≫ 

Predsednik Severne Makedonije se ponovo oglasio o promeni granica na Balkanu

Pendarovski je upitan da prokomentariše eventualnu korekciju granica u regionu

  • 8

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je danas u Ljubljani da ideje poput eventualne korekcije granica ne treba uopšte da budu na stolu u 21. veku.

Kako prenosi makedonska novinska agencija MIA, Pendarovski je upitan da prokomentariše eventualnu korekciju granica u regionu rekao kako "mi ne smemo, zbog bezbednosti svih nas, i zbog eventualnih problema koje tzv. stara Evropa može da ima, ni da razmišljamo o vraćanju ranih devedesetih, kada smo razgovarali o tim tzv. tvrđim bezbednosnim pitanjima poput teritorije, granica, razgraničenja", naglasio je makedonski predsednik na konferenciji za novinare prilikom posete Sloveniji.

Pendarovski kaže da je lično ubeđen da granice "treba da ostanu kakve jesu", te da bi svaka druga varijanta ponovnog pregovaranja i promena granica, kao i "ne daj, Bože razmena ljudi i teritorija, dovela do domino efekta", pa bi, kako kaže, u tome sigurno nekoliko država iz regiona bile prve kolateralne štete.

Inače, Pendarovski je taj stav istakao još pre nekoliko nedelja, poručivši da je ideja o razmeni teritorija i korekciji granica između Beograda i Prištine "nezamisliva", pozvavši da što pre prestane sa licitiranjem na tu temu.

Pendarovski je rekao da je to anahrona ideja koja ne pripada 21. veku, i da je najstrašnije ukoliko neko zaista ozbiljno planira da pokrene jedan takav projekat, preneo je tada makedonski portal Plusinfo.

Na to je reagovao i srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je poručio predsedniku Severne Makedonije da to kako će Srbija rešiti svoj unutrašnji problem sa Prištinom nije tema za njega, kao i da "pošto ćuti o ''velikoj Albaniji'', treba da ćuti i o Srbiji".

VIDEO: Bivši operativac CIA za Balkan: Dajte Kosovo i tražite Republiku Srpsku

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • crni nis

    15. jul 2019 | 22:26

    Ko bre vas pita i ko ste bre vi prodali ste makedoniju zato gledajte vasu propalu drzavu i ko ste vi dase mesate SRBIJE.

  • Raspucin

    15. jul 2019 | 22:01

    Koliko god se vi trudili kao sto su Makedoniju odvojili od Srbije, tako ce deo pripojiti Albaniji dzabe se vi bojite i mislite kada ste poltroni kao i ostale susedne drzave

  • Penzioner

    15. jul 2019 | 21:51

    Znaci da je Kosovo Srbija i tacka!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA