≫ 

"Albanci su danas zakucali poslednji klin u kovčeg ideje o dijalogu": Đurić o novim merama Prištine

- Odluka Prištine je poslednji klin u mrtvački sanduk ideje o dijalogu - rekao je Đurić

  • 40

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić ocenio je danas da je Priština odlukom da srpskim zvaničnicima zabrani posetu AP KiM "lupila šamar" međunarodnoj zajednici i Evropi i da će to biti povod za još jaču i snažniju diplomatsku aktivnost Beograda.

Ðurić je podsetio da je Beograd već zaustavio članstvo Prištine u devet međunarodnih organizacija, te da je 13 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti takozvanog Kosova.

- Odluka Prištine je poslednji klin u mrtvački sanduk ideje o dijalogu, stravičan šamar međunarodnoj zajednici, udar na temelj slobode kretanja i sve evropske principe - rekao je Ðurić tokom obilaska muzeja Grada Beograda i izložbe posvećene odbrani Srbije tokom NATO agresije.

Ðurić je rekao da je odluka Prištine "sa one strane razuma" i da je direktna posledica višemesečnog ćutanja međunarodne zajednice na uvođenje taksi na srpsku robu. On je upitao kakva ludost još treba da se desi, "da li Balkan treba da počne da gori u plamenu", kako bi neko zaustavio ljude koji krše sporazume sa potpisom EU.

Podsetio je i da je sporazum o slobodi kretanja potpisan 2011. godine.

PODRSKA EU KONFERENCIJA Jadranka Joksimović - Foto: Tanjug/Rade Prelić

JOKSIMOVIĆ PORUČILA: EU IMA PRILIKU DA SE UVERI U PRAVE CILJEVE PRIŠTINE

Zabrana ulaska srpskim zvaničnicima na teritoriju KiM je najnoviji antievropski potez Prištine, koja svesno, sistematski i ciljano gazi sve temeljne evropske vrednosti i dodatno unazađuje mogućnost nastavka dijaloga, ocenila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović,

Joksimović je, na pitanje Tanjuga da komentariše zabranu ulaska srpskim zvaničnicima na KiM, rekla da Priština, pored već višemesečnog demonstriranog nepoštovanja principa slobodnog protoka robe i usluga uvođenjem tarifa na robu iz Centralne Srbije i BiH, sada ide korak dalje, ka nipodaštavanju još jedne ključne i temeljne evropske vrednosti - slobode kretanja ljudi.

Ministar navodi da EU i njene članice sada imaju priliku da se uvere u pravu prirodu i ciljeve Prištine.

"EU i članice imaju priliku da se uvere u pravu prirodu i ciljeve Pristine, koja svesno, sistematski i ciljano gazi sve temeljne evropske vrednosti i dodatno unazađuje mogućnost nastavka dijaloga i pokušaja nalaženja održivih rešenja koje predsednik Vučić i Vlada Srbije odgovorno i rešeno zagovaraju", istakla je Joksimović.

Vojska Srbije, Nikola Selaković, odlikovanje Aleksandar Vulin - Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC

"PRIŠTINA BEŽI OD DIJALOGA PO SVAKU CENU"

Zabrana ulaska zvaničnicima Srbije na prostor AP Kosovo i Metohija je još jedan je dokaz da rukovodstvo u Prištini beži od dijaloga po svaku cenu, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin i poručio da niko ne može da prekine vezu između Srba na KiM i njohove vlade i predsednika.

- Nakon što su doživeli fijasko sa pokušajima da nateraju Srbe da kupuju švercovanu robu iz kamiona, sada pokušavaju da kazne Srbe time što će im zabraniti ili prekinuti vezu sa svojim državnim rukovodstvom - naveo je Vulin komentarišući odluku Prištine da zabrani ulazak srpskim zvaničnicima na KiM.

On je naglasio da Priština neće uspeti da uradi ni ovaj put.

- Ovo nije politika, ovo je odmazda, ovo je pokušaj da svoj bes iskale na Srbima sa prostora KiM, pokušavajući da prekinu svaku vezu imeđu njih, Vlade Srbije i njihovog predsednika. To jednostavno neće biti moguće, nije moguće, nikada u tome nisu uspeli, neće uspeti ni ovaj put - rekao je Vulin.

On je ukazao da je ovo test za novu briselsku administraciju - da li su u stanju da ostvare svoj autoritet i obezbede bar elementarno kretanje ljudi, kada nisu uspeli da obezede kretanje robe.

- Nadam se da će nova briselska administracija napustiti onu praksu saopštenja u kojima obe strane treba da se uzdrže i u kojima stalno pokušavaju da izjednače Srbiju sa šiptarskim rukovodstvom - izjavio je Vulin.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    4. jul 2019 | 14:05

    Sta je ovo sve zuti komentarisu nije moguce da svi nisu lekove popili.

  • 👤

    4. jul 2019 | 13:22

    Марко, уместо што си као "отпораш" рушио Милошевића, требао си да се концентришеш раније на Косово и Европу. Узгред, ово није шамар међународној заједници, него шамарчина међународне заједнице Србији. Зна се ко је коме ментор.

  • Mi smo

    4. jul 2019 | 13:15

    Pazi Djuricu, draži su mi oni nego ti. Pa sad zamisli koliko mi ti nisi drag. Nesposobni tapsacu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA