≫ 

Poslanica DS protiv bojkota parlamenta: U stranci ne postoji konsenzus

Postojanje više struja uvek je bila snaga DS, pluralizam je vrlina, a ne mana. Mene više brine utisak, sve se nadam da je pogrešan, da je stranka izgubila ambiciju da se podigne na svoje ranije visine - navela je Vučković

  • 1

Poslanica Demokratske stranke (DS) Nataša Vučković izjavila je da se ona protivi ideji bojkota parlamenta i da se sa jenjavanjem protesta postavilo i pitanje njegove dalje svrhe.

- Protiv bojkota sam. Dopuštam da je možda, u jeku protesta, bojkot parlamenta doprineo stvaranju nekog sinergijskog efekta. Ipak, uverena sam da bi poruke građanskog protesta bile prenete mnogo većem broju građana da smo ih mi, poslanici opozicije, prenosili i sa skupštinske govornice, koja se obavezno javno direktno prenosi, što je tekovina opozicione borbe iz 90-ih koju smo uporno branili. Sa jenjavanjem protesta postavilo se pitanje svrhe daljeg bojkota - izjavila je ona u intervjuu za nedeljnik Novi magazin.

Vučković je rekla da joj od početka nije bilo razumljivo zašto nisu odmah postavljeni zahtevi opozicije za uvođenje demokratskog reda i uspostavljanje stvarne političke rasprave u skupštini koji bi bili usmereni na ukidanje hitnog postupka osim u opravdanim slučajevima, ukidanje prakse objedinjavanja više zakona u jednu tačku dnevnog reda i ukidanje prakse poslanika većine da zloupotrebljavaju pravo na podnošenje amandmana da bi obespravili opoziciju.

Govoreći o mogućnosti bojkota narednih parlamentarnih izbora, poslanica DS je navela da deluje da ne postoji konsenzus u tom pogledu.

- Zabrinjavajući su glasovi koji pozivaju na ometanje izbora. Bilo bi korisno da se opozicione stranke spremaju za izbore, da organizuju kontrolore... To su poslovi koji traže vreme, znanje i veliku energiju. Ukoliko ih ne počnete na vreme, možda će posle biti kasno. Iskustvo dva bojkota tokom 90-ih uči nas da bojkot nije politika ili bar da je pogrešna politika - smanjen je bio uticaj demokratskih proevropskih stranaka, a uvećan uticaj nedemokratskih populističkih i nacionalističkih stranaka. Kome bi sličan ishod bio u interesu? - rekla je ona.

Komentarišući ranije najavljeno ujedinjenje DS sa Socijaldemokratskom strankom i Zajedno za Srbiju, poslanica DS je rekla da bi bilo dobro da se skupština ujedinjenja održi što pre, u septembru ako je moguće.

- Postojanje više struja uvek je bila snaga DS, pluralizam je vrlina, a ne mana. Mene više brine utisak, sve se nadam da je pogrešan, da je stranka izgubila ambiciju da se podigne na svoje ranije visine - navela je ona.

VIDEO: Vučić stigao u parlament, Boško Obradović mu dobacivao

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    18. jul 2019 | 12:41

    И опет се у склопу СЗС-а не могу сложити ни око чега! Па, како мислите да добијете изборе, кукала бам мајка!!!!!????????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA