≫ 

Makron oduševio Srbe na Kalemegdanu, Vučić zamolio za pomoć oko Kosova (FOTO) (VIDEO)

Posetu predsednika Francuske Srbiji možete pratiti iz minuta u minut na Telegraf.rs

Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovaće danas u Beograd u dvodnevnu posetu tokom koje će mu domaćin biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Posetu predsednika Francuske Srbiji možete pratiti iz minuta u minut na Telegraf.rs.

20:50 - MAKRON I VUČIĆ SA GRAĐANIMA DO KNEZ MIHAJLOVE

Predsednici Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Emanuel Makron prošetali su, nakon obraćanja građanima ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, sve do Knez Mihajlove ulice, prolazeći kroz masu okupljenih ljudi koji su želeli da se pozdrave sa njima i upućivali im kratke poruke podrške i odobravanja.

Emanuel Makron, Docek, Kalemegdan Predsednici Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Emanuel Makron prošetali su, nakon obraćanja građanima ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, sve do Knez Mihajlove ulice-Foto: Nikola Tomić

Time je zvanični deo programa prvog dana posete francuskog predsednika završen, bar što se javnosti tiče.

Sledi, uobičajeno, svečana večera, na kojoj će biti poslužena srpska jela, specijaliteti i pića.

 
 
 
View this post on Instagram
Beograd, 15.juli 2019. #Serbia #FranceA post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

20:37 - HOR PEVA "KREĆE SE LAĐA FRANCUSKA"

Emanuel Makron, Docek, Kalemegdan Dečiji hor otpevao je pesmu "Kreće se lađa francuska" posle obraćanja dvojice predsednika-Foto: Nikola Tomić

Dečiji hor otpevao je pesmu "Kreće se lađa francuska" posle obraćanja dvojice predsednika.

20:20 - VUČIČ: VI STE PRVI FRANCUSKI PREDSEDNIK KOJI JE DOŠAO DA RAZGOVARA SA NARODOM

Predsednik Srbije je na Kalemegdanu poručio Makronu još jednom da će Srbija znati da ceni podršku koju ima od Francuske.

- Dolazili su i neki raniji predsednici, ali su oni razgovarali samo sa zvaničnicima. Ovaj predsednik je danas došao da razgovara sa narodom, zato vam hvala, poštovani predsedniče - poručio je Vučić.

20:05 - MAKRON SE GRAĐANIMA OBRATIO NA SRPSKOM

Predsednik Makron se građanima obratio na srpskom jeziku i pozdravio ih, što je izazvalo oduševljenje kod okupljenih.

- Gospodine predsedniče, dragi Beograđani koji ste došli u velikom broju, dame i gospodo ministri, gospodine gradonačelniče Beograda hvala na izvanrednom dočeku - rekao je on, a potom nastavio na svom jeziku.

Emanuel Makron Printscreen/Telegraf

Rekao je da je vreme reći da Francuska voli Srbiju, kao što je Srbija volela nju.

- Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda, krvi koju smo prolivli zajedno, suze majki, izgnanstvo, nepresušnu bol. Francuska zna da je sudbina Evrope ispisana na ovom tlu. Zajedno smo se borili na solunskom frontu. Ono što je tragično u istoriji to nas je zauvek spojilo, tragični događaji su nas ujedinili. Tada smo ostvarili bratstvo koje se nikada ne može zaboraviti naspram haosa smrti - rekao je predsednik.

On je rekao da je Srbija u Evropi i da Evropska unija neće biti potpuna dok Srbija ne postanje njena članica.

Obraćanje je završio stavljanjem ruke na srce uz reči:

- Ovde su naše dve zemlje. Živela Srbija, živela Francuska!

20:02 - FRANCUSKI MEDIJI DETALJNO PRATE POSETU EMANUELA MAKRONA

Odluka francuskog predsednika Emanuela Makrona da poseti samo Srbiju, a ne i susedne zemlje, najviše je pogodila Albance, iako se oni suzdržavaju da to javno kažu, ocenjuje danas francuski dnevni list "Lopinion".

19:50 - MAKRON STIGAO NA KALEMEGDAN

Emanuel Makron je, u pratnji predsednika Srbije i članova dve delegacije, stigao na Kalemegdan. Građani mašu zastavicama Srbije i Francuske i gromoglasnim aplauzom pozdravljaju dolazak dvojice predsednika.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Kalemegdan Foto: Nikola Tomić

Dvojica predsednika su položili vence na Spomenik zahvalnosti Francuskoj.

Među okupljenima je i proslavljeni srpski glumac, Miki Manojlović, koji se srdačno pozdravio sa predsednikom Francuske, a potom recitovao stihove Vladislava Petkovića Disa.

Kalemegdan, doček Makrona Foto: Nikola Tomić

19:33 - MAKRON ODAO POČAST MILUNKI SAVIĆ

Francuski predsednik je, zajedno sa Aleksandrom Vučićem, odao poštu Milunki Savić.

Oni su postavili venac na njen grob koji se nalazi u Aleji velikana, posle čega su porazgovarali sa potomcima srpske heroine.

Oni su izrazili zahvalnost Francuskoj koja je bila velika podrška Srbiji u Velikom ratu, dok se predsednik Francuske zahvalio Milunkinim potomcima na tome što čuvaju uspomenu na nju.

19:25 - ODATA POŠTA BRANIOCAIMA BEOGRADA U VELIKOM RATU

Polaganjem venaca na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918 na Novom groblju, predsednici Srbije i Francuske Aleksandar Vučić i Emanuel Makron odali su počast stradalima u Prvom svetskom ratu.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić Foto: Predsedništvo Srbije

Dvojica predsednika vence su položili uz zvuke trube reprezentativnog orkestra garde Vojske Srbije, koji je izveo pesmu "Tamo daleko".

Na jednom vencu je srpska zastava, na kojoj je piše "predsednik Republike Aleksandar Vučić, junačkim precima, ponosni potomci", a na drugom francuska zastava sa natpisom "predsednik Republike Francuske".

Spomen-kosturnica branilaca Beograda 1914-1918 jedno je od najznačajnijih spomen-obeležja iz vremena Prvog svetskog rata u Beogradu.

Za vreme tog rata, Beograd je bio prva bombardovana prestonica, najviše rušen i branjen grad u Evropi, a u kripti spomen-kosturnice počivaju kosti 3.529 znanih i 1.074 neznana junaka.

U vreme Velikog rata, Srbija i Francuska su bile saveznice, Francuska je pomagala našu zemlju u naoružanju, a kasnije je organizovala i prebacivanje srpske vojske sa jadranske obale na ostrvo Krf.

Takođe, zbrinula je i brojne bolesnike i ranjenike u svojim bolnicama, a decu i omladinu smestila u svoje škole u Francuskoj.

Bila je i jedna od glavnih organizatora Solunskog fronta, a na čelu ujedinjene oslobodilačke srpsko-francuske vojske nalazio se francuski general Franše d'' Epere kome je u Beogradu, inače, podignut spomenik i jedan od bulevara nosi njegovo ime.

19:05 - VIŠE HILJADA GRAĐANA ČEKA MAKRONA NA KALEMEGDANU

Kalemegdan, pripreme za dolazak Makrona Foto: Nikola Tomić

Predsednici i dve delegacije će se dana uputiti i ka Kalemegdanu, gde već čeka više hiljada građana.

18:58 - POTOMCI MILUNKE SAVIĆ POSETILI GROB SRPSKE HEROINE

Predsednik Francuske će se u Aleji velikana na Novom groblju pokloniti srpskoj heroini Milunki Savić. Njen grob su danas posetili Dragica Nikolić, unuka Milunkinog brata Miluna umesto koga je otišla u rat, njen suprug Živko Nikolić, praunuci Mladen Stankov i Miloš Stankov.

18:42 - FOTO-UBOD: OVAJ DETALJ NA MAKRONOVOJ RUCI NOSI JAKU PORUKU SRBIJI

Francuski predsednik je u srpsku prestonicu stigao s jednim detaljem na ruci koji nosi jaku poruku Srbiji, a o čemu je reč, pročitajte OVDE.

18:20 - MAKRON: SREĆAN SAM ŠTO SAM DANAS U SRBIJI

Predsednik Francuske je na početku obraćanja podsetio na prijateljstvo Srbije i Francuske, kao i na zajedničku istoriju dve zemlje i još jednom rekao da je srećan što je danas došao u našu zemlju.

- Veoma sa srećan što sam danas u Beogradu. Nijedan francuski predsednik nije bio ovde od 2001. godine, to je veoma dug period. Pre 180 godina uspostavljeni su naši diplomatski odnosi, i pre 100 godina mi smo bili zajedno, a posle idemo da se poklonimo herojima. Istorija koji spaja naš narod je dugovečna. Srećan sam što ću moći da budem sa vama i na Kalemegdanu, kako bih mogao da pokažem šta je naša zajednička istorija istorija i šta ona za naš znači - poručio je on.

Poručio je da "bratstvo po oružju Francuska želi da pretvori u saradnju" i ponovio ono što je po dolasku saopštio, da Francuska i Srbija treba da jačaju saradnju.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić Foto: Marko Jovanović

Kada je reč o evropskoj uniji, rekao je da misli kako je Srbija krenula u reforme, ali paralelno sa tim, i EU mora da se reformiše kako bi primila Srbiju.

- Razgovarali smo o Kosovu, i predsednik Srbije je bio otvoren. U skladu sa angažmanima ja ću organizovati jedan sastanak sa predstavnicima Prištine, predsednikom i premijerkom Srbije i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kako bismo razgovarali - najavio je on.

18:10 - VUČIĆ: ZAMOLIO SAM ZA POMOĆ OKO REŠAVANJA KOSOVSKOG PROBLEMA

Predsednik Srbije se posle sastanka još jednom zahvalio predsedniku Makronu na velikoj časti koju je ukazao Srbiji.

- Gotovo ni sa kim nisam imao ovako dug razgovor i nikad tako otvoren i iskren razgovor nisam vodio. Izneo sam sve detalje o dešavanjima na Kosovu i Metohiji - rekao je on na početku i dodao da je francuskog predsednika zamolio za pomoć oko rešavanja "kosovskog problema".

Rekao je da nije sanjar, ali je uveren da enegija i politički entuzijazam Makrona može promeniti mnogo na evropskom kontinentu i pomoći našoj zemlji", rekao je Vučić.

18:08 - POČELA RAZMENA POTPISANIH SPORAZUMA

U Palati Srbija počela je razmena potpisanih sporazuma između dve delegacije.

17:59 - OTKAZAN BILATERALNI SASTANAK DELEGACIJA

Zbog dužeg sastanka u četiri oka između Vučića i Makrona otkazan je bilateralni sastanak dve delegacije.

17:30 - VOJSKA SRBIJE USKORO JAČA ZA "MISTRAL" RAKETE: POTPISAN VAŽAN SPORAZUM 

Jedan od sporazuma, koji su danas potpisani u Beogradu u prisustvu predsednika Francuske Emanuela Makrona i Srbije Aleksandra Vučić, tiče se vojne industrije dve zemlje.

Posebno je zanimljiv PVO sistem "Mistral", koji može da se instalira na rečnu flotilu, na Lazaru, Milošu i koristi se za obaranje letelica u niskom letu, a ima i mogućnost manevra za izbegavanje laserskog ometanja.

Više o tome pročitajte OVDE.

17:05 - U TOKU SASTANAK VUČIĆA I MAKRONA, USKOTO OBRAĆANJE DVOJICE PREDSEDNIKA

U Palati Srbija je u toku sastanak Emanuela Makrona i Aleksandra Vučića, a kako javljaju naši reporteri, očekuje se obraćanje dvojice predsednika. Iako je prema najavi sastanak trebalo da traje 25 minuta, njih dvojica još uvek razgovaraju iza zatvorenih vrata.

17:00 -  U ČAST EMANUELA MAKRONA FONTANA NA SLAVIJI U BOJAMA FRANCUSKE ZASTAVE

- Povodom francuskog francuskog predsednika Emanuela Makrona, sinoć i danas fontana na Slaviji je u bojama zastave Republike Francuske. Srbija i Beograd znaju da dočekaju prijatelje - navodi se u Vesićevoj Fejsbuk objavi.

16:55 -  DELEGACIJE SRBIJE I FRANCUSKE POTPISALE SU 22 SPORAZUMA

Delegacije Srbije i Francuske potpisale su 22 sporazuma iz različitih oblasti.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas Izjavu o namerama o projektu Beogradskog metroa između vlada Francuske, Srbije i Grada Beograda.

Potpisani sporazumi Srb Fra Foto: Telegraf.rs

- Projekat izgradnje Beogradskog metroa je najveći i najvažniji infrastrukturni projekat u Gradu Beogradu, ali je projekat i od nacionalnog značaja za Srbiju. Dokument koji smo danas potpisali omogućiće nam da nastavimo razgovore o finansijskim i tehničkim aspektima projekta, koji predstavljaju podlogu za sve što se bude radilo dalje u vezi s beogradskim metroom - rekla je Mihajlovićeva, a navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Izjavu o namerama potpisali su, pored potpredsednice Vlade Srbije, i ministar finansija Siniša Mali, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni.

16:35  - POČEO SASTANAK DVOJICE PREDSEDNIKA

Posle svečanog dočeka ispred Palate Srbija, počeo je sastanak Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić Foto: Predsedništvo Srbije

16:22 - VUČIĆ POKAZAO MAKRONU MITERANOV GLOBUS

Predsednik Srbije Aleksandar Vucić pokazao je Emanuelu Makronu, pre zvaničnih razgovora u Palati Srbija, globus - poklon bivšeg predsednika Fransoa Miterana.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Tanja Valić

Model globusa predsednik Miteran darovao je šefovima država sa kojima je Francuska negovala dobre diplomatske odnose, a SFR Jugoslavija je bila jedna od njih.

16:17 - GARDA VOJSKE SRBIJE I POČASNI PLOTUNI ISPRED PALATE SRBIJA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas za predsednika Francuske Emanuela Makrona svečani doček ispred Palate Srbija, uz 10 počasnih plotuna, intoniranje himne dve države i smotru počasne garde.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić Foto: Marko Jovanović

Osim predsednika Vučića, ispred nekadašnje zgrade SIV-a, francuskog predsednika dočekali su premijerka Srbije Ana Brnabić i članovi njenog kabineta, pojedini narodni poslanici, predstavnici parlamentarnih stranaka, civilnog sektora, istaknuti umetnici i dobitnici francuskih odlikovanja.

Predsedniku Srbije raportirao je komandant počasne garde Dragan Jakovljević.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić Foto: Marko Jovanović

16:15 - 17 VOZILA IZ PRATNJE EMANUELA MAKRONA STIŽE PRED PALATU SRBIJA

Kako javljaju naši reporteri, 17 vozila iz pratnje predsednika Francuske stiže pred Palatu Srbija. U ovom trenutku helikopter MUP-a nadleće Palatu Srbije.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić Foto: Marko Jovanović

16:05 - TELEGRAF ISPRED "PALATE SRBIJA"

Novinari Telegrafa nalaze se ispred "Palate Srbija" gde se za nekoliko minuta očekuje dolazak delegacija Francuske i Srbije. Bulevar Mihajla Pupina je blokiran za saobraćaj, jer se svakog trenutka očekuje dolazak Makrona.

Kako javljaju naši reporteri, ispred ulaza se upravo postavlja počasna garda Vojske Srbije.

16:00 - MODERNIZACIJA AERODROMA: VUČIĆ I MAKRON OZVANIČILI POČETAK RADOVA

Predsednici Francuske i Srbije, Emanuel Makron i Aleksandar Vučić svečano su na aerodromu Nikola Tesla otkrili ploču povodom zvaničnog početka radova na modernizaciji beogradskog aerodroma, koju će sprovesti francuski koncesionar, kompanija Vansi erports (VINCI Airports).

15:55 - MAKRON: DOŠAO SAM DA OKRENEMO NOVU STRANU, ŽELIMO NOVO PARTNERSTVO SA SRBIJOM 

Predsednik Francuske, Emanuel Makron, poručio je da je da je došao u posetu jer želi da "okrene novu stranu" i novo partnerstvo sa Srbijom.

Francuski predsednik je pre obraćanja čestitao Srbiji jučerašnju pobedu Novaka Đokovića na Vimbldonu.

više o tome prošitajte OVDE.

15:46 -  VUČIĆ: OČEKIVALI SMO VAŠU POSETU, HVALA NA TOME

Predsednik Srbije rekao je da je uveren da će francusko srpsko prijateljstvo dostići onaj nivo koji je nekad postojao.

- Velika mi je čast da pozdravim predsednika Makrona, pored helikoptera koje smo nabavili od svojih prijatelja, na kapiji Srbije, aerodroma Nikola Tesla koji vodi francuska kompanija "Vansi", da vam se zahvalim na veri u Srbiju, počastvovan sam što danas i sutra mogu da vas ugostim u Beogradu i Srbiji - poručio je on.

15:30 - AVION EMANUELA MAKRONA SLETEO U BEOGRAD

Predsednički avion sleteo je u 15.30 sati na beogradski aerodrom Nikola Tesla, gde je Makrona, uz najviše državne počasti, dočekao predsednik Aleksandar Vučić, kao prvog šefa francuske države u poseti našoj zemlji posle gotovo dve decenije.

On je dočekan, tradicoonalno, uz so i pogaču.

Makronov predsednički avion sleteo je u pratnji tri Miga Vojske Srbije.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić Foto: Predsedništvo Srbije

Na aerodromu su ga, pored predsednika Vučića, dočekali i generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, ambasador Francuske Frederik Monodloni, kao i rukovodstvo "Vansi erporta", koncesionara beogradskog aerodroma.

15:15 - MAKRONOV FALKON 7X SLEĆE NA BEOGRADSKI AERODROM OKO 15:25

Predsednik Francuske Emanuel Makron trebalo bi da sleti na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", oko 15.25, saznaje Tanjug.

14:45 - ISPRED PALATE SRBIJA U TOKU POSLEDNJE PRIPREME ZA DOLAZAK FRANCUSKOG PREDSEDNIKA

Sat vremena uoči dolaska predsednika Francuske Emanuela Makrona u Palati Srbija, gde će biti održani ključni sastanci, okupljen je najveći deo od oko 700 novinara iz zemlje, regiona i Evrope.

Emanuel Makron, crveni tepih Foto: Marko Jovanović

Ispred i unutar zgrade nekadašnjeg SIV-a se sprovode poslednje mere kontrole bezbednosti, a za sada nije uočeno veće prisustvo snaga bezbednosti u tom delu grada.

Pripadnici Vojske Srbije pripremaju se za svečani doček, između ostalog, postavljaju crveni tepih kojim će proći dvojica predsednika, a najavljeno je da će u čast Makrona biti ispaljeno deset plotuna.

14:40 - MAKRONOVA POSETA DOKAZ PODRŠKE SRBIJI: RADOJIČIĆ O DOLASKU FRANCUSKOG PREDSEDNIKA

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da je poseta francuskog predsednikaposle dve decenije ogromna čast za Srbiju, kao i dokaz da moćna sila poput Francuske podržava Srbiju i poštuje snažnu međunarodnu politiku koju vodi predsednik Aleksandar Vučić u cilju jačanja bliskosti dve države.

14:35 - MEĐU SPORAZUMIMA KOJI ĆE BITI POTPISANI I ONAJ O SARADNJI U CARINSKIM PITANJIMA

U sklopu posete visoke delegacije Republike Francuske, predvođene predsednikom Makronom biće potpisano više od 20 različitih sporazuma, od kojih se jedan odnosi i na saradnju u carinskim pitanjima.

13:40 - FRANCUSKI "FIGARO": MAKRON POSETOM OBNAVLJA KONTAKT SA BEOGRADOM

U tekstu pod naslovom "Makron obnavlja kontakt sa Beogradom", Figaro prenosi da će tokom njegovog boravka biti reči o ekonomskoj saradnji, zastoju u dijalogu između Beograda i Prištine i evropskim integracijama, a list podseća i na francusko-srpsko prijateljstvo.

11:13 - VESIĆ: VUČIĆ OBNAVLJA STARA PRIJATELJSTVA

Predsednik Aleksandar Vučić obnavlja stara politička prijateljstva, pre svega sa Francuskom, ali i sa drugim zemljama u svetu iz kojih onda dolaze investicije u Srbiju, ukazao je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Povodom posete francuskog predsednika Emanula Makrona, Vesić je na TV Pink ukazao na to da Makron dolazi u posetu Srbiji, a ne regionu.

Goran Vesić, Dragan Đilas Foto: Tanjugg/Sava Radovanović

- To je namenska poseta saveznika svom savezniku. Naš stari saveznik Francuska, zahvaljujući Vučiću koji je obnovio to prijateljstvo, dolazi u posetu svom savezniku, Srbiji, i to je velika stvar - poručio je Vesić i naglasio da politika koju vodi Vučić stvara prijatelje i u regionu i u svetu.

Vesić kaže da će jedna od tema tokom posete delegacije Francuske Srbiji koju Makronom svakako biti projekat Beogradskog metroa.

10:48 - DAČIĆ IMA SPREMAN "REPERTOAR" ZA MAKRONA

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da će tokom današnje posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji otpevati Makronu pesmu "Šanzelize" ako za to bude prilike

10:31 - VULIN: VAŽNI ŠTO BOLJI ODNOSI SA FRANCUSKOM

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona veoma važna za Srbiju, da je Francuska moćna evropska zemlja i da je važno da Srbija ima što bolje odnose sa njom.

Vulin je za Tv Pink rekao da u posetu dolazi jedan od najmoćnijih ljudi u Evropi koji želi da razgovara sa Srbijom, dok su za vreme prethodne vlasti dolazili da "diktiraju uslove" i da nije slučajno što je poseta zakazana dan posle Nacionalnog dana Francuske - 14. jula.

- Makron je jedan od najmoćnijih ljudi u Evropi. Uticaj Francuske, naročito posle Bregzita, jača - rekao je Vulin i dodao da je pre 18 godina u Srbiji bio Žak Širak, ali da je on dolazio da diktira uslove, a da je Aleksandar Vučić predsednik sa kojim se razgovara.

Podseća da je Francuska deo NATO-a, ali da ima samostalnu nukleranu komandu i da je u interesu Srbije da ima što bolje odnose sa njima.

Aleksandar Vulin, Milorad Dodik Vulin - Foto: mod.gov.rs

10:08 - S MAKRONOM STIŽE "JURONJUZ"

Savetnica za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Suzana Vasiljević, potvrdila za TV Prvu da u Srbiju stiže svetski medij "Juronjuz".

Ona je potvrdila ranija pisanja medija, da će s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji danas stiže u dvodnevnu posetu Beogradu, biti i Majk Piters, izvšni direktor "Juronjuza".

09:41 - DAČIĆ: MAKRON DA PREKINE IGRU O TAKSAMA

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izrazio je nadu da će francuski predsednik Emanuel Makron "prekinuti igru" Prištine oko taksa na srpske proizvode.

09:15 - IZMENE REŽIMA SAOBRAĆAJA ZBOG MAKRONA

U određenim delovima Beograda danas će, zbog posete francuskog predsednika Emanuela Makrona, doći do izmene režima saobraćaja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Koje ulice će biti zatvorene, možete pročitati ovde.

09:00 - SRPSKE I FRANCUSKE ZASTAVE, BILBORDI DOBRODOŠLICE: OVAKO IZGLEDA BEOGRAD UOČI MAKRONOVE POSETE

Na ulicama srpske prestonice, trasama kuda će se kretati francuski predsednik, uveliko se vijore srpske i francuske državne zastave.

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron poseta pripreme Foto: Tanjug/Sava Radovanović

08:45 - VUČIĆ PRIPREMIO 3 POKLONA ZA MAKRONA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za svog gosta pripremio tri poklona. Šta će Makron poneti iz Beograda, možete pročitati ovde.

08:30 - BEZBEDNOST NA NAJVIŠEM NIVOU

Sve je spremno za dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona, kaže ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, navodeći da će biti primenjene sve bezbednosne mere.

08:15 - DETALJNA SATNICA MAKRONOVE POSETE BEOGRADU

Predsednik Francuske će boraviti u dvodnevnoj poseti Srbiji, a detaljnu satnicu možete pročitati ovde.

08:00 - VUČIĆEVO IZNENAĐENJE ZA MAKRONA

Predsednik Vučić pokazaće Makronu jedan poseban globus koji se nalazi u sali u Palata Srbija, a reč je o poklonu francuskog predsednika Fransoa Miterana 1987. godine tadašnjem predsedniku Predsedništva SFRJ Lazaru Mojsovu.

Globus Globus - FOTO: Predsedništvo RS

07:48 - VUČIĆ: POTVRDA DA SU SRBIJA I FRANCUSKA NA DOBROM PUTU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom predstojeće posete francuskog predsednika Emanuela Makrona, da ta poseta predstavlja i potvrdu da su Srbija i Francuska na dobrom putu da dostignu više nivoe političke i ekonomske saradnje, kakve zaslužuju njihovo postojano prijateljstvo i proklamovano strateško partnerstvo.

Vučić je to napisao na Instagram profilu "budućnostsrbijeav", uz koju je objavljena i fotografija Vučića i Makrona kako se rukuju.

 
 
 
View this post on Instagram
"Imaću čast da sutra poželim dobrodošlicu @emmanuelmacron. Posle bezmalo dve decenije, prvi predsednik Francuske u poseti Srbiji, i to u godini u kojoj obeležavamo 180-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Dolazi u Beograd, u jedan od samo pet gradova van Francuske ovenčanih ordenom Legije časti, koji je srpska prestonica zaslužila „za žrtve, hrabrost i veličanstven otpor u Velikom ratu“, u Beograd koji je jedinstven po Spomeniku zahvalnosti Francuskoj, i u Srbiju, čija je borba za slobodu bila inspiracija jednom Viktoru Igou. Poseta predstavlja i potvrdu da su Srbija i Francuska na dobrom putu da dostignu više nivoe političke i ekonomske saradnje, kakve zaslužuju njihovo postojano prijateljstvo i proklamovano strateško partnerstvo."A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    15. jul 2019 | 15:02

    Veliki evropski i svetski državnik stiže u posetu Srbiji! Predsednik Makron donosi najbolje od Evrope Srbiji, srpskom narodu i svim njenim građanima! Živelo prijateljstvo Srbije i Francuske!

  • Goran

    15. jul 2019 | 14:47

    Očekujemo predsednika Makrona i radujemo se daljoj saradnji naše dve zemlje!

  • Rastko

    15. jul 2019 | 15:17

    Istorijska je to poseta a mi se sprdamo jer nas obicne ama bas nista ne kaci pa taman sa neba sisao i sv.Petar.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA