Skupština o predlogu da se iz odbora izbace Radulović i Stamenković i imenuju poslanici SMS

Poslanički klub na čijem je čelu Tatjana Macura predložio je da se iz svih skupštinskih odbora razreše poslanici DJB Saša Radulović i Branka Stamanković i još nekoliko bivših poslanika DJB i da se u te odbore imenuje njih pet koji su po napuštanju DJB formirali poslanički klub i Stranku moderne Srbije

  • 1

Predlog poslaničke grupe Stranke moderne Srbije (SMS) da Skupština Srbije razreši poslanike Dosta je bilo iz skupštinskih odbora i u njih imenuje poslanike SMS danas je u parlamentu pokrenuo polemiku o "stranačkom preletanju", kome treba da pripada poslanički mandat: poslaniku ili stranci, kao i polemiku o promeni Poslovnika o radu parlamenta.

Poslanički klub na čijem je čelu Tatjana Macura predložio je da se iz svih skupštinskih odbora razreše poslanici DJB Saša Radulović i Branka Stamanković i još nekoliko bivših poslanika DJB i da se u te odbore imenuje njih pet koji su po napuštanju DJB formirali poslanički klub i Stranku moderne Srbije.

Oni su tražili razrešenje iz skupštinskih odbora i Ane Stevanović, koja je iz DJB prešla u Stranku slobode i pravde i koja je deo poslaničkog kluba na čijem je čelu potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Ana Stevanovic Ana Stevanović - Printskrin: Youtube/Odvale politicara

SMS je tražila i da se iz Republičke izborne komisije razreše zastupnici DJB i imenuju njihovi kadrovi za člana i zamenika člana RIK-a.

Poslanički klub DJB je nekada brojao 16 poslanika.

Zbog loših izbornih rezultata na beogradskim izborima, a potom i predsedničkim došlo je do raskola u stranci i napuštanja kako stranke tako i poslaničkog kluba.

DJB je ostao bez poslaničkog kluba, neki poslanici su vratili poslaničke mandate, neki ostali samostalni poslanici, a njih šest je formiralo poslanički klub i Stranku moderne Srbije.

Aleksandar Stevanović, Tatjana Macura, SMS Osnivači SMS-a - Foto: printskrin/Pokret Centra

To što žele da zamene sve u skupštinskim odborima, a da kao SMS nisu učestvovali na izborima naišlo je na negodovanje kod poslanika Srpske radikalne stranke (SRS).

Iz vladajuće Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije nije jasno rečeno da li će pružiti podršku predlogu SMS, ali s obzirom da je ta tačka stavljena na dnevni red sednice pojedini poslanici smatraju da će predlog proći.

Međjutim iz vladajućeg Pokreta socijalista i Narodne seljačke stranke najavili su jasno da neće glasati za predlog SMS o razrešenju i imenovanja članova i zamenika članova skupštinskih odbora.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević rekao je da se članstvo u odborima bazira na osnovu brojnosti poslaničkih grupa i podsetio da je DJB imao 16 poslanika i da ne razume kako sada neko sa svega šest poslanika može da nasledi prava te poslaničke grupe.

On je kazao da im se daje za pravo da imaju člana i zamenik člana RIK-a sa poslaničkom grupom od šest poslanika, a da njegova poslanička grupa od pet poslanika na to nema pravo.

- Za mene je to ne prihvatljivo i za taj predlog ne mogu da glasam - rekao je Rističević.

Skupština Srbije, poslanici, MARJAN RISTIČEVIĆ Rističević - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Bivši poslanik DJB Jovan Jovanović koji je izašao iz te stranke 2016. godine posle predsedničkih izbora i osnovao Građansku platoformu, ali zadržao poslanički mandat i u parlamentu deluje u okviru Kluba samostalnih poslanika, rekao je da ne spori pravo da SMS treba da ima članove svoje u odborima, ali ne u svim, te da je neophodna nova preraspodela mesta članova i zamenika članova skupštinskih odbora.

On je kazao da je Klub samostalnih poslanika tražio u decembru 2018. godine pre bojkota parlamenta da se razgovara u parlamentu o mestima u odborima, ali da njihov predlog nije uvršten u dnevni red, dok jeste predlog SMS, te da pretpostavlja da će biti usvojen i da je u pitanju "nagrada" za to što je SMS prekinula bojkot parlamenta.

Jovanović je rekao da bi imalo smisla da SMS dobije mesta u odborima koja traži da je pravni naslednik DJB, ali da SMS to nije i podsetio da je SMS preregistrovao Socijaldemokratski savez Nebojše Lekovića, bivšeg visokog funkcionera Nove demokratije koja je 1993. godine bila izabrana na listi DEPOS-a, a onda omogućavao održavanje vladajuće većine Slobodanu Miloševiću.

Poslanica Srpske radikalne stranke Nataša Jovanović tokom rasprave pitala je odakle pravo šefici poslaničke grupe SMS Tatjani Macuri da predloži takve izmene u skupštinskim odborima i ocenila da će usvajanje tih izmena značiti "legalizovanje korupcije" i "otimanje mandata".

Skupština Srbije, poslanici, NATAŠA JOVANOVIĆ, VJERICA RADETA Nataša Jovanović i Vjerica Radeta - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Poslanika SRS Vjerica Radeta ocenila je da situacije u kojoj je skupština ne bi bilo da je promenjen Poslovnik o radu te da će da usvajanje predloga SMS imati posledice na parlamentarnu demokratiju.

Radeta je rekla da je neophodno izmeniti Zakon o izboru narodnih poslanika i vratiti odredbu iz Ustava - da svaki narodni poslanik ima mogućnost da svoj mandat stavi na raspolaganje stranci.

Govoreći o "stranačkim preletanjima" ona je podsetila na izlazak Borisa Tadića iz DS i osnivanje SDS, a potom i prelaske poslanika sadašnjeg skupštinskog saziva u Narodnu stranku Vuka Jeremića i Stranku slobode pravde Dragana Đilasa, koji u u sadašnjem sazivu imaju poslanike, a da nisu ni učestvovali na izborima.

Ona je kazala da SMS Tatjane Macure nije postoja za vreme izbora i upitala gde je legitimitet za njen predlog da se menjaju članovi skupštinskih odbora i oecenila da je to "izigravanje" Ustava Srbije i "ruganje Narodnoj skupštini".

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević nije precizirao da li će njegov poslanički klub glasati za predlog SMS, ali je za izmenu Poslovnika rekao da je za to potreban što širi konsenzus svih relevantnih političkih činilaca.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović rekao je da formulacija o mandatu poslaničkom u Ustavu Srbije glasi da narodni poslanik slobodan da pod uslovima određenim zakonom svoj mandat stavi na raspolaganje političke stranke i naglasio da piše "svoj mandat".

On je rekao da je standard u zemljama EU da mandat pripada poslaniku.

- Možemo mi da mislimo i ovo i ono, ali je činjenica da je tako. Ako imate čvrstu nameru da pripadate jednoj zajednici država, onda ste dužni da prihvatite i te standarde od kojih vam se neki dopadaju, a neki ne - rekao je Martinović.

Skupština Srbije Martinović - Foto: Tanjug/Tanja Valic

On je kazao i da formalno pravno poslanici koji prelaze iz jedne u drugu ili treću poslaničku grupu ne mogu da se nazovu "lopovima", jer je to njihovo pravo da prelaze i da im zakon to omogućava.

- Ali postoji nešto drugo - politička sankcija. Mislim da građani dobro vide i razumeju šta se dešava u parlamentu i da na sledećim izborima neće dati podršku onima koji su bili protagonisti te prakse da u toku jednog mandata promene nekoliko poslaničkih grupa - rekao je Martinović.

On je kazao i da je evidento da se iz jedne u drugu stranku ne prelazi samo zbog ideologije nego i zbog interese i novca.

Poslanici SMS danas nisu učestvovali u raspravi niti branili svoj predlog.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Besna glista®

    8. jul 2019 | 15:51

    Niko na parlamentarnim izborima nije izašao pod svojim imenom već mu je stranka dodelila mandat. Shodno tome normalno bi bilo da je napuštanjem stranke dužan i da vrati mandat onome ko mu ga je dao. Ali što je svuda normalno u Srbiji je obavezno suprotno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA