Mehanizam se koristi kao sredstvo političkog pritiska: Kuburović na sednici Saveta Bezbednosti UN

Ni Tužilaštvo ni Mehanizam taj mandat nemaju - istakla je Kuburović na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku

POMOC BESPLATNA KUBUROVIC
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka pravde Nela Kuburović upozorila je danas članove Saveta Bezbednosti UN da se stavom tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, prema kojem napredak Srbije u evrointegracijama treba uslovljavati saradnjom sa Mehanizmom, ulazi u politički kontekst saradnje Srbije sa EU, a pravni argumenti se zamenjuju političkim.

- Od Mehanizma se otvoreno traži da postane sredstvo za politički pritisak. Ni Tužilaštvo ni Mehanizam taj mandat nemaju - istakla je Kuburović na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku, poručucjući da Srbija ostvaruje uspešnu saradnju sa Mehanizmom i ispunjava preuzete obaveze.

Govoreći na sednici povodom predstavljanja šestomesečnog izveštaja o radu Mehanizma, naslednika Haškog tribunala, ministarka pravde je podsetila na niz aktivnosti koje je Srbija preduzela u okviru saradnje sa Hagom, a tiču se slobodnom pristupu haškog tužilašva svim dokazima, dokumentima, arhivama i svedocima, rešavanja primljenih zahteva...

Prema njenim rečima, kroz saradnju sa Tribunalom Srbija je menjala i unapređivala i svoj nacionalni pravosudni sistem, te se uslovljavanjem njenog napretka ka EU, stiče utisak da nakon svih godina napornog rada i izuzetnih rezultata, to nije dovoljno.

Osvrćući se na konstatacije iz izveštaja Tužilaštva o neprocesuiranju izvršilaca višeg ranga, Kuburović je podsetila da su među licima isporučenim Tribunalu bili predsednik SRJ, predsednik Srbije, potpredsednik Savezne Vlade, potpredsednik Vlade Srbije, trojica bivših načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, bivši načelnik Službe državne bezbednosti i brojni vojni i policijski generali.

- To nije traženo ni od jedne druge zemlje. Za druge, nije bilo političke volje. A pravnih razloga je svakako bilo - napomenula je ministarka pravde.

Takođe je skrenula pažnju članovima Saveta bezbednosti da je nedopustivo tužiočevo pominjanje etničkog čišćenja i brojke od 800.000 civila na Kosovu i Metohiji u martu i aprilu 1999. godine, upozoravajući da je manipulacija brojevima uvek svedočila o pristrasnosti i dovodila do dalekosežnih posledica.

- Ovde se radi o podacima propagandne mašinerije, uz pomoć kojih je trebalo opravdati bombardovanje Republike Srbije, pre tačno 20 godina, od 78 dana, bez ikakvog povoda i bez odluke Saveta bezbednosti UN - ukazala je Kuburović.

Ona je podsetila da je taj monstruozni čin odneo na hiljade ljudskih života za koje, kako je rekla, izgleda da niko nije nadležan, a ni kriv.

- Upravo su pred Međunarodnim krivičnim tribunalom, za krivična dela izvršena na teritoriji KIM, osuđena lica najvišeg komandnog ranga iz Republike Srbije, samo zato što su branila svoju zemlju - napomenula je Kuburović.

Podsetila je da još uvek niko nije odgovarao za progon i ubistva Srba i nealbanskog stanovništva, te da se čini da je pravda za žrtve ratnih zločina na KIM još uvek ostala nedostižna.

Što se tiče Specijalizovanih veća (Sud za OVK) i Specijalizovanog tužilaštva koje su osnovale privremene institucije u Prištini, sa sedištem u Hagu, ove institucije, prema rečima Kuburović, nisu postigle nikakve rezultate.

Nela Kuburović

Nela Kuburović - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pored toga, obavestila je članove Saveta bezbednosti da od 1. novembra 2018. do 1. jula 2019. godine Tužilaštvo EULEKS-a u Prištini nije uputilo nijedan zahtev za pomoć srpskom Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije, dok je tužilaštvo Srbije Tužilaštvu EULEKS u Prištini uputilo 16 zahteva za pomoć, od kojih je odgovoreno na samo jedan zahtev.

To, kako je istakla, onemogućava procesuiranje za zločine počinjene nad Srbima i nealbanskim stanovništvom i svakako je jedan od razloga zašto nema odgovornih za progon Srba sa KIM.

Navodeći da postoje naznake da će doći do promena dugogodišnje prakse prevremenog puštanja na slobodu osuđenih pred Tribunalom i Mehanizmom, ministarka pravde smatra da bi one mogle posredno uticati na inicijativu Srbije, pokrenutu pre više od 10 godina, da njeni državljani izdržavaju kazne u Srbiji.

Ponovila je molbu Savetu bezbednosti da razmotri postojeću praksu i dozvoli da sprski državljani kazne izdržavaju u Srbiji, ističući da je naša zemlja spremna da prihvati međunarodni nadzor kao i da pruži jasne garancije da se osuđenici neće naći na prevremenoj slobodi pre odluke odgovarajcuhe institucije.

Ona je ukazala da se teško može očekivati ostvarenje svrhe kažnjavanja - resocijalizacija, ukoliko osuđeni kazne izdržavaju u dalekim zemljama, čiji jezik ne razumeju i gde im je mogućnost kontakata sa porodicama svedena na minimum.

Članove Saveta bezbednosti Kuburović je obavestila da je saradnja u regionu je u usponu, ističući da je saradnja Srbije sa Bosnom i Hercegovinom na visokom nivou, kao i da se nada da će doći do unapređenja saradnje i sa Hrvatskom.

Istakla je da je u maju u Beogradu organizovana Regionalna konferencija tužilaca na kojoj su pored predstavnika srpskog Tužilaštva za ratne zločine, učestovale visoke delegacije tužilaštava BiH, Republike Hrvatske i Crne Gore, kao i glavni tužilac Mehanizma Serž Bramerc.

Govoreći o radu srpskog Tužilaštva za ratne zločine, ministarka prenela da je ono od 1. novembra 2018. do 1. jula ove godine podiglo je ukupno šest optužnica, da je u fazi suđenja ukupno 20 predmeta, dok je istraga u toku u šest predmeta protiv 54 lica.

U istom perdiodu, kako je rekla, Viši sud u Beogradu doneo je presude u pet predmeta, a tužilaštvo je zaključilo sporazum o prizanju krivice sa jednim licem.

- Svi osuđeni su Srbi. Srbija i dalje nastavlja praksu nesuđenja u odsustvu za ratne zločine počinjene nad srpskim stanovništvom, zbog čega je u fazi prekida 27 predmeta, kojima je obuhvaćeno 132 lica - navela je ministarka pravde.

Navodeći da mandat Mehanizmu ističe u junu 2020. godine što je, ocenila je da je to u neskladu sa procenama zvaničnika Mehanizma da će pojedini postupci biti okončani do kraja 2020. godine i postavila pitanje institucionalnog okvira u kojem će se razmatrati do tada nerešena pitanja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: ministarka pravde, Nela Kuburović, Njujork, sednica Saveta bezbednosti UN

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (4)
Poređaj komentare:
 • P
  Predrag Z.

  Nisu imali ni Mandat za Bombardovanje pa nikome ništa. Jednostavno sila Boga ne moli....

 • M
  Milorad Vujicic

  Kada haski tribunal budu priznala Amerika,kada suci budu birani iz postenijih i razlicitih klubova onda se moze govoriti opriznanju haskog suda i pravdi.Za sada to logor za Srbe koji su uglavnom nevini osudjeni a banda koju je zapad organizovao,obucavao i pripremao da nam razore slobodu i drzavu je na slobodi.

 • N
  Nikolas

  HAG JE STVOREN DA HAPSI SAMO SRBE I DA IH UBIJA !!!! SRBI SU DOBILI 1800 GODINA ZATVORA I SA NJIMA SE POSTUPA KAO U AUSVICU -SAMO STO NEMA JOS GASNE KOMORE !!!!

Narodna stranka odlučila da bojkotuje izbore

Vesić Antonijeviću: Jedni aršini za nas, drugi za opoziciju

Sastanak je potvrda angažmana SAD: Skat o susretu Vučića i Pompea

Đukanović najavio čistku u SNS pa opleo po stranačkim kolegama (VIDEO)

Antonijević kaže da je Vesić prekršio pravilo, on se izvinio: Ali, ponovo bih to uradio

Dejvid Mekalister dolazi u Srbiju: U ponedeljak sastanak sa Vučićem

"Ne bi se desio da neće imati pozitivne vesti": Velika očekivanja od sastanka Vučića i Pompea

Togo je 15. država koja je povukla priznanje tzv. Kosova?

Stamatović ne odustaje: Kad Tramp može da kupi Grenland, zašto mi ne bismo ustupili Kosovo Rusiji

"NATO je za Srbe neprihvatljiv": Dodik kaže da neće glasati za ANP

Ko je od Albanaca "pevao" pred tužilaštvom u Hagu: Haradinaj otkrio identitet svedoka

Odložena poseta Erdogana Srbiji najavljena za 29. avgust

Srpski ambasador u Rusiji: Vučićev susret sa Pompeom dokaz da Kosovo za SAD nije završena stvar

Koliko je Austrijance koštalo što je Štrahe zakupio ložu u Operi za Dačića i ostale goste

Zeman prvo dolazi u Srbiju, pa Vučić ide u Češku: Detalji dve posete

EU se oglasila zašto je Mogerini pozvala Pacolija u Helsinki

Vesić: Za opoziciju mediji su sredstvo koje služi njihovoj politici

Merkel: Evropsko jedinstvo neće biti zaokruženo dok se celi zapadni Balkan ne pridruži EU

Važan sastanak danas u Njujorku: Vučić se sastaje sa Pompeom, tražiće zaštitu za srpski narod na KiM

Vesić: Deo opozicije bi dekretom da Ðilasa vrati na vlast

Obostrano zadovoljstvo izvanrednom saradnjom: Dačić se sastao sa ambasadorkom Kine u Srbiji (FOTO)

SzS: Nećemo učestvovati na narednim okruglim stolovima

Tim "Vojske Kosova" na vežbi u Nemačkoj u organizaciji Ministarstva odbrane SAD

Amerika kreće u seču kosovskog čvora: Šta se očekuje od susreta Vučića i Pompea?

Haradinaj sklopio predizborni pakt: Evo sa kim ide na izbore

SzS traži garancije za fontanu na Trgu Nikole Pašića, iz SNS odgovoraju: Služite se lažima

"Tramp će žestoko reagovati ukoliko se do februara ne postigne dogovor Beograda i Prištine"

Vlast i opozicija po 3. put "oči u oči": Evo šta su učesnici rekli o sastanku (VIDEO) (FOTO)

Da li je Togo 15. država koja je povukla priznanje tzv. Kosova? Evo šta kaže Dačić

Izbori na Kosovu će biti održani 29. septembra ili 6. oktobra?

Alarmantna bezbednosna situacija na Kosovu: Sve veći broj džihadista povratnika

Otkriveno kada stižu "leteći tenkovi" iz Rusije za Vojsku Srbije

Albanija ne može biti deo dijaloga između BG i PR: Meta kaže da bi time kršili kosovsku nezavisnost

One su zadužene za bezbednost vrhovnog komandanta, to je njihov posao: Vulin o pripadnicama Kobri

Izađite na izborni megdan na častan način: Ružićeva poruka opoziciji

Iznenadni put u Njujork: Vučić sutra sa Pompeom

Haradinaj: Ispravljeni sektori u pravcu Kule i Čakora

Novi put je hrast budućnosti za našu decu koja ostaju ovde: Vučić otvorio auto-put "Miloš Veliki"

Narod je vrhovni sudija i on odlučuje: Vučić o predstojećim izborima

SzS: Obavezujući dokument o promenama ili proglašenje bojkota

Priština popustila pod međunarodnim pritiskom: Ponovo priznaju srpske pasoše?

Vučić se sastao sa ministrima i direktorima javnih preduzeća: U fokusu razgovora investicioni plan

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima