Nije laka nijedna godišnjica zločina u Srebrenici, ali Srbija za to nije kriva: Brnabić o žrtvama

Na pitanje novinara zašto je problem da Srbija kaže da je u Srebrenici počinjen genocid, ona je rekla da kao predsednica Vlade Srbije može da se rukovodi samo onim što je reklo najviše zakonodavno telo, Skupština Srbije, kroz Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici

  • 20
Ana Brnabic, Srebrenica Foto: Tanjug/AP, Vlada RS/Slobodan Miljević

Srbija ne spori da je u Srebrenici počinjen zločin, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić i dodala da izražava duboko sučešće i saosećanje sa porodicama i prijateljima žrtava.

Na pitanje novinara zašto je problem da Srbija kaže da je u Srebrenici počinjen genocid, ona je rekla da kao predsednica Vlade Srbije može da se rukovodi samo onim što je reklo najviše zakonodavno telo, Skupština Srbije, kroz Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici.

Premijerka je podsetila da je u Podrinju ubijeno 3.267 građana srpske nacionalnosti za koje "niko nije odgovarao i nikome nije žao".

- Da vidimo ko je taj ko negira zločine, ko je taj ko nije priveo pravdi ljude koji su ih počinili. Što zar 3.267 ljudi nije mnogo, zar nisu važni - upitala je premijerka.

Ana Brnabić, Vlada, Potpisivanje Sporazuma sa EIB o unapređenju sistema za vodosnabdevanje Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

Ona je rekla da Srbija ne veliča ratne zločine, niti pribegava revizionizmu i da je jedina zemlja u regionu koja je sarađivala i isporučila sve ljude koji su bili optuženi u Hagu, kaznila sve za zločine.

Podsetila je da je Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof rekao da u Srebrenici nije bilo genocida .

- Pitajte njega on je veći stručnjak za genocid od Ane Brnabić. On je rekao da u Srebrenici nije bilo genocida i da bi to bila relativizacija reči genocid - navela je premijerka.

Priznaje da joj nije laka nijedna godišnjica zločina u Srebrenici, ali da Srbija za to nije kriva, nije odgovorna, nije pomagala i nije učestvovala.

- Srpski narod ne može da se tereti za to - zaključila je ona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tamara

    12. jul 2019 | 16:16

    Kriv je truli alija i mudzos oric a u miru je bakir kriv koji masta o islamskoj bosni kao i njegov truli babo.

  • Само ја

    12. jul 2019 | 16:19

    Браво, Ана! Браво, тако се брани своја земља и свој народ, тако се одговара на лажне оптужбе светских и домаћих сатаниста који зарад своје одбране упорно настоје да сатанизују нас.

  • dora

    12. jul 2019 | 16:08

    Za razliku od ostalih misheva Ana je imala ono sto pojedini nemaju i rekla istinu i o Srpskim majkama koje boli gubitak svojih sinova,sinova i ostalih clanova porodice kojima se zna ime i prezime i ciji broj se ne umnozava progresijom kao da ih neko shtancuje zarad shirenja mrznje,bravo Ana jedina iz Srpske vlade gde su ostali?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA