13 opština i gradova nema poslanika u Skupštini Srbije već 28 godina

Najviše narodnih predstavnika u parlamentu trenutno je iz Beograda - čak 97, odnosno više od 38 odsto

  • 1

Čak 104 grada i opštine, od ukupno 174, koliko ih ima u Srbiji, nema svoje poslanike u republičkoj skupštini, prenose Večernje novosti.

Među opštinama iz kojih nema nijednog poslanika u aktuelnom sazivu su Apatin, Alibunar, Bač, Knjaževac, Bela Palanka, Beočin, Ivanjica, Kosjerić, Ćićevac, Dimitrovgrad, Irig, Crna Trava, Gornji Milanovac, Majdanpek...

List navodi da 13 opština i gradova nije imalo poslanika ni u jednom sazivu parlamenta od vraćanja višestranačja do danas.

Među njima su Gadžin Han, Kačanik, Crna Trava, Srbica, Plandište, Novo Brdo, Ćićevac...

Više od pet poslanika, od 1991. godine do danas, nije imalo 97 opština, a samo 28 gradova imalo je više od 10 predstavnika.

Najviše narodnih predstavnika u parlamentu trenutno je iz Beograda - čak 97, odnosno više od 38 odsto.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    15. jul 2019 | 10:21

    To je zato što se Srbiji ne biraju narodni poslanici direktno već se birači upućuju da zaokružuju ime stranke. Posle izbora te stranke, na osnovu dobijenih mandata, delegiraju svoje članove u Skupštinu. To znači da oni nisu narodni poslanici, kako sebe teatralno nazivaju, već partijski delegati. Sve dok ne bude direktnih izbora imaćemo ovakvu situaciju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA