≫ 

Vojska Srbije uskoro jača za Mistral rakete: Potpisan sporazum u Palati Srbija

Francuska je generator zapadnoevrospke vojne industrije naoružanja,

  • 11

Jedan od sporazuma koji su danas potpisani u Beogradu u prisustvu predsednika Francuske Emanuela Makrona i Srbije Aleksandra Vučić, tiče se vojne industrije dve zemlje.

Francuska je generator zapadnoevrospke vojne industrije naoružanja, a po količini naoružanja i kvalitetu u NATO odmah iza SAD, jer ima ozbiljnu nuklearnu komponentu.

Posebno je zanimljiv PVO sistem "Mistral", koji može da se instalira na rečnu flotilu, na Lazaru, Milošu i koristi se za obaranje letelica u niskom letu, a ima i mogućnost manevra za izbegavanje laserskog ometanja.

Planirano je da se taj sistem integriše u sistem PASARS čime će se sposobnost Vojske Srbije značajno podići.

U pitanju je najsavremenija tehnologija, i strateški cilj je da se vojska Srbije njime opremi, kako bi podigla sposobnosti da odgovori na savremene pretnje.

Srbija je značajno ojačala svoju vojsku kupovinom PVO sistema "Mistral" od Francuske, rekao je Tanjugu ministar odbrane Aleksandar Vulin i istakao da politika predsednika Srbije o vojnoj neutralnosti daje rezultate jer, kaže, naša vojska može da nabavlja opremu i sa istoka i sa zapada što nije slučaj sa mnogim zemljama u svetu.

- Za nas je od velikog značaja da možemo i na ovaj način da pokažemo da politika predsednika Vučića o vojnoj neutralnosti daje rezultate jer mi možemo da se opremamo i sa istoka i sa zapada što mnoge druge zemlje jednostavno ne mogu da urade - rekao je Vulin.

Vojska Srbije, Nikola Selaković, odlikovanje Aleksandar Vulin - Foto: SAVA RADOVANOVIC

Nakon što je država obnovila ratno vazduhoplovstvo, kaže Vulin, sada se počelo sa obnavljanjem i PVO odbrane što, kako je primetio, nije rađeno decenijama unazad.

- Kupovinom protiv-vazduhoplovnog sistema Mistral mi smo značajno ojačali našu vojsku, omogućili našim jedinicama da aktivno štiti sebe, da štiti naše nebo i pokazali smo da proces obnove neće ni jednog trenutka stati - rekao je Vulin.

Vojska Srbije je postala, ističe ministar, snažnija i modernija.

- Građani Srbije mogu da budu još sigurniji da će naša nezavisnost i naša sloboda biti sačuvani - rekao je Vulin.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ssss

    15. jul 2019 | 18:37

    Protivgradnih raketa ima,ali nesmemo da ih ispaljujemo kada nas NATO prelece,jer su imali lose iskustvo 99 sa tim raketama

  • Ja

    15. jul 2019 | 20:40

    Da, sigurno ce nas neko napadati u niskom letu. Sa druge strane, nasi izdajnici ili ne smeju, ili nece da kupe S-400!

  • Bas

    15. jul 2019 | 18:13

    Prvo nabavite protivgradne rakete pa sve ostalo..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA