≫ 

Koga bi trebalo u zatvor na 20 godina, da li je u Srebrenici bilo genocida: Burno u Skupštini Srbije

Pred poslanicima su Predlog zakona o trgovini, Predlog izmena i dopuna Zakona o elektronskoj trgovini i Predlog zakona o robnim berzama

  • 2

Poslanici Skupština Srbije  su, kao i svakog utorka, kada je sednica u toku, postavljali pitanja izvršnoj vlasti i državnim organima, a danas ih je interesovalo da li je Vlada Srbije imala uvid u investiocioni plan kompanije Fijat, da li je moguće promeniti Krivični zakon kako bi se kaznili oni koji tvrde da je u Srebrenici počinjen genocid, a bilo je i pitanja u formi predloga za krivične proijave protiv pojedinih medija.

Šef poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj podsetio je da su radikali sugerisali Vladi Srbije da se uvede odredba u Krivičnom zakoniku kojom bi se svaka izrečena tvrdnja da je u Srebrenici bio genocid - krivično kažnjavala.

On smatra da je neophodno da se hitno donese takva odredba, zbog svih dešavanja u javnosti, i u tom konktekstu je pomenuo današni tekst u listu “Danas” Snežane Čongradin u kojem je, kaže, napisala da je ona novinarka u državi koja je počinila genocid i sa time se nije suočila.

Šešelj je, govoreći o tome, izneo i niz kvalifikacija na račun fizičkog izgleda Čongradin, a potom naveo da bi one koji tako govore “poslao u zatvor na 20 godina”, pa da "onda od njih prave opozicione lidere”.

Skupstina Srbije Foto: Tanjug/Rade Prelić

Takođe se osvrnuo na deo teksta u kojem se, kaže, Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava nazivaju elitom.

- Eto vam elite - rekao je Šešelj i dodao da bi on, da je na vlasti, znao da se “obračuna sa njima”.

Poslanik Pokreta socijalista Ðorđe Komlenski rekao je da njegovo pitanje treba da se protumači kao prekršajna ili krivična prijava protiv N1, Nove S i Sport kluba.

Komlenski je pitao tužilaštvo, REM i druge nadležne organe da li navedeni mediji plaćaju naknadu i u kom iznosu, da li su upisani u registar javnih glasila, da li su oni poreski obveznici u Srbiji, da li plaćaju naknadu SOKOJ-u, da li reemituju program iz Luksemburga, da li emituju domaće reklame…

- Očekujem da, ukoliko se nije pristupilo proveri svih saznanja o utvrđivanju cinjenicnog stanja, da li ima ili nema elemenata krivičnih ili prekršajnih prijava, da se to učini odmah, a pitanje da se tretira kao prekršajna i krivična prijava protiv navedenih - rekao je Komlenski.

Vjaceslav Volodin Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Poslanik Stranke moderne Srbije (SMS) Nemanja Radojević pitao je predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić i ministra privrede Gorana Kneževića da li Fijat ima investiocini plan za fabriku u Kragujevcu i da li će zaposleni, koji se sada šalju na plaćeno odsutsvo, ostati bez posla.

Radojević kaže je Vlada Srbije usled smanjene proizvodnje odobila dodatne dane plaćenog odsustva za zaposlene do kraja godine.

Poslanik “Pokret za spas Srbije - Nova Srbija” Ðorđe Vukadinović osvrnuo se na jučerašnju posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Vukadinović je kazao da je Makron u svom govoru rekao da su Srbija i Kosovo evropske države i da to treba da se prevede u realnost, te da je u tom svetlu govorio o sporazumu između Beograda i Prištine, a da niko francuskom predsedniku nije stavio do znanja da Kosovo nije nezavisna država, te upitao zašto nije bilo diplomatske reakcije.

Đorđe Vukadinović Foto: Tanjug

Dodao je da nijedan medij danas nije preneo te Makronove reči.

Poslanik SNS Aleksandar Marković pitao je predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da li postoji opasnost da budu otežane evropske integracije, s obzirom na, kako kaže, narastajuću netoleranciju “agresivne manjine u društvu, koja sve otvorenije osporava pravo na mišljenje i govora svima koji drugačije misle od njih, a posebno predsedniku Aleksandru Vučiću”.

Marković kaze da jedan deo društva, koji se, ocenjuje, prepoznao u sintagmi “lažna elita”, kontinuirano sprovodi hajku protiv onih koji ne dele njihove stavove.

- Svedoci smo ovih dana jedne takve hajke, koja se vodi protiv predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, zato što je Vučić otišao korak dalje i napisao autorski tekst u kome je analizirao ovaj fenomen koji u Srbiji nije od juče, već postoji decenijama, a to je nastojanje ovih krugova da podele srpski narod na takozvanu elitu i običan narod - rekao je Marković.

U toj hajci, kako kaže, prednjače N1, ali ima i “raznih štampanih biltena Saveza za Srbiju, dnevnih i nedeljnih”, a najdalje je, dodaje, otišao list “Danas”.

Marković smatra da je očigledno u pitanju duboka mržnja prema Vucicću i spostvenom narodu, koja je, dodaje posledica frustracije i nemoći, jer narod podržava aktuelnog predsednika Republike.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA