Bili smo na korak od raspuštanja: Diković progovorio stanju vojske iz 2012. godine

Govoreći o tadašnjem stanju u vojsci, nekadašnji načelnik Generalštaba je rekao da je država tada bila pred bankrotom, a vojska pred naređenjem da ide kući "na kazan"

  • 12

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-pukovnik Ljubiša Diković podsetio se 2012. godine, prvog sastanka s novim ministrom odbrane i njegovog "izraza na licu kada se razmatralo kojoj vojnoj sili da se prepusti kontrola vazdušnog prostora".

- Više nismo mogli da dignemo avijaciju, a nekada smo bili četvrti u Evropi. Od tog vremena do mog odlaska veliki je posao obavljen - izjavio je on u intervjuu za Novosti.

Govoreći o tadašnjem stanju u vojsci, nekadašnji načelnik Generalštaba je rekao da je država tada bila pred bankrotom, a vojska pred naređenjem da ide kući "na kazan".

- Brojno stanje - oko 30.000, a plata ni za njih. Prodali smo silnu opremu, milione komada municije svih kalibara, protivtenkovske topove, stotine hiljada pušaka, haubice, hiljade prenosnih PVO sistema. Tenkove smo istopili u železari, a u državnom fondu, gde je trebalo da se slivaju ta sredstva za takvu reformu vojske, novca nije bilo. Na prvim sastancima sa novim ministrom smo predočili rešenje da u armiju vraćamo korišćena sredstva dok se nova ne nabave. Tako je zaustavljeno propadanje - rekao je Diković.

VOJSKA VUCIC SASTANAK Znam tačno kako će Vojska Srbije izgledati za pet godina i da će srpski pešadinac ili artiljerac biti opremljen kao onaj u Nemačkoj, ali ništa to ne bi bilo tako bez Vučića, rekao je DikovićFoto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na zapažanja da je "bio spokojan kada je odlazio", on je odgovorio tako što je poručio da "tačno zna kako će Vojska Srbije izgledati za pet godina i da ništa od toga ne bi bilo bez sadašnjeg predsednika Srbije, Aleksandra Vučića".

- Znam tačno kako će Vojska Srbije izgledati za pet godina i znam da će srpski pešadinac ili artiljerac biti opremljen kao i onaj, recimo, u Nemačkoj. Bilo je jedno obraćanje predsednika iz naše kasarne u Pančevu i tu je sve rečeno. Neko će mi možda zameriti zbog ovih reči, ali ništa to ne bi bilo tako da Aleksandar Vučić nije prvo bio ministar, pa premijer, pa sad predsednik - poručio je Diković.

Ceo život se vodim principom "Krivo sedi, a pravo govori". Ne bismo mi danas govorili o borbi na Kosovu i o Košarama i Paštriku da nije njega. Pričali bismo ko zna o čemu. Ne bi danas oficir pred svetom i pred porodicom opet išao u uniformi ponosan što je odabrao taj poziv.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca BJ

    30. jun 2019 | 14:37

    A sad smo ekonomski tigar i velika vojna sila. Pa gde je onda "Blitzkrieg" ili jedna "Oluja" na Kosovu, jedna brza akcija pred vikend gde Zapad ne bi stigao da reaguje? Ko nam vodi vojsku dobro je da i Niš još držimo.

  • !!!

    30. jun 2019 | 15:36

    I sada ste raspusteni,Sutanovac i Vulin ministri odbrane 😂🤣

  • Imenjak

    30. jun 2019 | 14:42

    I to vojska koja uziva ugled nemam reci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA