≫ 

Veliko sra*e ili Velika Albanija: Šta su do sada sve potpisali Priština i Tirana?

Ovo je veliki korak napred da nastupamo zajedno pred svetom i delujemo kao (jedna) nacija - napisao je Pacoli prošle nedelje

  • 32

Priština i Tirana potpisale su prošlog utorka još jedan u nizu sporazuma, koji se, makar prema izjavama potpisnika može tretirati kao trasiranje puta ka definitvnom stvaranju "Velike Albanije".  I sam šef diplomatije tzv. Kosova Bedžet Pacoli je u glavnom gradu Albanije rekao da pomenuti dokument veliki korak napred ka zajedničkom nastupu pred svetom i delovanju kao jedna nacija.

Sporazum o ujedinjavanju i koordinisanju svojih spoljnih politika koji uključuje i zajedničke ambasade, potpisali su u Tirani tzv. kosovski i albanski ministri spoljnih poslova Bedžet Pacoli i Gent Cakaj.

Kako je Pacoli naveo, dogovorena je bliska koordinacija "dve države", stvaranje zajedničkih diplomatskih misija i razmena osoblja i iskustva, a u cilju, kako kaže, primene njihovih nacionalnih interesa.

- Ovo je veliki korak napred da nastupamo zajedno pred svetom i delujemo kao (jedna) nacija - dodao je Pacoli na Tviteru.

Tim povodom, pitali smo premijera Edija Ramu na Samitu Zapadnog Balkana u Poljskoj da li je pomenuti dogovor između Prištine i Tirane napad na regionalnu stabilnost i da li vodi ka stvaranju "Velike Albanije"?

- Zašto bi to bio napad na stabilnost? Komentari iz Beograda nisu razlog da se o tome raspravlja kao da je "Beograd izvor istine". Da, Beograd ima poziciju, ima svoje mišljenje i ja poštujem to, ali i mi imamo svoje mišljenje i radimo u skladu s tim. Ono što smo uradili sa Prištinom je trebalo uraditi i ranije. Mogo toga ćemo još uraditi i niko ne bi trebalo da doživljava to kao napad, mi nikoga ne napadamo - rekao je Rama.

On je poručio da je ovim sporazumom samo pojačana saradnja između Tirane i Prištine, da je to normalno i kako bi voleo da na isti način jača saradnja sa Srbijom i da se "ide dalje".

Srbija bi, rekao je premijer Albanije, trebalo da bude motivisana, dobije dodatnu energiju i da se oseća "isprovocirana" da bude još kreativnija i radi sa Tiranom ono što niko nije mogao ni da zamisli do pre nekoliko godina.

- Moramo da prestanemo sa ovim istim starim sranjima iz prošlosti. Moramo da krenemo napred i stvorimo saradnju, bez granica, bez barijera sa tarifama, bez carine...To je ono što bi trebalo da radimo, a ne samo da se stvara osećaj o nekom napadu. Hajde, kakav napad? - upitao je on.

Uprkos gotovo teatralnoj izjavi Rame, treba podsetiti i na sve dogovore Tirane i Prištine.

U novembru prošle godine u Peći je održana zajednička sednica vlada tzv. Kosova i Albanije i tada je potpisano devet sporazuma: o priznanju vozačkih dozvola, o zajedničkoj carinskoj kontroli na graničnom prelazu Morina, kod Vrmice, o javnom dugu i zajedničkoj saradnji sa međunarodnim finansijskim organizacijama, o ukidanju rominga, saradnji iz oblasti omladine, o saradnji iz oblasti zdravstva.

Takođe su potpisani i sporazumi o priznanju fitosanitarnih i veterinarskih uverenja, sporazum o stvaranju zajedničke Privredne komore Kosova i Albanije i sporazum iz oblasti priznanja industrijske svojine.

Na istoj sednici je prihvaćen i predlog Pacolija, o izradi studije "Albanska nacija u narednih 50 godina".

Pacoli je rekao da je reč o dokumentu koji će poslužiti kao "platforma za razvoj i jačanje albanske nacije na Balkanu".

- Suočeni sa mnogim izazovima, Albanci moraju imati zajedničku budućnost - rekao je Pacoli.

Mesec dana kasnije se krenulo u realizaciju potpisanog. Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj objavio je krajem decembra na Fejsbuku da "od danas, granica Kosova prema Albaniji ne postoji".

- Danas mi je bila čast da učestvujem u potpisivanju sporazuma o uspostavljanju zajedničkih graničnih tačaka između Kosova i Albanije, po principu IBM-a i našeg zajedničkog evropskog puta - napisao je Haradinaj na svom Fejsbuk nalogu.

- Od danas granica Kosova prema Albaniji ne postoji. Imaćemo samo jednu zajedničku stanicu. Rad će se nastaviti i u martu ulazimo u drugu fazu potpunog uklanjanja granice između Kosova i Albanije, na osnovu šengenskih principa - napisao je Haradinaj.

U februaru je svetlost dana ugledao i nacrt sporazuma, koje dve strane nazivaju "Mini Šengenom", da bi se nastavilo sa provokacijama Hašima Tačija.

On je u maju uoči samita Brdo Brioni u Tirani razgovarao sa Ramom o, kako je naveo, nacionalnom ujedinjenju Albanaca i potpunom otvaranju granice između Albanije i tzv. Kosova, te pripajanju tri opštine juga centralne Srbije kosovskoj teritoriji.

- Razmišljam da možda poslušamo savet Edija Rame, pa da sutra Ministarstvo spoljnih poslova Srbije donese odluku o zajedničkoj spoljnoj politici Beograda i Banjaluke, kao gestu koji bi potvrdio da je i Srbija za to da u regionu treba prestati sa "istim starim sra.ima iz prošlosti" i ići napred - prokomentarisao je, sa ironijom, ministar Ivica Dačić izjavu Rame da Srbija ne treba da se oseća ugroženo zbog sporazuma Tirane i Prištine o zajedničkoj spoljnoj politici.

- Priština ne može samostalno ni da vodi spoljnu politiku, jer su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, pa, prema tome, Rama je trebalo sa Beogradom da postigne taj sporazum i siguran sam da se on zbog toga ne bi osećao uopšte ugroženo, već da ide napred - dodao je šef srpske diplomatije, u istom tonu, u izjavi za Tanjug.

Međutim, rekao je Dačić, ne brine njega Rama, nego to što međunarodna zajednica ne reaguje na očigledne pokušaje stvaranja takozvane "Velike Albanije".

- Taj plan i projekat se više i ne krije, niti je reč o nekakvoj tajnoj zaveri. Pokušaji njegove realizacije dešavaju se pred očima svih - upozorio je Dačić.

DACIC I TACI Dačić i Tači prilikom ranijih susreta - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je izjavio, povodom svih navedenih dešavanja u poslednjem periodu, da je na delu u praktičnom smislu formiranje zajedničke države Albanije i tzv. Kosova, tačnije, nasilno prisajedinjenje Kosova Albaniji i da se to dešava u svim poljima - spoljnom, na političkom, na ekonomskom i bezbednosnom.

On je za Pink TV rekao da to nikog ne treba da čudi i da je nasilno prisajedinjenje bio je cilj svih režima u Tirani.

Sada pokušavaju da dovrše taj posao, smatra Drecun, jer procenjuju da im okolnosti na međunarodnom planu idu na ruku i da neće imati protivljenje zapadnih država koje su priznale tzv. Kosovo.

Na poteze Prištine i Tirane nije ostala nema zvanična Moskva. Kremlj je izrazio zabrinutost zbog poslednjeg sporazuma.

- Provokativni koraci Tirane i Prištine, koji su u liniji sa konceptom "Velike Albanije", izazivaju ozbiljnu zabrinutost - saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

VIDEO - Bivši operativac CIA za Balkan: Dajte Kosovo i tražite Republiku Srpsku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • grobar

    11. jul 2019 | 21:45

    lepo sklopili ruke samo im sanduci fale

  • ноћ

    11. jul 2019 | 20:51

    Смејемо се њиховим “глупостима”Али они раде а ми се и даље смејемо све док не почнемо да се чешемо тамо где нас не сврби...Док не очистимо кукољ из нашег жита нема нама напред. Београдски пашалук ће нам бити велики појам!!!Ни у свом дворишту нећемо бити на свом!!! Устај Србијо пробуди се или нестани!!!!!! Причом ништа није враћено!!!!

  • Salamander

    11. jul 2019 | 21:19

    Vidi bednika vidi terorista jednoga dana bicete svi tu bez povratka na srpsku svetu zemlju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA