≫ 

Pet stvari koje smo saznali o ulasku Srbije u EU i kosovskom čvoru posle posete Emanuela Makrona

Francuski predsednik doneo je važne poruke kojima će naša zemlja ozbiljno morati da se pozabavi u narednom periodu

  • 30
Emanuel Makron, Aleksandar Vučić Foto: Marko Jovanović

Poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona izazvala je veliku pažnju, kako domaće tako i svetske javnosti, i već je ocenjena kao izuzetno značajna, kao poseta koja je najavila veliku promenu u francuskoj politici prema Srbiji.

Svetski mediji su pompeznim najavama danima pisali o razlozima njegovog dolaska, a jedno od pitanja bilo je koji će stav francuski predsednik zauzeti, kada je reč o gorućim aktuelnim temama u Srbiji i regionu. Francuski predsednik doneo je važne poruke kojima će naša zemlja ozbiljno morati da se pozabavi u narednom periodu, od evropskih integracija Srbije do rešavanja "kosvskog problema".

EU MORA DA SE REFORMIŠE DA BI MOGLA DA PRIMI SRBIJU

Nedavna izjava francuskog predsednika o proširenju Evropske unije došla je kao hladan tuš Srbiji. Njegov stav da nema proširenja pre reforme EU nije nepoznat, a Makron nije pojasnio detalje svoje ideje o reformi EU. Iako nije precizirao ni tokom obraćanja u Palati Srbija, koliko bi ta reforma trajala, jasno je stavio do znanja javnosti da smatra kako nema dilemu da Unija i njenih 28 članica ne funkcionišu i da, kao takve, ne mogu da primaju nove članice.

- Ne vezujmo se za datume, EU mora da se reformiše, Srbija mora da sprovede reforme, to su dva simultana puta. Postoje reforme koje treba sprovesti i, kada stvari budu spremne, sve će biti u redu. Što reforme budemo obavili brže i jače, to ćemo brže prolaziti etape - kazao je Makron.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Kalemegdan Foto: Nikola Tomić

Na pitanje da li je ta 2025. godina, koja se poslednjih meseci provlačila kroz izjave pojedinih zvaničnika kao mogući rok, on je poručio da ne treba razmišljati o datumima, već o reformama.

NOVI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA PRIŠTINE I ANGELOM MERKEL

Makron je u Beogradu najavio i da priprema novi sastanak, kao nastavak samita u Berlinu, na kome bi ponovo pod palicom Francuske i Nemačke trebalo da se sretnu Beograd i Priština. Taj sastanak, za koji nije precizirao kada će biti, u stvari je drugi pokušaj da Pariz bude domaćin Beogradu i Prištini. Prethodni, koji je bio zakazan za početak jula, otkazan je baš zbog nemogućnosti da se poentira na polju dogovora.

Druga važna poruka vezana za Kosovo koju Makron ostavlja u Beogradu jeste očekivanje Francuske da se rešenje postigne u narednih nekoliko meseci.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Kalemegdan Foto: Nikola Tomić

- Francuska spremna da podrži, zajedno sa Nemačkom u okviru evropskog posredovanja, obnovu dijaloga i to vrlo zahtevnog dijaloga da bi se u narednih nekoliko meseci našlo konkretno rešenje i postigao trajan i sveobuhvatan sporazum - rekao je Makron.

Makron je govorio i o tome ko bi trebalo da donese rešenje za Kosovo. Dok javnost spekuliše o sve većem uključivanju velikih sila u dijalog i raspavlja o tome da li je EU sprosobna da samostalno posreduje u sprovođenju rešenja, Makron je na izvesan način tu priču vratio na svoju suštinu.

On je, naime, naglasio da je rešenje u rukama Beograda i Prištine, odnosno njihovih lidera.

- Nemamo mi magično rešenje u džepu, odgovor je u vašim srcima i intelicenciji onih koji vas vode. Zaista verujem u stabilnost regiona, i sporazum koji treba da se nađe jako je važan za to, a budućnost Srbije je da bude spremna da ga izradi. To je test i za Evropu, da li je spremna da sklopi takav sporazum. Rešenje je u narodima i rukovodiocima - rekao je francuski šef države.

NEMA MAGIČNOG REŠENJA ZA KOSOVSKI PROBLEM

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Makron je rekao da je činjenica da "neki ljudi iz Prištine ne žele kompromis i da pojedinci kažu kako ih je međunarodna zajednica priznala, zbog čega ne žele dalje pregovore".

Nema nekog magičnog rešenja u džepu Nemačke, SAD ili Francuske. Rešenje je u vašim srcima. Zaista vertujem u stabilnost ovog regiona. Da li je Evropa u stanju da postigne sporazum između dve nacije koje se nalaze na njenoj teritoriji. Ovde nisam da vam delim nekakve lekcije, već da pomognem da se dođe do rešenja - rekao je predsednik Francuske.

Poručio je da će se angažovati da se obnovi dijalog između Beograda i Prištine i da se postigne sveobuhvatni i trajan sporazum, odnosno da Beograd i Priština dođu do kompromisa.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić Foto: Marko Jovanović

Postoje neke spoljne sile koje žele da se ne nađe sporazum, njima nije u interesu, primetio je francuski predsednik.

Ja sam se angažovao i angažovaću se, jer verujem u budućnost regiona, u vašu zemlju. Imamo dugovanja jedni prema drugima. Angažovaću se i zato što verujem u Evropu. Potpuni otvoreno smo razgovarali, iskreno, hrabro što se vas tiče, jer je to teško pitanje za vašu zemlju, njenu istoriju i budućnost - rekao je Makron.

UPOZORENJE ZA ZAPADNI BALKAN

Makron je u Beogradu upozorio i da neki svetski igrači imaju drugačije namere i želje za region Zapadnog Balkana nego što je to slučaj sa Evropskom unijom. Istovremeno, govorio je i o opasnosti o konflikta.

- Ja to kažem ovde, veoma glasno, u trenutku kada neki bilo gde na svetu zamišljaju da bi ovaj region u narednih 10 godina trebalo da bude mesto gde će se preplitati uticaji ovih i onih - rekao je Makron.

On je otvoreno upozorio na opasnost od konflikta u regionu ukoliko bi interesi nekih bili ostvareni.

- Ko god veruje u Evropu ne može da prihvati fatalnost konflikta koji će u Evropi trajati u nedogled i ideju da tim konfliktima treba da upravljaju sile koje nisu evropske. Zapravo, naš angažman je znak evropskog suvereniteta - rekao je on.

NOVA STRANICA U ODNOSU SA SRBIJOM

Francuski predsednik je tokom dana više puta podsećao na višegodišnje prijateljstvo Srbije i Francuske i isticao da je došao kako bi okrenuo novu stranicu u odnosima sdve zemlje.

Potpisani sporazumi Srb Fra Foto: Telegraf

Podsetio je na istorijske veze, ali i insistirao na ekonomskoj saradnji koja jača. S tim u vezi, tokom njegove posete potpisani su brojni sporazumi, između ostalog onaj o nameri da francuske kompanije grade beogradski metro, sporazum koji se odnosi na kinematografiju, o saradnji u oblasti energije, ali i o nabavci vojne opreme, tačnije raketa "mistral".

- Bilateralni odnosi Srbije i Francuske treba da dobiju na novoj dinamici, i tome svedoče brojni sporazumi. Delegacija koja je danas došla sa mnom želi da pokaže koliko smo mi spremni da sarađujemo. Sa mnom su i profesori fakulteta, privrednici, poslanici. Želimo sa Srbijom da imamo dobru saradnju kada je u pitanju socijalno preduzetništvo, a želimo i da pričamo o kulturi - naveo je Makron.

U ČEMU JE NAJVEĆI ZNAČAJ MAKRONOVE POSETE SRBIJI?

Koliki značaj "okretanja nove stranice" u odnosima dve zemlje ima za Srbiju, objasnio je analitičar Dragan Ðukanović, koji je objasnio da je Francuska uticajna u zapadnoj Evropi, a naša zemlja na Zapadnom Balkanu, te je poboljšanje odnosa ključna poruka ove posete.

Svakako, od izuzetne važnosti je to što se razgovaralo o uspostavljanju boljih bilateralnih odnosa između Srbije i Francuske kao i da je potrebno oživeti dijalog Beograda i Prištine koji bi rezultirao konačnim dogovorom.

- Mislim da je ključna poruka da mora doći do oživljavanja dijaloga, svako rešenje koje bi podrazumevalo odsustvo dijaloga ne bi doprinelo stabilnosti u našem širem regionu i to bi moglo da proizvede novi talas unutrašnjih nestabilnosti - rekao je Ðukanović za Tanjug.

Izazovi i perspektive procesa normalizacije odnosa izmedju Beograda i Pristine Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Upitan da prokomentariše Makronovu izjavu da je postizanje rešenja za KiM test za kredibilitet Evrope i njene sposobnosti da dovede do sporazuma između nacija, Ðukanović je kazao da bi bilo veoma dobro da dođe do pune saglasnosti unutar EU kada je u pitanju nastavak dijaloga Beograda i Prištine i njegovog uspešnog okončanja.

- Mislim da su Francuska i Nemačka upravo na tom zajedničkom tragu, međutim moramo biti realni i reći da EU nema u ovom trenutku kapacitete da to realizuje bez direktne ili indirektne podrške SAD - navodi Ðukanović.

Komentarišući Makronovu izjavu da postoje spoljne sile koje su protiv postizanja dogovora, Ðukanović navodi da uvek kada postoje određeni procesi postoje pobornici koji su za to i protiv toga.

Smatra da i u ovom kontekstu postoji nekoliko zemalja koje su protiv i dodaje da ne bi u ovom trenutku licitirao na koga je Makron mislio.

Video: Makron se na Kalemegdanu obratio na srpskom jeziku i oduševio građane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olja

    16. jul 2019 | 16:32

    Verujemo u veliki uspeh i mislim da smo bas na dobrom putu.

  • Joxa

    16. jul 2019 | 18:18

    Nakon dvodnevne posete Makrona ostaje veliki optimizam i kod srpske delegacije i kod srpskog naroda.

  • Mila

    16. jul 2019 | 17:26

    Srbija zaslužuje mesto u EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA