• 10

Trampov specijalac poručio: SAD spremne da se uključe u dijalog Beograda i Prištine

Mi blisko sarađujemo sa partnerima EU - kaže Riker

 • 10

SAD su spremne da se uključe u proces dijaloga Beograda i Prištine, ali to ne mogu da urade dok obe strane same ne odluče da se vrate dijalogu, rekao je vršilac dužnosti zamenika državnog sekretara SAD zaduženog za Evropu i Evroaziju Filip Riker.

Riker je za Glas Amerike rekao da je o potencijalno snažnijoj ulozi SAD u procesu dijaloga nedavno razgovarao sa prvim čovekom Stejt departmenta Majkom Pompeom.

- Mi blisko sarađujemo sa partnerima EU. Ja sam bio uključen u ranu fazu dijaloga koja je vodila Briselskom sporazumu, za koji mislim da je napravio veliku razliku u funkcionisanju života, uspostavljanju tempa i smanjenju tenzija u regionu u proteklih pet godina - kazao je Riker.

Philip Reeker, Filip Riker

Riker - Foto: Profimedia

Trenutno najviši zvaničnik u Stejt departmentu koji se bavi Balkanom je rekao da veruje da na obe strane postoji volja da se pronađe rešenje i time doprinese stabilnosti i prosperitetu zapadnog Balkana.

Američki diplomata je kao model za rešavanje pitanja u regionu "koja vekovima nisu mogla da budu rešena" naveo lidere Grčke i Severne Makedonije.

VIDEO - Bivši operativac CIA za Balkan: Dajte Kosovo i tražite Republiku Srpsku

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

 • RICINUS

  Možete samo da izadjete sa kosova i metohije platite ratnu štetu i ništa više

 • PRC

  Rusija i Kina su spremne dase priključe pregovorima.

 • Др

  И ја сам био спреман пре тридесетак година за "преговоре" са Весном Змијанац, али......

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima