Da li je uslov za EU članstvo u NATO? Ovo je odgovor vrhovnog komandanta Alijanse za Evropu

Srbija je ponosna, pametna, posvećena bezbednosti, miru i sami će te doneti odluku kojoj oganizaciji ćete pripadati - poručio je vrhovni komandant NATO za Evropu

  • 5
Aleksandar Vucic, Tod Volters

Foto: Tanjug/ZORAN ZESTIC

Srbija je ponosna, pametna, posvećena bezbednosti, miru i sama će doneti odluku kojoj oganizaciji će pripadati, izjavio je glavnokomandujući NATO snaga u Evropi general Tod Volters, u intervjuu za TV Prvu.

Volters je istakao kako su predsednik Aleksandar Vučić i on prethodno imali fantastičnu priliku da razgovaraju o vojnim doprinosima i saradnji snaga koje predstavljaju NATO i snaga koje predstavljaju Srbiju, i tome kako treba da nastave da rade na promociji mira.

Na pitanje da li je za Srbiju možda budući uslov da pre stupanja u EU postane članica NATO-a, Volters je rekao da ti preduslovi nisu tačni.

- Ne postoji uslov za članstvo u jednoj organizaciji u vidu članstva u drugoj. Ulazak u NATO nije nikakav preduslov za članstvo u Evropskoj Uniji. Srbija je ponosna, pametna, posvećena bezbednosti, miru i sami će te doneti odluku kojoj oganizaciji ćete pripadati - poručio je vrhovni komandant NATO za Evropu.

Aleksandar Vucic, Tod Volters

Volters i Vučić - Foto: Tanjug/ZORAN ZESTIC

Na pitanje kako tumači izostanak reakcije KFOR kada su teško naoružane specijalne jedinice kosovske policije intervenisale na severu KiM, a KFOR nije reagovao, i da li će se njegovim postavljanjem na čelo ove institucije nešto promeniti, Volters kaže da je KFOR u obavezi da predstavlja NATO prema mandatu UN.

- Njegova svrha je da podržava sigurnost i stabilnost i on će nastaviti to da radi. Svi mi imamo obavezu da sagledamo sve događaje koji se dešavaju, a naročito nakon završetka tih događaja, kako bismo našli načine na koje možemo da postanemo bolji. A kao što svi znamo, u mnogim vojnim situacijama ne možemo preterati sa komunikacijom. I ovo može biti slučaj u kom nastavljamo da nalazimo načine da komuniciramo sve brže i brže - rekao je Volters.

Dodao je da i ovo može biti slučaj u kojem nastavljamo da nalazimo načine da komuniciramo sve brže i brže.

- Kao profesionalna vojna snaga uvek revidiramo naše procese i procedure kako bismo unapredili našu brzinu i linije komunikacije - istakao je Volters.

Na pitanje da li to što se transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku dogodila bez saglasnosti NATO, a generalni sekretar Jens Stoltenberg rekao da će se u Briselu diskutovati o tome na koji način će se sarađivati sa "vojskom Kosova", a što se još nije dogodilo, znači da se NATO prećutno slaže sa postojanjem kosovske vojske, Volters kaže da KFOR ima odgovornost i da će NATO nastaviti da radi u skladu sa vojnim mandatom.

- Sve ostale diskusije koje ste pomenuli, njima se bavi političko krilo NATO, to je odgovornost generalnog sekretara i on je toga svestan u potpunosti. Ono što sam ja uradio u ime generalnog sekretara je da obezbedim da ono što se traži od KFOR-a nastavi da se sprovodi i moj fokus će ostati na tome - rekao je Volters.

Aleksandar Vucic, Tod Volters

Sastanak u Predsedništvu - Foto: Tanjug/ZORAN ZESTIC

Odgovarajući na pitanje da li vidi Rusiju kao pretnju za region, Volters je podvukao da je on odgovoran za vojnu saradnju NATO i Srbije.

U tom kontekstu, glavnokomandujući NATO snaga u Evropi rekao je da mu je jedno od otkrića tokom ove posete bila neverovatna sposobnost vojske Srbije, ali da ga to uopšte nije iznenadilo.

- Mi smo imali vežbe sa vašim oficirima i vojskom. Ono što zaista inspiriše jeste da su tokom tih vežbi mnogi partneri iz NATO mnogo naučili od svojih srpskih partnera zahvaljući uslovima u kojima živite i izazovima sa kojima ste se susretali - rekao je on.

Zbog toga je važno da NATO vojnici vežbaju rame uz rame sa srpskom vojskom, da uče tehnike i taktike, zaključio je Volters i dodao da jedni od drugih možemo da naučimo i da ono što želimo da vidimo jeste konstantni mir.

General Volters pohvalio je ranije u toku dana u razgovoru sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom doprinos Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama pod mandatom Evropske unije i Ujedinjenih nacija, s posebnim naglaskom na angažovanje naših pripadnika u misiji u Libanu (UNIFIL).

Aleksandar Vulin

Volters na sastanku sa Vulinom - Foto: Darimir Banda/mod.gov.rs

General Volters sastao se juče i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

On je u rezgovoru sa predsednikom potvrdio da će KFOR i dalje odgovorno ispunjavati svoje obaveze na Kosovu i Metohiji i pohvalio predsednika Vučića za odgovorne, mudre i hladnokrvne reakcije u kriznim situacijama na KiM. General Volters je podržao napore koje Srbija ulaže u očuvanje stabilnosti i širenje saradnje u regionu.

Tokom susreta sa Mojsilovićem potvrđeno je strateško opredeljenje Srbije kao vojno neutralne države, a razmatrane su i mogućnosti za dalji razvoj saradnje kroz postojeće mehanizme Partnerstva za mir i usvojeni Individualni akcioni plan partnerstva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaca

    18. jul 2019 | 10:15

    Uopšte ne shvatam zašto se iznova i iznova postavlja pitanje našeg učlanjenja u NATO!? Ako je više puta rečeno da Srbija NEĆE ući u NATO, a oni rekli da to nije uslov za ulazak u EU, ko potencira to pitanje.?? Valjda nekom ne odgovara naš stav, pa se o tome i dalje diskutuje. Naravno da bi NATO-u dobrodošla naša sposobna vojska da ratuje za njihove ciljeve, ali to se neće dogoditi! SRBIJA NIKAD NEĆE UĆI U NATO!!!

  • RICINUS

    18. jul 2019 | 12:46

    Sve više liče na hitlerov period

  • PRC

    18. jul 2019 | 11:02

    Dok nam deca obolevaju i umiru od različitih kancera, srčanih i moždanih udara a sve to zbog bombardovanja uranijumom i plutonijumom, samo samo retardirane i maloumnici mogu da požele da uđu u nato.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA