≫ 

“Aj zdravo, braćo Srbi”: Da li se Milošević ovim rečima oprostio od Srbije na Vidovdan?

Ovaj datum je, reklo bi se, za Miloševića bio sudbonosan

  • 11

Na današnji dan pre tačno 18 godina, nekadašnji predsednik Srbije i Savezne Republike Jugoslavije, Slobodan Milošević, iz Centralnog zatvora otišao je u Hag. Iz Haga se nije vratio, budući da je 11. marta 2006. godine tamo preminuo.

Bivši predsednik SRJ je 27. maja 1999. optužen za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i pravila rata i genocid tokom ratova u Hrvatskoj 1991-92. i BiH 1992-95. i na Kosovu 1999, ali nikada nije dočekao presudu.

Ovaj datum je, reklo bi se, za Miloševića bio sudbonosan, osim što je tada poslednji put boravio u Srbiji, on je istog datuma 12 godina ranije održao, sada već legendarni, govor na Gazimestanu.

Po mnogo čemu neobičan predsednik, za čiju se vladavinu vezuju i mnogi mitovi, Milošević je bio i prvi šef jedne države koji je izveden pred međunarodni sud za ratne zločine.

Slobodan Milosevic Slobodan Milošević - Foto: Profimedia/Allstars

Pre nego što se Milošević ukrcao u helikopter, kojim će odleteti za Hag, pročitana su mu prava, a i za taj događaj vezuju se mnoge zanimljivosti koje su okarakterisane kao "igra" bivšeg predsednika. On je, navodno, nekoliko puta prekidao prevodioca, postavljao mu pitanja i tražio cigaretu.

Jedna stvar koja nikada nije zabeležena, i za koju istorija nema sliku koju će pamtiti je Miloševićevo sletanje na aerodrom u Ajndhovenu. Fotograf koji se tu nalazio je zaboravio da stavi film u aparat.

A, ona za koju i dan danas nije utvrđeno je: Koja je bila poslednja Miloševićeva rečenica pre napuštanja Srbije?

 "Znate li da je danas Vidovdan, Srbi?" prema jednom svedočenju bila je poslednje rečenica Slobodana Miloševića pre nego je zauvek otišao iz Srbije.

Prema drugom svedočenju to je bila ona, koja je naslućivala da se više nikad neće vratiti, a glasila je: "Aj zdravo, braćo Srbi".

VIDEO: Šta bi se desilo da je Milošević oboren 9. marta?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RICINUS

    28. jun 2019 | 12:08

    Aj zdravo braćo srbi pa odoh u kabinet da smislim kako da vas pokradem za vaše dobro

  • junik

    28. jun 2019 | 12:43

    Nisam simpatizer ni jedne politike ali one partizane petooktobrase ako ne narod bog ce im suditi. Naneli su vise nesrece i ostetili Srbiju nego svi ratovi inazed, da ne pomonjemo sramno slanje predsednika drzave u drugu zemlju da mu neko sudi. To je dobar znsk da mismo dorasli da imamo drzavu i da nam vecito neko iz senke bodi drzavu. Americki predsednici koji su svojim odlukama za sopstvenu korist razorili bezbroj drzava i stradalo milioni ljudi, niko i nesme da pomene jos im se aplaudira. Bruka, mnogi od nas da nemamo licnog ponosa koji nam ne dozvoljava da se svrstamo u stroj oktobarskoh jajara odreklo bi se ovakvog drzavljanstva.

  • brat

    28. jun 2019 | 13:01

    Neka ti je laka zemlja predsednice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA