≫ 

Brnabić o optužbama na račun Stefanovića, Krkobabićevom sinu i zabrani Vulinu da uđe na Kosovo

Premijerka je odgovarala na pitanja novinara

  • 5
Ana Brnabic, izjave Jahorina Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

Dragan Ðlas je u velikoj panici zbog velike istrage koju je protiv njega najavio ministar policije Nebojša Stefanović i zato sada opozicija osporava Nebojši Stefanovićevu diplomu, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Na pitanje novinara kako reaguje na optužbe koje opozicija pominje kada je reč o diplomi osnovnih studija ministra policije Stefanovića, Branbić kaže da je neverovatno u kakvoj panici je Ðilas i da sada pokušava da skrene pažnju sa istrage.

- Ako vi sada povlačite priču za nešto od pre 15 godina, a bili ste toliko godina na vlasti i sve to vam je bilo u redu i niste podnosili nikakve prijave, nije bilo nikavih problema...I sada, kada je ministar najavio istragu, vi povlačite pitanje diplome - kaže premijerka.

Navodi da to onda mnogo više govori o tome kako se Ðilas oseća povodom te istrage, nego o optužbama koje on sada "baca javnosti u oči da bi skrenuo pažnju sa te istrage".

- Mislim da ćemo narednih dana čuti ko zna šta još samo da bi se skrenula pažnja sa te istrage - navela je Brnabić.

Ana Brnabic, izjave Jahorina Brnabić - Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

O IMENOVANJU STEFANA KRKOBABIĆA ZA DIREKTORA

Premijerka je izjavila, na pitanje kako komentariše imenovanje Stefana Krkobabić za v.d. direktora javnog preduzeća, da ne može da vodi računa o svakom pojedinačnom slučaju i da o eventualnom sukobu interesa treba pitati "ljude koji su ga nominovali".

Pojedini mediji su objavili da je Stefan Krkobabić, sin ministra zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, imenovan za v.d. direktora JP za razvoj planinskog turizma „Stara planina“ u Knjaževcu.

Na pitanje novinara koje su kvalifikacije Stefana Krkobabića i da li ima sukoba interesa imajući u vidu da je njegov otac zadužen kao ministar i za nadzor javnih preduzeća, Brnabić je rekla:

- To morate da proverite sa ljudima koji su ga nominovali, kao predsednica vlade ne mogu da vodim računa o svakom pojedinačnom imenovanju.

Brnabić kaže da vlada donosi odluku, ali da pre toga čitav niz vladinih odbora treba da se saglasi sa nekim imenovanjem da bi predloženo rešenje moglo da dođe na dnevni red sednice vlade.

"NE MEŠAM SE U RAD TUŽILAŠTVA"

Premijerka je, upitana kako komentariše to što javnosti nisu poznati razlozi obustave postupka protiv Siniše Malog od strane tužilaštva, rekla da ne može da dovodi u pitanje rad tužilaštva i da vladavinu prava upravo i čini nemešenje u postupanje nadležnih institucija.

Branbić je tako odgovorila na navode novinara Insajdera da je Agencija za borbu protiv korupcije prijavila Sinišu Malog i u dokumentaciji navela da jedna banka sumnja na pranje novca, a da je tužilaštvo obustavilo postupak i nije javnosti dostavilo šire obrazloženje, kao i pitanje kakvu poruku vlada šalje imenovanjem Malolg na mesto ministra finansija, ali i na čelo vladinog tela za borbu protiv pranja novca.

- Jel očekujete opet da ja kao predsednica vlade ne poštujem institucije i kažem da tužilaštvo nije u pravu. Ako je postojao neki postupak i nadležne institucije su reagovale, onda šaljemo pravu poruku, a to je da u ovoj zemlji vladavina prava - rekla je predsednica vlade.

Navodi da svako može da pokrene bilo kakav postupak anonimnom projavom, protiv koga kod želie, kao i da onda moraju da reaguju nadležne insitucije.

- Ja kao predsednica vlade ne mogu da idem preko tužilaštva, niti mogu da dovodim u pitanje njegov rad - dodala je Brnabić.

EU DA REAGUJE

Brnabić je izjavila da nadležne institucije EU, koje garantuju primenu Briselskog sporauma, treba da reaguju na zabranu ulaska srpskim zvaničnicima na teritoriju KiM.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što je ministru odbrane Aleksandru Vulinu zabranjen ulazak na KiM, Brnabić je rekla da je to potpuno u skladu sa njihovom politikom, koja je protiv slobode protoka robe i usluga i očigledno slobode kratenja.

- Oni su rekli da je laž da je zabranjeno svim zvaničnicima a priori iz Beograda da ulaze na teritoriji KiM i da se o tome odlučuje pojednačno, odnosno po svakom zahtevu - rekla je Branbić.

Ističe da EU garantuje implementaciju Briselskog sporazuma i da institucije EU treba da reaguju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goga

    10. jul 2019 | 15:31

    To sa Krkobabićima je stvarno bezobrazluk bez presedana.Sa dede na oca, sa oca na sina, sa sina na unuka ... Pa to je već dinastija.

  • CQ

    10. jul 2019 | 15:43

    Pa jel sme da se za vlast kaže,nešto nije a nešto i jeste istina,čemu strah ako nisu krivi ?

  • SASA

    10. jul 2019 | 18:31

    Srbija treba kontra meru da napravi .pa onda sretan put

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA