razlog je promena naziva služzbe, jer je, kaže, Zakonom o policiji utvrđeno da pravo na upotrebu “policija” ima isključivo MUP i Ministarstvo odbrane.

Prema aktuelnom zakonu, komunalnu policiju su mogli da imaju gradovi, ali ne i opštine.

Aktuelni zakon je dozvoljavao gradovima da formiraju komunalnu policiju, a to se sada menja.

- Opštine će sada moći da obrazuju komunalnu miliciju, ukoliko imaju finansijskog prostora i mogućnost da ih zaposle. Takođe, dve ili više opština će moći da obrazuju zajedničku komunalnu miliciju ili da povere obavljanje ovih poslova susednom gradu koji već ima komunalnu policiju - objasnio je Ružić.

Ministar je obrazlažući predložene rešenje u Skupštini Srbije preneo i efekte rada komunalne policije.

- Samo u prošloj godini, komunalna policija (milicija) Grada Beograda formirala je ukupno oko 124.000 predmeta, odgovorili su na 59.720 poziva građana preko Beokom servisa, imali su 39.907 elektronskih prekršajnih naloga za nepropisno parkiranje i 41.657 za vožnju gradskim prevozom bez plaćene karte, i izrekli su 14.186 upozorenja u situacijama kada su radnje mogle da proizvedu prekršajni prestup - rekao je Ružić.

Komunalna policija Nova vozila Komunalne policije Beograda - Foto: Facebook/Горан Весић

On je dodao da je Grad Beograd podržao izmene zakona kako bi komunalna milicija mogla da bude jednako efikasna i u gradskim opštinama i kada je reč o glasnoj muzici, nepropisnom parkiranju, bacanju smeća van kanti, taksi prevozu…

Prema njegovim rečima, unapređene su odredbe koje se tiču podrške drugim organizacionim oblicima u jedinici lokalne samouprave - podstiče se zajedničko delovanje usmereno na korist građana.

- Kroz međusobno obaveštavanje, razmenu informacija, preduzimanje zajedničkih mera, kao i zajedničko korišćenje sredstava, uređaja, opreme -  rekao je Ružić.

Kao primere je naveo da će komunalna milicija asistirati lokalnim javnim službama i preduzećima - građevinskoj inspekciji kada treba da zatvori neko bespravno gradilište ili npr. ekološkom inspektoru koji pokušava da spreči neko zagađenje.

Pored toga, komunalna milicija će vršiti kontrolu nad primenom zakona kojim se uređuje upotreba državnih simbola, osim u odnosu na državne organe, organe teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave.

Na taj način se, kaže, Ružić, popunjava “pravna praznina”, jer do sada nije bilo regulisano ko vrši nadzor nad korišćenjem državnih simbola u privatnim, sportskim i drugim objektima.

Takođe, Predlogom zakona se uređuje i postupanje prema maloletnicima, tako da jedan broj komunalnih miliconara mora da položi ispit za postupanje sa maloletnicima.

- Uvodimo i dva nova ovlašćenja - zaustavljanje i pregledanje vozila kao i prikupljanje obaveštenja u cilju otkrivanja prekršaja i njihovih učinilaca - rekao je Ružić.

On je dodao da će pripadnicima komunalne milicije biti omogućen rad u civilu izuzetno i isključivo po pismenom nalogu načelnika komunalne milicije i samo za poslove iz nadležnosti komunalne milicije.

- Radom u civilu omogućiće se da se uspostavi komunalni red posebno u oblastima bespravnog zauzeća javne površine, nelegalne prodaje, nelegalnog taksi prevoza, kao i buke u ugostiteljskim objektima - istakao je Ružić.

Komunalni milicioneri će, prema Ružićevim rečima, moći da snime dokaze o komunalnom prekršaju i tako dokažu bilo kakvo remećenje komunalnog reda, poput parkiranja na pešačkim prelazima, tramvajskim šinama ili u žutoj traci, bacanja smeća, puštanje glasne muzike i druge komunalne prekršaje.

Kao jako važnu izmenu Ružcih je naveo da svi prekršioci moraju da postupe po nalogu komunalnog miliconera, što do sada nije bio slučaj.

- Komunalni milicionar će moći da piše prekršajni nalog, a novim zakonom su definisane kazne za fizičko lice od 10.000 dinara, ako plati u roku od 8 dana onda je 5.000, a ako to lice smatra da nije kriv, onda će po tom slučaju postupati nadležni sud - rekao je Ružić.

Naveo je da će u naredne tri godine svaka lokalna samouprava koja ima komunalnu miliciju samostalno odrediti izgled i boju uniforme koja treba da sadrži lokalne specifičnosti, a koja će se razlikovati od policijske uniforme.

Ružić je rekao i da je velika pažnja posevćena profesionalizaciji službe, jer se uvode stroži kriterijumi za  zapošljavanje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • я

    27. jun 2019 | 14:01

    Bolje da si Lazetica stavio za direktora kP nego za sport.direktora vojvodine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA