≫ 

Održan prijem povodom početka finskog predsedavanja Savetom Evropske unije (FOTO)

Finska je posvećena tome da se nastavi rad na kredibilnoj perspektivi proširenja EU na Zapadni Balkan, i to će biti visoko na agendi tokom našeg predsedavanja - rekao je ambasador Lahdevirta

  • 0
Prijem povodom početka finskog predsedavanja Savetom Evropske unije Foto: Promo

Prijem povodom obeležavanja početka predsedavanja Finske Savetom Evropske unije održan je sinoć u rezidenciji novog finskog ambasadora u Srbiji Kima Lahdevirte. Prijemu su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srbije, civilnog sektora, medija i diplomatskog kora. Ambasador Lahdevirta i ministarka za evropske integracije Republike Srbije Jadranka Joksimović obratili su se prisutnima, poručujući da su evropske integracije Srbije zajednički cilj.

Finska je 1. jula 2019. godine preuzela predsedavanje Savetom EU od Rumunije. Među prioritetima finskog predsedavanja su jačanja zajedničkih vrednosti i vladavine prava, kao i liderske pozicije EU na globalnom planu kada je reč o akciji protiv klimatskih promena.

- Finska je zemlja članica koja tradicionalno podržava politiku proširenja, s obzirom na značaj koji proširenje ima za unapređenje mira, prosperiteta i bezbednosti na našem kontinentu. Finska je posvećena tome da se nastavi rad na kredibilnoj perspektivi proširenja EU na Zapadni Balkan, i to će biti visoko na agendi tokom našeg predsedavanja - rekao je ambasador Lahdevirta.

Prijem povodom početka finskog predsedavanja Savetom Evropske unije Jadranka Joksimović i novi finski ambasador u Srbiji Kim Lahdevirt-Foto: Promo

On je takođe istakao da proces proširenja zahteva mnogo napornog rada, naročito kada je reč o postizanju napretka u oblasti vladavine prava, a što predstavlja osnovu za sve ostalo. „Mi smo uvereni da Srbija ima kapacitet da ostvari očekivane rezultate i u ovom sektoru, i ohrabrujemo Srbiju da pokaže na konkretan način šta znači biti lider u procesu EU proširenja“, Lahdevirta je zaključio.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je da veruje da će Finska nastaviti da podržava politiku proširenja zasnovanu na realnim kriterijumima i da će Srbija tokom šestomesečnog predsedavanja zadržati dinamiku u evropskim integracijama. Ona je pojasnila da kredibilna politika znači da zemlja kandidat napreduje onoliko koliko je ispunila svojih obaveza iz pristupnog procesa, odnosno da EU i države članice prepoznaju i učine taj napredak vidljivim - otvaranjem ili zatvaranjem poglavlja, sve do konačnog cilja, a to je punopravno članstvo.

Finska je tri puta do sada predsedavala Savetom Evropske unije, tokom 1996, 2006. i 2019. godine. Napredak Srbije na evropskom putu će doneti još više prilika za blisku saradnju i veze između Srbije i Finske, koje na jesen ove godine obeležavaju 90 godina diplomatskih odnosa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA