Uloga SAD u razgovorima Vučića i Tačija mora da bude veća: Poruka američkog generala

Treba, ne samo ukinuti bilo kakve ''crvene linije'', već im pružiti podršku i zaštitu od pritiska Rusije. Na primer pomoći Srbiji da se odupre pritiscima Pravoslavne crkve vezane za Rusiju - rekao je Hodžis

  • 5

Uloga Sjedinjenih Država na Balkanu i u razgovorima predsednika Srbije i tzv.Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija trebalo bi da bude veća, odnosno vodeća, izjavio je u intervjuu Glasu Amerike general-potpukovnik Frenklin Ben Hodžis, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi.

- Naša obaveza mora da bude održiva, umesto epizodna. Ne možemo reći, organizujmo konferenciju o tome, a onda odmah pređimo na nešto drugo - rekao je Hodžis za Glas Amerike.

To je, dodao je, razlog zbog koga on smatra da je potrebno pružiti pomoć i veći prostor da bi Vučić i Tači postigli konačan dogovor.

- Treba, ne samo ukinuti bilo kakve ''crvene linije'', već im pružiti podršku i zaštitu od pritiska Rusije. Na primer pomoći Srbiji da se odupre pritiscima Pravoslavne crkve vezane za Rusiju - rekao je Hodžis.

Aleksandar Vucic, Frederik Ben Hodžis, Hodžis na sastanku sa Vučićem - Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlada RS

Kao skorašnji primer američke inicijative naveo je predstavlja susret američkog predsednika Donalda Trampa sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Beloj kući.

- Kada sam nedavno bio u Beogradu, malo posle posete mađarskog premijera Orbana Vašingtonu, pitao sam predsednika Vučića šta o tome misli. Odgovorio je da bez obzira na to da li podržavate predsednika Trampa, za region je to bila krupna poruka - da predsednik Sjedinjenih Država hoće da ugosti vođu male zemlje u Beloj kući. Rekao je da je to ulilo nadu svim zemljama u regionu. Vučić je dodao da bi odsustvo američkog vođstva bilo katastrofalno - kazao je Hodžis.

Kako je naveo, još od bivšeg podsekretara Vesa Mičela, signali koji dolaze iz Stejt departmenta, dakle od administracije, jesu da se mora obezbediti alternativa opciji da pojedini u regionu "postanu Venecuele Evrope, koje potpuno zavise od rusku podrške i uticaja".

- To je nešto što Sjedinjene Države mogu da učine i smatram da je sadašnja administracija spremna na to. Inače, šta vredi da predsednik Vučić svojoj javnosti govori da je zapadna integracija povoljna za Srbiju, a da se u stvarnosti to ne obistinjuje. To je nešto što Sjedinjene Države mogu da obezbede, i čini mi se da je Trampova administracija na to spremna - kazao je Hodžis.

Bivši komandat američkih snaga u Evropi general Ben Hodžis Hodžis prilikom odavanja pošte deci stradaloj u NATO agresiji - Foto: Tanjug/ Rade Prelić

Kao stručnjak američkog Centra za analizu politike Istočne Evrope, Hodžis ukazuje da niz neuspelih razgovora srpskog i kosovskog predsednika, čija je svrha normalizacija odnosa dve strane, pojačava strahovanja od diplomatske stagnacije, političkog radikalizma i regionalne nestabilnosti, prenosi Glas Amerike.

- Stabilnost u regionu u velikoj meri zavisi od stabilnosti i bezbednosti same Srbije. Stoga su i organizovane učestale posete zapadnih zvaničnika Beogradu, poput dolaska francuskog predsednika Emanuela Makrona i novog glavnokomandujućeg NATO snaga, Toda Voltersa - uveren je Hodžis.

On ocenjuje da Evropa i NATO prepoznaju strateški značaj obezbeđivanja stabilnosti na Balkanu, kao i značajnu ulogu koju Srbija igra u tom području i gde bi mogla da bude pozitivan i veoma odgovoran faktor stabilnosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RICINUS

    18. jul 2019 | 10:34

    Tajni razgovori i tajni dogovori potpis nema nikakvu obavezu za srpski narod... Tako da kriza neće prestati samo će se produbiti do nove eskalacije

  • Wtf

    18. jul 2019 | 12:15

    Pruziti nam zastitu od pritisaka Rusije?! Zastititi od uticaja Pravoslavne Crkve? Pa da, to bi oni hteli, da postanemo marioneta... Sta su oni umislili?!

  • PRC

    18. jul 2019 | 10:52

    Mora da se i ovaj amer zove Skot.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA