Problem Kosova će jednog dana biti rešen, pitanje je kako: Vejvoda o dijalogu Beograda i Prištine

- Mislim da ne postoji ništa što već nije bilo na stolu - rekao je Vejvoda

  • 0

Direktor Evropskog projekta i stalni istraživač u Institutu humanističkih nauka u Beču Ivan Vejvoda ocenio je da bi možda trebalo da bude postavljen specijalni pregovarač koji bi svakodnevno učestvovao u pregovorima Beograda i Prištine, ali da će na kraju lideri postići dogovor oko rešenja prihvatljivog za obe strane.

- Mi znamo da će ovaj problem jednog dana biti rešen, pitanje je kako ćemo do rešenja doći. Mislim da ne postoji ništa što već nije bilo na stolu. Verujem da je veoma pozitivan primer nedavni sporazum Severne Makedonije i Grčke. U jednom momentu lideri su ti koji su odlučivali, ma kakve razlike bile - rekao je Vejvoda u intervjuu za nedeljnik NIN.

On je dodao da se na kraju uvek nađu lideri "koji će se prvo dogovoriti oko rešenja koje će prihvatiti obe strane, a uz konsultacije sa relevantnim domaćim i inostranim akterima, pre svega sa Evropskom unijom".

Vejvoda je rekao da međunarodna zajednica, pre svega Evropska unija, treba da pomognu i Prištini i Beogradu u nalaženju konkretnih rešenja za postizanje dogovora.

- Međunarodna zajednica, pre svega Evropska unija, kolokvijalno rečeno, treba malo da drži za ruku obe strane koje sede za stolom kako bi im pomogla u nalaženju konkretnih rešenja. Možda treba da bude postavljen i specijalni pregovarač, neko ko će se baš svakog dana baviti time - rekao je Vejvoda.

On je dodao da je veoma važno da obe strane dođu do dogovora, a da je, kao što se kaže u kvizu "potrebna mala pomoć prijatelja sa sugestijama".

- Na primer, kad je reč o statusu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, primer Svete Gore može modifikovan da da neke elemente rešenja, oko imovine srpske zajednice, oko Gazivoda...ta rešenja već postoje na stolu, kao što je postojalo i oko međunarodnog pozivnog telefonskog broja za Kosovo - rekao je Vejvoda.

Govoreći o evrointegracijama, on je naveo da bi trebalo stalno da se "osvešćuje" javnost da Srbija u velikoj meri zavisi od EU.

- Ne pada nam kapa s glave niti umanjujemo sopstveno dostojanstvo ako priznamo da živimo zahvaljujući tome što privlačimo investicije, što nam oni otvaraju radna mesta. Ne živimo od mitologije i zato je važno realno suočavanje sa stvarnošću o tome gde je Srbija danas, zašto se nalazimo na začelju u mnogim stvarima, kako bismo išli napred - rekao je Vejvoda.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA